PhotoMove - Automatisch je foto's ordenen

Door: Ignace de Groot | 20 november 2015 11:07

Apps & Software

Je talrijke digitale foto's zomaar ergens op je schijf droppen is niet raadzaam (tenzij je die heel uitgebreid hebt getagd). Zelf alle plaatjes in logische submappen onderbrengen, is dan weer een monnikenwerk, behalve wanneer je dat aan PhotoMove overlaat.

None

PhotoMove

Prijs

Gratis, of € 8,- voor betaalde versie

Taal

Engels

OS

Niet vermeld

Website

www.mjbpix.com/photomove-2-0-free

6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Overzichtelijk
  • Controlemodule
  • Minpunten
  • Uitsluitend EXIF-metadata
  • Veel beperkingen in gratis versie
  • Registratie vereist

Na een registratie met (geldig) e-mailadres en wachtwoord kun je met PhotoMove aan de slag. Het programma bestaat uit slechts één venster waar je alle opties naar wens invult. Handig, als je het programma eenmaal in je vingers hebt. Lees ook: Al je foto's bewerken doe je gratis met deze 15 fotoprogramma's.

Logischerwijze geef je eerst aan welke (foto)map je wilt verwerken (al dan niet inclusief submappen) en in welke map je de bestanden op een geordende manier wilt laten terechtkomen. Jammer is dat PhotoMove geen UNC-paden (zoals \\mijnnas\fotos) ondersteunt. Verder geef je aan hoe de uiteindelijke structuur van de uitvoermap er moet uitzien. Je keuze is in de gratis versie wel beperkt tot twee mogelijke structuren: ofwel Yr, Mo, Day (jaar, maand en dag waarop de foto werd genomen) ofwel Yr, Mo, Day, Cameramodel. De betaalde Pro-versie van de tool (weliswaar slechts circa 8 euro) laat wel andere combinaties toe. Deze informatie haalt PhotoMove uit de EXIF-data, die in de meeste digitale foto's ligt opgeslagen.

Alle instellingsmogelijkheden in één groot venster.

Verder geef je aan wat het programma met eventuele duplicaten moet doen, foto's dus die met dezelfde naam en/of inhoud al in de uitvoermap staan. In de gratis versie kun je aangeven dat het programma die foto's ongemoeid moet laten, in de Pro-versie zijn er meer mogelijkheden zoals overschrijven, automatisch hernoemen of naar een andere map verplaatsen. De Pro-versie laat je tevens toe aan te geven wat er moet gebeuren met bestanden zonder EXIF-data.

Controle

Heb je alles naar wens ingesteld, dan hoef je maar aan te duiden wat er met de foto's in de bronmap moet gebeuren: kopiëren of verplaatsen naar de uitvoermap. Handig is dat PhotoMove een soort van controle toelaat voor je begint met het overbrengen van de foto's naar de uitvoermap. Met de knop Find Photos kom je namelijk te weten om hoeveel foto's het gaat, hoeveel er (geldige) EXIF-metadata bevatten en bij hoeveel er een geldige datum in die EXIF-metadata is opgenomen.

Conclusie

PhotoMove is handig voor wie zijn fotocollecties op basis van EXIF-data automatisch wil ordenen. Alleen jammer van de beperkingen in de gratis versie.

0 Reactie(s) op: PhotoMove - Automatisch je foto's ordenen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.