Photoshop CC - Reken af met bewogen foto's

© PXimport

Photoshop CC - Reken af met bewogen foto's

Geplaatst: 13 november 2013 - 13:32

Aangepast: 24 november 2022 - 10:28

Kees Krick

De nieuwste versie van Photoshop heet Photoshop CC. Het roer is helemaal om bij Adobe, want voor het pakket is vanaf nu een abonnement nodig. Eenmalig kopen zit er niet meer in. Van de vernieuwingen is het herstellen van bewogen foto's de meest interessante. Maar werkt het ook echt?

Photoshop CS6 gaat de geschiedenis in als de laatste versie van Photoshop die als los pakket te koop is, want opvolger Photoshop CC (Creative Cloud) is alleen nog maar in een abonnementsvorm beschikbaar. Voor een maandelijks bedrag mag je het pakket op twee computers installeren. Dat kan zowel Windows als Mac zijn, al mag de software altijd maar op één computer tegelijk gebruikt worden.

Adobe belooft dat naast updates vanaf nu ook regelmatig nieuwe functionaliteiten beschikbaar komen, zodat er niet langer op een nieuwe versie gewacht (en aangeschaft) hoeft te worden. Oftewel, het pakket wordt continu bijgewerkt en losse versies ... die bestaan dus niet meer. Over de voor- en nadelen van de abonnementsvorm worden verhitte discussies gevoerd, waar wij in deze test verder niet op ingaan.

 

© PXimport

De nieuwe Photoshop werkt enkel met een abonnement.

Vaarwel bewegingsonscherpte?

Vooral één nieuwe mogelijkheid van Photoshop CC is bijzonder interessant. Het filter Schokreductie kan foto's met lichte bewegingsonscherpte repareren. Dit gebeurt automatisch. De foto wordt geanalyseerd, waarna een scherpe (of in ieder geval scherpere) plaat tevoorschijn komt. Het werkt verrassend goed. Foto's die net niet helemaal scherp zijn, blijken vaak nog heel goed te redden. Het filter werkt volledig automatisch, maar kan ook handmatig worden aangestuurd.

Het filter Slim verscherpen is verbeterd en verscherpt nu alleen nog waar dat echt nodig is. Nieuw is het bewerken van een laag met raw-converter Adobe Camera Raw. Daarmee kan onder andere perspectivische vertekening met één muisklik verholpen worden. Zoals het exact waterpas en rechtop zetten van een gebouw.

 

© PXimport

Lichte bewegingsonscherpte is in veel gevallen prima te verhelpen of te verminderen.

Conclusie

Wat nieuwe mogelijkheden van Photoshop CC betreft is vooral het schokreductiefilter een zeer waardevolle aanwinst. Bewogen foto's die anders in de prullenbak belanden, kunnen in veel gevallen nog gered worden. Ook het slimmer verscherpen van foto's en het verhelpen van perspectivische vertekening via de raw-converter zijn mooie aanvullingen. Photoshop is en blijft hiermee de industriestandaard.

Het is voor veel mensen natuurlijk wel even slikken dat Photoshop CC alleen als abonnement verkrijgbaar is. Kleine pleister op de wond: dat mag ook voor een maand, voor wie het pakket slechts sporadisch nodig heeft.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Schokreductie

Slimmer verscherpen

Verhelpen perspectivische vertekening

Continu updates

Minpunten

Prijs

Alleen als abonnement

Vanaf Windows 7 SP1

Conclusie

Photoshop CC ------------ **Prijs** Alleen Photoshop: vanaf € 24,59 per maand; complete suite: vanaf € 61,49 per maand **Taal** Nederlands **OS** Windows 7 (SP1)/8...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten