Photoshop CC - Reken af met bewogen foto's

Door: kees-krick | 13 november 2013 15:32

Review

De nieuwste versie van Photoshop heet Photoshop CC. Het roer is helemaal om bij Adobe, want voor het pakket is vanaf nu een abonnement nodig. Eenmalig kopen zit er niet meer in. Van de vernieuwingen is het herstellen van bewogen foto's de meest interessante. Maar werkt het ook echt?

Photoshop CC

Prijs Alleen Photoshop: vanaf € 24,59 per maand;

complete suite: vanaf € 61,49 per maand

Taal Nederlands

OS Windows 7 (SP1)/8

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Schokreductie
 • Slimmer verscherpen
 • Verhelpen perspectivische vertekening
 • Continu updates
 • Minpunten
 • Prijs
 • Alleen als abonnement
 • Vanaf Windows 7 SP1

Photoshop CS6 gaat de geschiedenis in als de laatste versie van Photoshop die als los pakket te koop is, want opvolger Photoshop CC (Creative Cloud) is alleen nog maar in een abonnementsvorm beschikbaar. Voor een maandelijks bedrag mag je het pakket op twee computers installeren. Dat kan zowel Windows als Mac zijn, al mag de software altijd maar op één computer tegelijk gebruikt worden.

Adobe belooft dat naast updates vanaf nu ook regelmatig nieuwe functionaliteiten beschikbaar komen, zodat er niet langer op een nieuwe versie gewacht (en aangeschaft) hoeft te worden. Oftewel, het pakket wordt continu bijgewerkt en losse versies ... die bestaan dus niet meer. Over de voor- en nadelen van de abonnementsvorm worden verhitte discussies gevoerd, waar wij in deze test verder niet op ingaan.

De nieuwe Photoshop werkt enkel met een abonnement.

Vaarwel bewegingsonscherpte?

Vooral één nieuwe mogelijkheid van Photoshop CC is bijzonder interessant. Het filter Schokreductie kan foto's met lichte bewegingsonscherpte repareren. Dit gebeurt automatisch. De foto wordt geanalyseerd, waarna een scherpe (of in ieder geval scherpere) plaat tevoorschijn komt. Het werkt verrassend goed. Foto's die net niet helemaal scherp zijn, blijken vaak nog heel goed te redden. Het filter werkt volledig automatisch, maar kan ook handmatig worden aangestuurd.

Het filter Slim verscherpen is verbeterd en verscherpt nu alleen nog waar dat echt nodig is. Nieuw is het bewerken van een laag met raw-converter Adobe Camera Raw. Daarmee kan onder andere perspectivische vertekening met één muisklik verholpen worden. Zoals het exact waterpas en rechtop zetten van een gebouw.

Lichte bewegingsonscherpte is in veel gevallen prima te verhelpen of te verminderen.

Conclusie

Wat nieuwe mogelijkheden van Photoshop CC betreft is vooral het schokreductiefilter een zeer waardevolle aanwinst. Bewogen foto's die anders in de prullenbak belanden, kunnen in veel gevallen nog gered worden. Ook het slimmer verscherpen van foto's en het verhelpen van perspectivische vertekening via de raw-converter zijn mooie aanvullingen. Photoshop is en blijft hiermee de industriestandaard.

Het is voor veel mensen natuurlijk wel even slikken dat Photoshop CC alleen als abonnement verkrijgbaar is. Kleine pleister op de wond: dat mag ook voor een maand, voor wie het pakket slechts sporadisch nodig heeft.

4 Reactie(s) op: Photoshop CC - Reken af met bewogen foto's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 november 2013 16:00 Anoniem
  [plusmin] -berichten nog eens nakijken [/plusmin]
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 november 2013 16:53 Anoniem
  "Het is voor veel mensen natuurlijk wel even slikken dat Photoshop CC alleen als abonnement verkrijgbaar is. Kleine pleister op de wond: dat mag ook voor een maand, voor wie het pakket slechts sporadisch nodig heeft." Tja, dat krijg je van al die strenge Europese privacy regels en het verbieden van cookies, waarmee gegevens over het surfgedrag van de gemiddelde internetter wordt verzameld gevolgd, opgeslagen en doorverkocht aan marketing bedrijven. Waarmee (gratis) freeware software kon worden aangeboden, en dus, krijg je van die situaties, dat wat voorheen altijd gratis was, ineens niet meer zo gratis is. Dus vooral blijven mopperen bij de politiek over het anoniem verzamelen van van internet surfgedrag en vragen om nog strengere regels tegen bedrijven als Google, Microsoft of Apple en je mag binnenkort gaan betalen voor software updates van Androïd, iOS en Windows die nu nog gratis zijn. Want niets is echt gratis, Zelfs het open source Androïd van Google niet. Ja, die is gratis omdat Google (nu nog) genoeg verdient aan zijn zoekmachines. Maar als de Europese regels onder Neelie Kroes nog strenger worden, zou het wel eens gedaan kunnen zijn met al die gratis aangeboden software-, Wifi- internet diensten, die toch ergens van betaalt moeten worden. Voor niks gaat alleen de zon op, ook op internet. Mevrouw Neelie Kroes roept als Europees commissaris, Digitale zaken. Dan wel heel nobel, dat iedere (Europese) burger het recht heeft op toegang tot internet, maar wie betaald dat, die Wifi toegang is niet gratis. Want voor niks, gaat alleen de zon op. Ook op internet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 november 2013 20:44 Anoniem
  Je bedoelt dat Photoshop ooit gratis was???????
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2013 14:28 Anoniem
  Sympathiek van Adobe dat de concurrentie ook de ruimte geboden wordt op een markt waarop de beurzen steeds krapper worden. Voorlopig voldoet CS6 en tegen de tijd dat dit niet meer zo is is de concurrentie wel bij.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.