Photoshop Elements 10

Door: Kees Krick | 02 november 2011 15:24

Apps & Software

Alweer de tiende editie van de veelgebruikte en overbekende fotobewerker Photoshop Elements is uitgekomen. Er zijn weer diverse nieuwe functies bijgekomen en een aantal bestaande functionaliteiten is uitgebreid of onder handen genomen. Zowel de fotobewerker als de meegeleverde fotobeheerder zijn hiermee weer een stukje slimmer en toegankelijker geworden.

Voorwerpen detecteren

Koopt u Photoshop Elements, dan zit daar meteen een fotobeheerder genaamd 'de Organizer' bij. Nieuw is dat u met deze Organizer kunt zoeken naar objecten. U trekt een kadertje om een voorwerp (of dier) en daarna wordt een poging gedaan dit object en alles wat er op lijkt in uw fotoverzameling op te sporen. Een soort gezichtsdetectie dus (dat zit er al veel langer in), maar dan eentje die ook werkt als er geen mensen in beeld zijn. Er worden erg veel foto's gevonden die ogenschijnlijk geen enkel verband hebben met het gezochte object. Het werkt dus verre van perfect. Deze mogelijkheid kan een moeizame zoektocht in grote fotoverzamelingen flink versnellen, dus hopelijk wordt deze techniek (op korte termijn) verfijnd.

Objecten in foto's opsporen werkt nog niet feilloos.

Integratie met Facebook

Bent u actief op Facebook en markeert u wie er op uw online foto's te zien zijn? Dan is het goed om te weten dat de Organizer nu de vriendenlijst van Facebook kan ophalen. Die kunt u vervolgens gebruiken tijdens de gezichtsdetectie. Plaatst u nieuwe foto's op Facebook, dan worden de namen meteen vanuit de Organizer meegenomen zodat u niet tweemaal hoeft aan te geven wie er te zien zijn.

Slimmer foto's bewerken

In de fotobewerker zelf is ook het nodige veranderd. Zo kunt u met het Slim penseel nu nog meer effecten rechtstreeks in de foto schilderen. Alle effecten zijn netjes in categorieën onderverdeeld. Een persoon of voorwerp kan bijvoorbeeld in een potloodschets of in olieverf worden omgetoverd, of u voegt een kleurrijke regenboog toe. Schilderen is voldoende, u hoeft dus niet zelf ingewikkeld te doen met gereedschappen, lagen en maskers. Verder kan het gereedschap Uitsnijden hulplijnen op het scherm tonen om een uitsnede te maken die aan de klassieke compositieregels voldoet (regel van derden, gulden snede). Ook handig is dat tekst nu de contouren van een vorm, selectie of een zelfgetekend pad kan volgen. Leuk voor een foto- of webalbum.

Effecten schildert u rechtstreeks op de foto. Ingewikkelde handelingen zijn niet meer nodig.

Digitale docent

Photoshop Elements kent al langer een onderdeel genaamd Met instructies, waarin het programma u aan de hand neemt bij het uitvoeren van complexe bewerkingen. Ook hier zijn enkele nieuwe telgen bijgekomen. Zo kunt u nu de scherpte en diepte in een foto radicaal omgooien. Met enkele muisklikken kan de achtergrond vervaagd worden, terwijl een zelf te kiezen deel van een gezicht of voorwerp wel haarscherp blijft. Daarmee tovert u zelfs het simpelste kiekje gemaakt met een telefoon- of compactcamera om in een portretfoto met een professioneel tintje.

Conclusie

De verschillen met de versie van vorig jaar zijn niet groot. Of een upgrade zin heeft, hangt daarom vooral af van de vraag of u nog met uw huidige pakket uit de voeten kunt en of u de nieuwste toevoegingen het extra geld waard vindt. Een upgrade is namelijk best prijzig. De fotobewerker wordt wel steeds slimmer en het gebruik ervan juist eenvoudiger. De Organizer is nog steeds niet de meest handige fotobeheerder, maar helaas wel vereist om de intelligente detectiefuncties te gebruiken. Nieuwe foto's worden via een achtergrondproces geanalyseerd en dat zet uw computer op onverwachte momenten flink aan het werk. Dat merkt u vooral als u in één klap uw complete fotocollectie aan de Organizer toevoegt. Photoshop Elements is ook als bundeling met videobewerker Premiere Elements verkrijgbaar. Er is software voor zowel Windows als Mac.

Photoshop Elements 10

Prijs € 99,-; Upgrade: € 82,-

Taal Nederlands

Medium 1 dvd of 1,5 GB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP SP3/Vista/7, Mac OS X 10.5.8 of hoger

Systeemeisen (Windows-versie) 1,6GHz-processor, 1 GB geheugen, 4 GB harde-schijfruimte, 16bits-videokaart, 1024x576 resolutie

Maker Adobe

Oordeel 9/10

Pluspunten

Complete fotobewerker voor een schappelijke prijs

Steeds meer complexe functies eenvoudig toepasbaar

Voor beginners, gevorderden en experts

Minpunten

Achtergrondproces fotoanalyse erg processorintensief

Nog steeds 32-bits software

0 Reactie(s) op: Photoshop Elements 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.