Photoshop Express: Gratis foto’s bewerken

© PXimport

Photoshop Express: Gratis foto’s bewerken

Geplaatst: 22 september 2020 - 02:06

Aangepast: 25 november 2022 - 10:33

Kees Krick

Op zoek naar een uitgebreide fotobewerker om foto’s nog mooier te maken en prachtige collages te creëren? En wil je ook fraaie teksten, kaders en stickers kunnen toevoegen? Photoshop Express kan het allemaal. De app is beschikbaar voor iPhone, iPad en Android en draait net zo makkelijk op een Windows-computer.

Vandaag de dag bestaan er nogal wat fotobewerkers. Wat Photoshop Express extra aantrekkelijk maakt, is dat het beschikbaar is voor meerdere soorten apparaten. Ben je eenmaal bekend met de app voor Windows of iPad, dan ben je er meteen in thuis op een iPhone of Android-smartphone. Er zijn binnen de diverse platformen wel wat verschillen in uiterlijk en functionaliteit, maar de werking is goed vergelijkbaar.

Photoshop Express downloaden en installeren

Photoshop Express installeer je vanuit de App Store (iPhone en iPad), Google Play (Android) of Microsoft Store (laptop of desktop met Windows). Als je de app voor het eerst start, moet je je aanmelden. Dat kan met een Google-account, Facebook-account of met een Adobe ID. De laatste kun je rechtstreeks aanmaken vanuit het aanmeldscherm en kost niets.

Op Android en Windows is de app volledig gratis te gebruiken. Op Apple-apparaten is de app in eerste instantie gratis. Hier moet na een proefperiode wel voor een aantal duidelijk gemarkeerde functies worden betaald.

Eenmaal aangemeld zie je op een smartphone of tablet een overzichtsscherm van waaruit je een foto selecteert om te bewerken. Wat ook kan is de camera opstarten om een nieuwe foto te maken. Op een Windows-computer kies je voor Fotobibliotheek en blader je naar een map waarin foto’s staan. Of kies voor Camera om de ingebouwde webcam te activeren.

 

© PXimport

Experimenteren

Zodra de foto is ingeladen zijn er diverse manieren om deze te verbeteren. Om te beginnen kun je de app automatisch een poging laten doen, door bovenin op het toverstafje te tikken of te klikken. Houd je smartphone rechtop als je het balkje met pictogrammen niet ziet.

Mocht het toverstafje niet het gewenste resultaat geven, tik of klik dan op de gebogen pijl die naar links wijst. Hiermee wordt de bewerking weer ongedaan gemaakt. Ook alle bewerkingen die wij straks bespreken, kun je met dit pictogram stap voor stap ongedaan maken. Desnoods net zolang tot je weer bij de originele onbewerkte foto bent aanbeland.

De gebogen pijl die de andere kant op wijst, gebruik je om een bewerking die je ongedaan hebt gemaakt, alsnog opnieuw aan te brengen. Wil je snel het verschil zien tussen de originele en de bewerkte foto? Schakel dan tussen de twee versies via het pictogram van een vierkantje dat door een verticale lijn in tweeën is gesplitst.

Gereedschappen vinden

Helemaal onderaan (smartphone of tablet) of uiterst links (Windows) bevinden zich de verschillende bewerkingsmogelijkheden van Photoshop Express. Gaf de toverstaf daarnet niet het gewenste resultaat of sleutel je liever zelf aan het beeld? Tik of klik dan op het pictogram van de schuifregelaars.

Je ziet erboven of ernaast een reeks gereedschappen verschijnen. Hiermee kun je alles regelen op het gebied van belichting, kleur, detaillering en scherpte. Het lijkt misschien overweldigend, maar in de meeste gevallen volstaat een handvol gereedschappen. De rest gebruik je hooguit af en toe voor specifieke aanpassingen. Op een Windows-computer zijn de gereedschappen gegroepeerd. Elk groepje kun je openen of sluiten. Op zowel smartphone als tablet bestaan ook groepjes, maar staan de gereedschappen alsnog in een lange strip.

Belichting aanpassen

Met Belichting maak je een foto lichter of donkerder. Alles wordt hierbij evenveel veranderd. Stel dat een landschapsfoto te donker is, dan maak je hem lichter door de schuifbalk naar rechts te bewegen. Hierbij kan het gebeuren dat de lucht ineens overbelicht raakt. Want de lucht is vaak helderder dan het landschap eronder en in dat geval gaat het mis als je ze evenveel verandert.

 

© PXimport

Dit los je op door de foto zo aan te passen dat de lucht nog net goed herkenbaar blijft. Het landschap zal nu wel iets te donker blijven. Daarom gebruik je daarna Schaduwen en eventueel Zwarte tinten om alleen wat donker is in de foto lichter te maken. De lichte lucht blijft ditmaal nagenoeg hetzelfde. Je kunt Markeringen en Witte tinten gebruiken om de lichte delen te veranderen. De donkere delen worden dan met rust gelaten.

Verder kun je de balans tussen licht en donker bijstellen met Contrast. Op sommige dagen is het licht nogal vlak en ziet alles er wat futloos uit. Op andere momenten zijn er minder grote verschillen tussen licht en donker. Met Contrast kun je het verschil dat er is, vergroten of verkleinen voor een betere balans.

Kleurweergave instellen

Om de kleuren te verbeteren is het gereedschap Levendigheid een goede keuze. Beweeg de schuif naar rechts om de kleuren extra te benadrukken. Met de schuif naar links neemt de kleurverzadiging af. Dit kan zelfs tot de foto geheel zwart-wit is. Dit gereedschap is een subtielere versie van Verzadiging die al snel te sterk werkt.

Gebruik Temperatuur om een kleurzweem weg te werken. Een sneeuwfoto kan bijvoorbeeld te blauw zijn en een foto gemaakt in een kroeg of restaurant te geel. Dat los je hiermee op. Een lichte kleurzweem kan sfeerverhogend werken en hoeft dus niet altijd een probleem te zijn. Een foto bij kaarslicht is bijvoorbeeld sfeervoller als het licht iets gelig blijft.

 

© PXimport

Foto's scherper maken

Door een foto te bewerken met Verscherpen worden randen en contouren benadrukt. Daardoor oogt het beeld scherper. Daarnaast kun je met Helderheid het zogeheten microcontrast aanpassen. Dit houdt in dat nu ook alle fijne details worden benadrukt, zodat ze er ineens veel beter uitspringen. Tenzij je deze schuifregelaar naar links beweegt, dan oogt een foto juist zachter en dromeriger, omdat het (micro)contrast hiermee wordt verlaagd. Beide bewerkingen hebben een sterke invloed op de uitstraling van een foto.

Aanvullend komt Nevel reduceren goed van pas als het buiten heiig is. Zoiets als een nevelig (berg)landschap klaart dan alsnog op. Tot slot gebruik je Helderheidsruis reduceren en/of Kleurruis reduceren om storende pixels uit foto’s weg te poetsen. Dit heb je eigenlijk alleen nodig bij foto’s die in slechte lichtomstandigheden zijn gemaakt.

 

© PXimport

Uitsnede en perspectief

Ook wat er in beeld is te zien, kun je achteraf aanpassen. Eerst klik je op het Uitsnijden-pictogram. Dat ziet eruit als twee winkelhaken die samen een soort vierkant vormen. Met dit gereedschap kun je veel handige dingen doen.

Allereerst kun je met één klik de beeldverhouding veranderen. Naast de standaardverhoudingen voor de diverse socialemedia-platforms, kun je ook zelf voor een verhouding van bijvoorbeeld 16:9 of 1:1 (vierkant) kiezen. Kies Vrije grootte en sleep met de hoekpunten of de zijden om helemaal zelf te bepalen hoe je het beeld bijsnijdt.

Staat de foto scheef? Dan zet je het beeld netjes recht door bij Uitsnijden naar de groep Roteren te gaan. Kies op je smartphone of tablet Rechttrekken en tik op Auto om het euvel automatisch op te lossen. Gebruik daarna de schuifregelaar om dit eventueel nog te finetunen of om het meteen helemaal zelf te doen. Op een Windows-computer zie je alleen een schuifregelaar bij Zet recht.

Verder kun je de foto nog roteren of spiegelen. Ook weer alleen op een smartphone of tablet gebruik je de groep Transformeren om het perspectief te corrigeren. Tik bijvoorbeeld op Volledig automatisch of Automatische balans om horizontale en verticale lijnen in een gebouw of interieur die per abuis schuin door het beeld lopen, netjes waterpas te zetten.

Teksten en stickers toevoegen

Je kunt je foto op diverse manieren verfraaien. Tik maar eens op het pictogram dat lijkt op een hoofdletter T. Hiermee voeg je teksten toe, al dan niet voorzien van een kader.

In het onderdeel Stijlen kies je een lay-out die je wel wat lijkt. Vervolgens kun je de tekst op de gewenste plek in de foto plaatsen, de grootte ervan aanpassen en het geheel eventueel in een bepaalde hoek zetten (schuin). Tik op de standaardtekst om het te vervangen door een eigen tekst of titel.

 

© PXimport

Wat opmaak betreft gebruik je Lettertype, Kleur en Uitlijning om de tekst op smaak te brengen. Op een iPhone en iPad is ook nog Lijn aanwezig, waarmee je tekstranden een andere kleur geeft. Tik ergens naast de verfraaiing om het selectiekader te laten verdwijnen, waarna je eventueel nog meer exemplaren kunt toevoegen.

Alleen op een smartphone (of tablet) vind je de mogelijkheid om leuke stickers toe te voegen. Daarvoor moet je zijn bij het pictogram van een cirkel met een hartje erin en waarvan een hoekje is omgevouwen. Ook stickers zet je neer waar je ze wilt hebben, kun je ze groter of kleiner maken en eventueel schuin zetten. Tik ernaast (zodat het selectiekader verdwijnt) om eventueel nog meer stickers neer te zetten. Tik op een bestaande sticker om hem opnieuw aan te passen.

Special effects

Op de smartphone of tablet kent de app ook een hele reeks special effects. Hiervoor moet je zijn bij het pictogram van twee elkaar overlappende bolletjes. Er zijn diverse effectgroepen, waaronder licht- en druppeleffecten. Met een schuifregelaar stel je de sterkte van het optische effect in. Probeer ze gerust op je gemak uit, want er zitten heel leuke en goed bruikbare effecten tussen.

De mogelijkheid om randen, kaders en reguliere filtereffecten toe te voegen, zijn gelukkig wel beschikbaar op alle apparaten en dus ook op een Windows-computer. De kaders staan gegroepeerd onder een pictogram van een stapeltje rechthoeken (Android heeft een afwijkend pictogram), de groepen met standaardfiltereffecten vind je bij de drie overlappende bolletjes.

Fotocollage maken

Vanaf het beginscherm van de app (het foto-overzicht) kun je een fotocollage in elkaar sleutelen. Op een Android-apparaat tik je rechts onderin op het Collage-pictogram. Op een iPhone of iPad schakel je over van de tab Bewerken naar de tab Collage. Selecteer vervolgens enkele foto’s, die daarna in een collage worden geplaatst. Je kunt daarna zelf een andere lay-out uitkiezen.

Tik je onderin het scherm op het pennetje en daarna op een van de vakjes, dan kun je die foto eventueel vervangen door een ander exemplaar of hem weer verwijderen. Wat ook kan is ervoor kiezen deze foto met Photoshop Express te bewerken. Na het bewerken keer je met een tik op Collage vanzelf weer terug naar het ontwerpscherm van je fotocollage.

 

© PXimport

Resultaat opslaan

Zodra je klaar bent met bewerken, is het op een smartphone of tablet voldoende om naar het beginscherm van Photoshop Express terug te gaan om het eindresultaat op te slaan. Er wordt dan gevraagd of je de foto wilt opslaan. In dat geval wordt automatisch een nieuwe foto aangemaakt. Daardoor blijft de originele foto altijd intact.

Bewerkte foto’s staan in een apart fotoalbum. Dus heb je daarnet een specifieke map aangewezen, dan zie je de bewerkte beelden misschien niet meteen terug. Op een Windows-computer klik je bovenin op Opslaan/Delen om het eindresultaat te bewaren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000