Picasa-database op gewenste locatie

Door: Maikel Dijkhuizen | 21 oktober 2010 18:59

Apps & Software

Zodra Picasa uw fotocollectie in kaart heeft gebracht, wordt de database standaard op de C:-schijf bewaard. De bestandsgrootte kan aardig oplopen, waardoor dit station wellicht niet de ideale locatie is. Helaas bevat het programma geen mogelijkheid om de database elders op te slaan, zoals een andere partitie, externe harde schijf of netwerklocatie. Om dit op te lossen gebruikt u bijvoorbeeld de tool Picasa Starter.

Picasa Starter is ontworpen om een belangrijke tekortkoming van Picasa te compenseren. Hiermee geeft u namelijk simpel aan waar u de database wilt bewaren. Dat kan bijvoorbeeld een andere partitie op de harde schijf zijn, maar ook een NAS of usb-stick.

Download Picasa Starter via sites.google.com/site/picasastartersite. De tool werkt onder Windows XP, Vista en 7. Verder is er .NET 2.0 Framework of hoger vereist. Een voordeel is dat u het niet hoeft te installeren. Zodra u PicasaStarter.exe opstart, verschijnt er eerst een Engelstalig informatiescherm met verschillende instructies. Sluit het venster via Close. In het hoofdvenster ziet u de locatie staan waar Picasa normaal gesproken de bestanden bewaart. Klik op Add database en bedenk een toepasselijke naam. U voegt eventueel nog een beschrijving toe. Gebruik de knop Browse om de gewenste opslaglocatie te selecteren en bevestig met OK. Via Run Picasa opent u Picasa. Geef aan op welke delen van de harde schijf het programma moet zoeken naar foto’s en bepaal of u de ingebouwde viewer met de geselecteerde afbeeldingsformaten wilt associëren. U belandt nu in het hoofdvenster van Picasa. Controleer voor de zekerheid of de database op een correcte manier wordt bewaard. Let op: u kunt Picasa Starter niet afsluiten tijdens het bewerken of bekijken van de foto’s.

Via de optie Remove database verwijdert u de verwijzing uit de lijst, mocht u de database niet meer willen gebruiken. Overigens blijven de data nog op de harde schijf staan. U wist de gegevens echter zonder problemen in Windows Verkenner.

U maakt een onbeperkt aantal databases aan in Picasa Starter en selecteert hierbij de gewenste locaties.

Houd er rekening mee dat u het hoofdprogramma voortaan altijd met Picasa Starter opent. Als u dat per ongeluk vergeet, dan worden de gegevens alsnog op de C:-schijf opgeslagen. Picasa Starter is een nuttig hulpmiddel wanneer meerdere personen gebruikmaken van Picasa. Iedereen kan immers zijn of haar eigen database opstarten. Het staat u natuurlijk ook vrij om meerdere persoonlijke databases aan te leggen, zodat u bijvoorbeeld gemakkelijk onderscheid maakt tussen privé en zakelijke foto’s.

U bewaart de database bijvoorbeeld op de D:-schijf.

Andere methode

Het kan ook zijn dat u geen behoefte hebt aan meerdere Picasa-databases en gewoon de Picasa-database permanent wilt verplaatsen. Meer hierover leest u ook in de tip Database Picasa verplaatsen. Beide manieren zijn dus mogelijk.

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand van Picasa Starter. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Picasa-database op gewenste locatie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.