Met Picasa Webalbums kunt u uw online fotoalbum delen en er foto's aan toe laten voegen door vrienden of bekenden. Zo verzamelt u alle kiekjes van een feestje of vakantie heel eenvoudig in één fotoalbum.

1. Alleskunner

Picasa is albumsoftware waarmee u uw (uit de hand gelopen) fotocollectie kunt beheren. Deze omschrijving is correct, maar doet het programma eigenlijk tekort. Picasa maakt de foto's op uw computer eenvoudig doorzoekbaar, kan ze indien gewenst verbeteren en uitprinten, u kunt er online afdrukken mee bestellen bij bekende afdrukcentrales en albums mee delen op internet. Dit laatste verloopt via de gratis internetdienst Picasa Webalbums.

© PXimport

Picasa is een echte alleskunner. Met het programma kunt u foto-albums aanmaken en foto's catalogiseren, bewerken, printen, delen of publiceren op internet.

2. Vrienden

Zoals de naam al doet vermoeden, schuilt achter Picasa Webalbums een fotodienst op internet. Publiceren doet u met behulp van Picasa, en het kost slechts een paar muisklikken om uw fotoboek online te zetten. Vanuit uw Picasa Webalbums kunt u anderen uitnodigen om de afbeeldingen te bekijken. Picasa is daarbij niet vereist. Als de bezoeker Picasa echter wel heeft geïnstalleerd, kan hij het complete album downloaden en eenvoudig nieuwe foto's toevoegen, mits u dat toestaat. Hoe vaak gebeurt het niet dat u tijdens een feestje iedereen met camera's ziet zwaaien, maar nooit een foto van iemand anders terugziet? Een leuke extra optie is dat bezoekers foto's kunnen voorzien van commentaar. Zo komt een fotoalbum van een feest of vakantie echt tot leven!

© PXimport

Vanuit Picasa kunt u foto's snel in een Picasa Webalbum op internet zetten.

3. Account

Ga naar Picasa en download Picasa via de gelijknamige knop. Om Picasa Webalbums te kunnen gebruiken is een gratis Google-account nodig. Neem tijdens de installatie een paar minuten de tijd om dit account vast aan te maken, via Google. Klik op Nu een account aanmaken en doorloop de registratieprocedure. Daarbij kunt u uw eigen mailadres opgeven. Als u een Gmail-adres gebruikt, hebt u al een Google-account en kunt u dit overslaan. Na de installatie vraagt Picasa of u anoniem statistische gegevens wilt versturen naar Google. Vink deze optie uit als u hier niet van gediend bent.

© PXimport

Installeer Picasa en maak een Google-account aan.

Google-account

Als u mensen uitnodigt om een Picasa Webalbum te bekijken, is het wel zo prettig als de genodigden weten dat het bericht van u afkomstig is. Uw Google-account verstrekt deze informatie. Surf naar Google. Kies onder Profiel voor Profiel Bewerken om uw persoonlijke gegevens, zoals uw voornaam en achternaam, aan te passen.

 

© PXimport

De instellingen van uw Google-account kunt u altijd aanpassen via Google.

Webadres

Het standaard-webadres van uw Picasa Webalbums is nogal cryptisch, maar u kunt het eenvoudig aanpassen naar 'Voornaam Achternaam'. Als u een album deelt met vrienden wordt het daarmee duidelijker dat ze op uw link klikken. Surf naar Google en meld u aan met uw Google-account. Klik bij Picasa Webalbums (onder Mijn Producten) op Instellingen. Verander bij Uw bijnaam de cryptische omschrijving in uw eigen naam. Stel dat u bijvoorbeeld Guus Velderhof heet. Dan klikt u onder Instellingen bij URL van uw galerij op Uw URL wijzigen en daar kiest u voor uw eigen naam. Het webadres van uw Picasa Webalbums is nu http://picasaweb.google.com/guusvelderhof.

 

© PXimport

Geef bij Uw bijnaam uw voornaam en achternaam op of kies een andere naam.

4. Zoeken

Picasa kan alle fotobestanden op uw computer indexeren in een fotobibliotheek. Deze bibliotheek wordt automatisch bijgehouden, zodat uw afbeeldingen altijd in Picasa staan. Foto's worden daarbij niet verplaatst; als u een eigen mapstructuur hebt aangelegd in (Mijn) Afbeeldingen, blijft deze dus volledig intact. De eerste keer dat u Picasa start dient u aan te geven waar Picasa de foto's moet zoeken: overal of alleen in uw persoonlijke mappen. Als u voor de eerste optie kiest, worden al uw schijven doorzocht. Dit heeft als voordeel dat alle afbeeldingen op uw computer in de bibliotheek komen te staan, ook de foto's van andere gebruikers van dezelfde computer. Nadeel is dat sommige programma's, zoals bepaalde spellen en grafische software, ook afbeeldingen gebruiken, die niet relevant voor uw fotobibliotheek zijn. Bij de meeste gebruikers staan de eigen foto's alleen in persoonlijke mappen, zoals (Mijn) Documenten, (Mijn) Afbeeldingen en Bureaublad. De optie om alleen in persoonlijke mappen te zoeken is dan het meest geschikt.

© PXimport

Geef aan waar Picasa naar fotobestanden moet zoeken.

5. Fotoviewer

Picasa vraagt of u het programma wilt gebruiken als standaard-fotoviewer. De fotoviewer is het programma dat opstart zodra u bijvoorbeeld op een jpg-bestand dubbelklikt. De fotoviewer van Picasa is sneller dan de standaard-Windowsviewer (die via Windows Media Player werkt). Met de viewer van Picasa kunt u afbeeldingen afdrukken, openen in uw fotobewerkingsprogramma of uploaden naar een van uw Picasa Webalbums. Het is daarom aan te raden om deze optie te activeren.

© PXimport

De fotoviewer van Picasa is sneller dan de standaard-fotoviewer van Windows.

6. Foto's importeren

Dankzij Picasa hoeft u nooit meer handmatig foto's naar uw computer te kopiëren/importeren. Start Picasa, sluit uw camera aan of plaats de geheugenkaart in de kaartlezer. Gebruik eventueel de menu-knop Importeren (linksboven in beeld) om de foto's in te lezen. Er wordt nu een wizard gestart waarmee u de foto's direct in de juiste map krijgt. U ziet een voorbeeldweergave van de afbeeldingen op uw camera. Als bij een voorbeeldweergave een rood kruisje staat, wordt de betreffende foto niet geïmporteerd, omdat hij dan al op uw computer staat.

© PXimport

Picasa houdt bij welke foto's er al op uw computer staan. Het voorkomt hiermee dat u dubbele bestanden krijgt.

7. Nieuw album

Picasa maakt onderscheid tussen fotoalbums enerzijds en mappen op uw computer waar foto's in zijn opgeslagen anderzijds. Links in beeld toont Picasa de mappen op uw computer die foto's bevatten. Een fotoalbum kan afbeeldingen bevatten uit meerdere locaties op uw harde schijf, zonder dat er fysiek dubbele bestanden ontstaan. Als u foto's uit een album wist, blijven ze op uw schijf staan. Dit geeft veel flexibiliteit en het maakt het uitzoeken en selecteren van een fotocollectie zeer eenvoudig. Maak een nieuw album aan via Bestand, Nieuw album. Als u een album aan wilt maken met de foto's van een vakantie met vrienden, kiest u bijvoorbeeld voor de fotoalbumnaam Vakantie Leersum 2010. De naam van het album verschijnt linksboven in beeld, onder Albums.

© PXimport

Maak een nieuw fotoalbum aan en geef het een toepasselijke naam, bijvoorbeeld 'Vakantie Leersum 2010'.

8. Toevoegen

De afbeeldingen van uw vakantie staan in de map Leersum 2010. Nu kunt u alle foto's in het fotoalbum Vakantie Leersum 2010 plaatsen. Het is niet nodig om de foto's nu al uit te zoeken. Door links in beeld een map aan te klikken, verschijnen kleine voorbeeldweergaves van de afbeeldingen in de map. Klik een willekeurige foto aan en kies Bewerken, Alles selecteren. Sleep de selectie naar het fotoalbum dat u bij de vorige stap hebt aangemaakt (en dat bijvoorbeeld de naam Vakantie Leersum 2010 draagt). Herhaal de procedure eventueel als u meer foto's hebt die u in uw fotoalbum wilt opnemen. Het is niet per se nodig om steeds alle foto's uit een map toe te voegen. U kunt ook individuele afbeeldingen naar een fotoalbum verslepen. Als u nu op het album klikt, ziet u dat de foto's erin staan. Er worden geen kopieën gemaakt, u krijgt dus geen dubbele bestanden.

© PXimport

Selecteer foto's en sleep ze naar het fotoalbum.

9. Verwijderen

Het is af te raden om alle foto's van een feest, vakantie of verjaardag klakkeloos op internet te dumpen. Door een selectie te maken houdt u het leuk voor de kijkers, want niemand zit te wachten op vijf foto's na elkaar met precies hetzelfde onderwerp. Open het fotoalbum door er op te klikken. De inhoud van het album verschijnt nu in beeld. Klik een foto aan die u uit het fotoalbum wilt verwijderen en druk op de Del-toets. De afbeelding wordt alleen uit het album verwijderd. Hij wordt niet gewist van uw schijf, u raakt dus geen bestanden kwijt. Dubbelklik eventueel op een foto als u een vergroting wilt zien. Met de pijltjestoetsen bladert u door het fotoalbum. Ook hier kunt u met de Del-toets foto's uit het album verwijderen. Met de Esc-toets (of de knop Terug naar bibliotheek) keert u terug naar uw fotoalbum in Picasa.

© PXimport

Foto's die u uit een album verwijdert worden niet van uw harde schijf gewist.

10. Aanmelden

Picasa Webalbums werkt direct vanuit het programma Picasa. Voordat u hier gebruik van kunt maken, dient u zich aan te melden. Gebruik hiervoor de link Aanmelden bij Webalbums, rechtsboven in beeld, onder het afsluitkruisje van het programma. Geef de gebruikersnaam en het wachtwoord op van uw Google-account, zoals u dat eventueel volgens tip 3 hebt aangemaakt. Plaats een vinkje bij Onthouden op deze computer, om te voorkomen dat u de gegevens steeds opnieuw moet invoeren. Bevestig met de knop Aanmelden. Als u zich aanmeldt met uw Gmail-adres, vergeet dan niet het complete adres op te geven (dus inclusief @gmail.com). Er kan om een extra bevestiging worden gevraagd, voordat u Picasa Webalbums kunt gebruiken.

© PXimport

Klik op Aanmelden bij Webalbums en vul de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw Google-account in.

11. Album uploaden

Selecteer het fotoalbum dat u wilt publiceren op internet, door het betreffende album aan te klikken met de linkermuisknop. Gebruik nu onder in beeld de knop Uploaden. Er verschijnt een venster waarin u kunt aangeven hoe u foto's wilt toevoegen. Achter Dit album uploaden ziet u de naam van uw fotoalbum staan. In ons voorbeeld is dit nog steeds Vakantie Leersum 2010. Deze naam vindt u ook bij Albumtitel. Eventueel kunt u hierop klikken om uw album een nieuwe naam te geven. Om verwarring te voorkomen kunt u de naam van het Picasa Webalbum het beste gelijk houden aan de naam van uw fotoalbum in Picasa. De foto-omvang staat standaard op 1600 pixels en dit kunt u ongewijzigd laten. Geef bij Zichtbaarheid voor dit album aan hoe u het album wilt publiceren. De optie Niet vermelden maakt het album publiekelijk toegankelijk voor iedereen die van u de link naar het webalbum krijgt. Met Openbaar wordt het fotoalbum op uw homepage van Picasa Webalbums getoond. Kies voor Aanmelden vereist voor weergave als u wilt dat mensen eerst inloggen. Dit is echter niet aan te raden, want deze extra drempel kan bezoekers afschrikken: niet iedereen heeft een account bij Google of een Gmail-adres. Bevestig met de knop Uploaden om uw foto's op internet te zetten. Zodra dit is voltooid, wordt uw fotoalbum in Google Webalbums getoond.

© PXimport

Met één druk op de knop plaatst u uw fotoalbum op internet, in uw Picasa Webalbums.

12. Synchroniseren

Een interessante optie van Picasa Webalbums heet Websynchronisatie. Hiermee worden alle foto's in uw lokale fotoalbum automatisch gesynchroniseerd met het Picasa Webalbum op internet. Als u op een later tijdstip foto's aan uw vakantiefotoalbum Vakantie Leersum 2010 toe voegt, is het niet nodig om de aanpassingen handmatig te uploaden. Dit gebeurt automatisch in de achtergrond. Omgekeerd werkt het ook. Als u anderen toestaat om foto's toe te voegen (zie tip 16), komen de nieuwe afbeeldingen automatisch in uw Picasa te staan. De knop Websynchronisatie vindt u bij uw fotoalbums rechtsboven in beeld. Klik erop en bevestig met Synchroniseren. De naam van de knop verandert van 'Websynchronisatie' in 'Synchronisatie aan'. U kunt het synchroniseren opheffen door nogmaals op de knop te klikken.

© PXimport

Activeer Websynchronisatie, om aanpassingen automatisch in twee richtingen te synchroniseren tussen uw fotoalbum en uw Picasa Webalbum.

13. Nieuwe foto

Het is eenvoudig om achteraf nog nieuwe foto's toe te voegen aan een bestaand Picasa Webalbum. Dit kan op twee manieren. Als Websynchronisatie actief is, kunt u een nieuwe afbeelding naar uw fotoalbum verslepen. De afbeelding wordt dan direct geüpload. Als Websynchronisatie niet is geactiveerd, kunt u foto's handmatig toevoegen. Selecteer een afbeelding door erop te klikken en kies Uploaden. Klik op het drop-downmenu achter Dit album uploaden. Er verschijnt nu een lijst met de Picasa Webalbums die van u op internet staan. Selecteer het album waar u de foto in wilt plaatsen en bevestig met de knop Uploaden.

© PXimport

Kies een bestaand Picasa Webalbum uit de lijst en bevestig met Uploaden.

14. Markeringen

Picasa geeft met een pictogram aan welke foto's u op internet hebt gezet. Een groene pijl omhoog geeft aan dat de foto is geüpload en in een Picasa Webalbum staat. Een blauw rond cirkeltje met twee pijlen geeft aan dat Websynchronisatie voor de foto actief is. Als u de foto bijvoorbeeld bewerkt, worden de aanpassingen automatisch bijgewerkt in het Picasa Webalbum. Foto's die u per definitie niet op internet wilt zetten, kunt u markeren met een rode pijl naar beneden. Klik daarvoor met rechts op de foto en kies Uploaden blokkeren. Als de afbeelding per ongeluk al in een Picasa Webalbum terecht is gekomen, kunt u de afbeelding eenvoudig van internet verwijderen. Klik met rechts op de afbeelding, kies Uploaden blokkeren en vervolgens Online kopieën verwijderen.

© PXimport

Picasa geeft met een icoontje aan of de betreffende foto op internet staat, geblokkeerd is of automatisch wordt gesynchroniseerd.

15. Mijn foto's

U opent uw Picasa Webalbums door in Picasa op Webalbums te klikken (rechtsboven in beeld). Is deze tekst niet zichtbaar, klik dan op Aanmelden bij Webalbums. Als u niet met uw Google-account bent aangemeld op de website van Picasa Webalbums, kunt u geen instellingen aanpassen. Klik op de site op Aanmelden om in te loggen op uw Picasa Webalbums. Een compleet overzicht van uw albums vindt u onder het tabblad Mijn foto's.

© PXimport

De fotoalbums die u via Picasa op internet hebt gezet, vindt u terug onder Mijn foto's.

16. Mailadressen

Open uw Picasa Webalbum in uw webbrowser, zoals beschreven bij de vorige tip. Uw openbare albums verschijnen in beeld. Als het goed is, bent u automatisch ingelogd in uw Webalbums. Als dit niet het geval is, klik dan op Aanmelden. Uw fotoalbums zijn te vinden onder het tabblad Mijn foto's. Open het album dat u wilt delen, door erop te klikken. Klik op Delen en typ de mailadressen in van de mensen aan wie u het fotoalbum wilt laten zien. Tik eventueel een kort berichtje. Als u anderen wilt toestaan om afbeeldingen toe te voegen, zorg er dan voor dat het vinkje bij De mensen waarmee ik deel foto's laten toevoegen actief is. De genodigden krijgen een mailtje waar de link naar uw webalbum in staat.

© PXimport

Klik op Delen en geef de adressen op van de personen met wie u het album wilt delen.

17. Genodigden (1)

Er zijn twee manieren waarop u anderen foto's toe te kunt laten voegen aan uw fotoalbum: met of zonder Picasa geïnstalleerd. Dit laatste gaat minder snel, maar heeft als voordeel dat iedereen met een uitnodiging om uw foto's te bekijken zijn of haar foto's direct kan toevoegen. Dit alles uiteraard mits u de genodigden de mogelijkheid hebt gegeven om foto's toe te voegen en ze een uitnodiging hebt gestuurd. Bezoekers van uw gedeelde Picasa Webalbum zien de knop Foto's toevoegen. Door hierop te klikken verschijnt een bestandsbeheerder. Afbeeldingen toevoegen is net zo eenvoudig als foto's plaatsen op bijvoorbeeld Marktplaats. Klik op Bestand kiezen, wijs een foto aan en kies Upload starten. De afbeelding verschijnt direct in uw gedeelde Picasa Webalbum.

© PXimport

Genodigden kunnen met de knop Foto's toevoegen hun foto's in uw Picasa Webalbum plaatsen.

18. Genodigden (2)

Bij de snelste manier om foto's van een ander in uw Picasa Webalbum te krijgen, heeft de genodigde Picasa geïnstalleerd. Foto's toevoegen aan een album van iemand anders werkt bijna hetzelfde als foto's toevoegen aan een eigen album (tip 13). Stel dat u Greetje hebt uitgenodigd om uw album te bekijken en dat u haar toestemming hebt gegeven om nieuwe foto's toe te voegen. Greetje start Picasa, selecteert de foto's die ze wil toevoegen en klikt op de uploadknop. Nu kiest ze in het drop-downmenu Dit album uploaden voor:, Bijdragen aan het album van een vriend. Greetje geeft bij Contactpersoon uw mailadres op. Dit adres moet gelijk zijn aan het adres van de afzender van de uitnodiging - in dit geval dus uw mailadres. Rechts in beeld verschijnen de Picasa Webalbums die open staan voor nieuwe bijdragen. Greetje selecteert een album uit de lijst (in ons voorbeeld: Vakantie Leersum 2010) en bevestig met Uploaden.

Als u websynchronisatie voor het gedeelde fotoalbum hebt ingeschakeld, worden nieuwe bijdragen van vrienden automatisch naar uw computer gedownload en opgenomen in uw fotoalbum. Handig!

© PXimport

Geef het mailadres van de eigenaar van een Picasa Webalbum op, en voeg uw foto's toe.

19. Downloaden

Het prettige aan de combinatie van Picasa Webalbums en Picasa is dat u een compleet album van iemand anders kunt downloaden (en iemand anders uiteraard ook een album van u). Het is ook mogelijk om foto's stuk voor stuk op internet te bekijken, maar bij feestjes en andere gebeurtenissen is het leuker en handiger als alle foto's op uw computer staan. Klik hiervoor op Downloaden en kies Downloaden naar Picasa. Picasa wordt na een extra bevestiging gestart, de foto's druppelen binnen en verschijnen netjes in een eigen map. Onder het kopje Onlangs bijgewerkt kunt u in Picasa de nieuwe foto's extra snel terugvinden.

© PXimport

Klik op Downloaden, Downloaden naar Picasa om een compleet webalbum binnen te halen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten