Picasa Webalbums

Door: robbin-ooijevaar | 12 oktober 2010 14:50

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Met Picasa Webalbums kunt u uw online fotoalbum delen en er foto's aan toe laten voegen door vrienden of bekenden. Zo verzamelt u alle kiekjes van een feestje of vakantie heel eenvoudig in één fotoalbum.

1. Alleskunner

Picasa is albumsoftware waarmee u uw (uit de hand gelopen) fotocollectie kunt beheren. Deze omschrijving is correct, maar doet het programma eigenlijk tekort. Picasa maakt de foto's op uw computer eenvoudig doorzoekbaar, kan ze indien gewenst verbeteren en uitprinten, u kunt er online afdrukken mee bestellen bij bekende afdrukcentrales en albums mee delen op internet. Dit laatste verloopt via de gratis internetdienst Picasa Webalbums.

Picasa is een echte alleskunner. Met het programma kunt u foto-albums aanmaken en foto's catalogiseren, bewerken, printen, delen of publiceren op internet.

2. Vrienden

Zoals de naam al doet vermoeden, schuilt achter Picasa Webalbums een fotodienst op internet. Publiceren doet u met behulp van Picasa, en het kost slechts een paar muisklikken om uw fotoboek online te zetten. Vanuit uw Picasa Webalbums kunt u anderen uitnodigen om de afbeeldingen te bekijken. Picasa is daarbij niet vereist. Als de bezoeker Picasa echter wel heeft geïnstalleerd, kan hij het complete album downloaden en eenvoudig nieuwe foto's toevoegen, mits u dat toestaat. Hoe vaak gebeurt het niet dat u tijdens een feestje iedereen met camera's ziet zwaaien, maar nooit een foto van iemand anders terugziet? Een leuke extra optie is dat bezoekers foto's kunnen voorzien van commentaar. Zo komt een fotoalbum van een feest of vakantie echt tot leven!

Vanuit Picasa kunt u foto's snel in een Picasa Webalbum op internet zetten.

3. Account

Ga naar Picasa en download Picasa via de gelijknamige knop. Om Picasa Webalbums te kunnen gebruiken is een gratis Google-account nodig. Neem tijdens de installatie een paar minuten de tijd om dit account vast aan te maken, via Google. Klik op Nu een account aanmaken en doorloop de registratieprocedure. Daarbij kunt u uw eigen mailadres opgeven. Als u een Gmail-adres gebruikt, hebt u al een Google-account en kunt u dit overslaan. Na de installatie vraagt Picasa of u anoniem statistische gegevens wilt versturen naar Google. Vink deze optie uit als u hier niet van gediend bent.

Installeer Picasa en maak een Google-account aan.

Google-account

Als u mensen uitnodigt om een Picasa Webalbum te bekijken, is het wel zo prettig als de genodigden weten dat het bericht van u afkomstig is. Uw Google-account verstrekt deze informatie. Surf naar Google. Kies onder Profiel voor Profiel Bewerken om uw persoonlijke gegevens, zoals uw voornaam en achternaam, aan te passen.

 

De instellingen van uw Google-account kunt u altijd aanpassen via Google.

Webadres

Het standaard-webadres van uw Picasa Webalbums is nogal cryptisch, maar u kunt het eenvoudig aanpassen naar 'Voornaam Achternaam'. Als u een album deelt met vrienden wordt het daarmee duidelijker dat ze op uw link klikken. Surf naar Google en meld u aan met uw Google-account. Klik bij Picasa Webalbums (onder Mijn Producten) op Instellingen. Verander bij Uw bijnaam de cryptische omschrijving in uw eigen naam. Stel dat u bijvoorbeeld Guus Velderhof heet. Dan klikt u onder Instellingen bij URL van uw galerij op Uw URL wijzigen en daar kiest u voor uw eigen naam. Het webadres van uw Picasa Webalbums is nu http://picasaweb.google.com/guusvelderhof.

 

Geef bij Uw bijnaam uw voornaam en achternaam op of kies een andere naam.

4. Zoeken

Picasa kan alle fotobestanden op uw computer indexeren in een fotobibliotheek. Deze bibliotheek wordt automatisch bijgehouden, zodat uw afbeeldingen altijd in Picasa staan. Foto's worden daarbij niet verplaatst; als u een eigen mapstructuur hebt aangelegd in (Mijn) Afbeeldingen, blijft deze dus volledig intact. De eerste keer dat u Picasa start dient u aan te geven waar Picasa de foto's moet zoeken: overal of alleen in uw persoonlijke mappen. Als u voor de eerste optie kiest, worden al uw schijven doorzocht. Dit heeft als voordeel dat alle afbeeldingen op uw computer in de bibliotheek komen te staan, ook de foto's van andere gebruikers van dezelfde computer. Nadeel is dat sommige programma's, zoals bepaalde spellen en grafische software, ook afbeeldingen gebruiken, die niet relevant voor uw fotobibliotheek zijn. Bij de meeste gebruikers staan de eigen foto's alleen in persoonlijke mappen, zoals (Mijn) Documenten, (Mijn) Afbeeldingen en Bureaublad. De optie om alleen in persoonlijke mappen te zoeken is dan het meest geschikt.

Geef aan waar Picasa naar fotobestanden moet zoeken.

5. Fotoviewer

Picasa vraagt of u het programma wilt gebruiken als standaard-fotoviewer. De fotoviewer is het programma dat opstart zodra u bijvoorbeeld op een jpg-bestand dubbelklikt. De fotoviewer van Picasa is sneller dan de standaard-Windowsviewer (die via Windows Media Player werkt). Met de viewer van Picasa kunt u afbeeldingen afdrukken, openen in uw fotobewerkingsprogramma of uploaden naar een van uw Picasa Webalbums. Het is daarom aan te raden om deze optie te activeren.

De fotoviewer van Picasa is sneller dan de standaard-fotoviewer van Windows.

0 Reactie(s) op: Picasa Webalbums

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.