Picocrypt - Versleuteling met nieuwe techniek

Door: dirk-schoofs | 15 september 2021 09:14

Versleutelde malware
Review

Bij veiligheidsexperts geldt de vuistregel dat je alleen de versleuteling kunt vertrouwen die je zelf uitvoert en dat je niet blindelings mag rekenen op cloudproviders die zogezegd je gegevens beveiligen. In dat opzicht is Picocrypt een nieuwkomer die snel en efficiënt werkt.

Picocrypt

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows
Website
www.bit.ly/picohack
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Nieuwe vorm van versleuteling
  • Eenvoudig
  • Minpunten
  • Geen snelheidswinst op cpu met AES-instructieset

Pico in de naam van deze opensource-encryptor wijst op een bijzonder kleine app, slechts 3 MB. De focus van Picocryp ligt op de beveiliging, waarbij de applicatie visueel gezien misschien wat minder aantrekkelijk oogt dan andere versleutelaars.

Picocrypt is er in verschillende versies: voor de Windows-pc, als draagbaar zip-archief en als installatieprogramma. Het is mogelijk dat het draagbare .exe-bestand de virusdetectie activeert, maar dat is een vals alarm. Het heeft te maken met het feit dat het archief het zelfuitpakkende formaat van 7-Zip gebruikt om Python samen met Picocrypt te bundelen.

ChaCha

De vernieuwing zit hem in de techniek die Picocrypt gebruikt voor de codering, namelijk XChaCha20-Poly1305 en Argon2(id) voor het afleiden van de sleutel. Dit terwijl de honderden tools die we inmiddels kennen, gebruikmaken van de populaire AES-codering. Een van de voordelen van de nieuwe codering is dat die veel sneller is dan AES wanneer de processor van je computer geen speciale AES-instructieset ondersteunt. Als je computer voorzien is van een cpu met AES-versnelling zal versleuteling met Picocrypt echter trager verlopen.

Picocrypt bewaart de versleutelde bestanden in de pcv-indeling.

Drag-and-drop

De tool werkt volgens het drag-and-drop-principe. Start het programma en sleep de bestanden in het Picocrypt-venster. Daarna kun je een wachtwoord ingeven, waarmee je het bestand kunt openen. Bovendien is er een optie om het oorspronkelijke bestand na de encryptie onmiddellijk te wissen. Ook kun je bestandscorruptie voorkomen aan de hand van de Reed-Solomon-methode die eventueel beschadigde bytes herstelt. Je moet het wachtwoord voor alle veiligheid nog een keertje herhalen en daarna klik je op Pcv-bestandom de codering te starten.

Pcv-bestand

Het versleutelde bestand wordt weggeschreven als bestand met de pcv-extensie. Decoderen verloopt via de omgekeerde weg. Je sleept het pcv-bestand in het werkvenster, je typt het wachtwoord en klikt op Start. Tenslotte heeft Picocrypt ook een tabblad om bestanden grondig te verwijderen.

Conclusie

Picocrypt is een gebruiksvriendelijke en kleine tool voor het versleutelen van bestanden. Vooral als je computer geen AES-instructieset heeft, haal je profijt uit deze nieuwkomer. De maximale bestandsgrootte die je kunt versleutelen bedraagt 256 GB.

De shredder van Picocrypt overschrijft de bestanden in vier beurten.

0 Reactie(s) op: Picocrypt - Versleuteling met nieuwe techniek

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.