Pictomio 1.2.35

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 25 april 2012 09:53

Apps & Software

De tijd dat we nog met echte fotoboeken op schoot zaten, ligt grotendeels achter ons. Maar afscheid nemen hoeft dankzij Pictomio niet. Met deze tool kunt u namelijk op fraaie wijze door uw foto's heen bladeren.

Pictomio laat zich wellicht nog het beste omschrijven als een gratis variant op ACDSee, waarbij laatstgenoemde overigens wel vele malen uitgebreider is. Het programma biedt een wat donkere interface (die eenvoudig lichter te maken is met een andere skin) met een vertrouwde indeling, namelijk een linkerdeelvenster om te navigeren door de mappenstructuur en een rechterdeelvenster voor het navigeren door de foto's. Daarbij heeft het programma ook nog een handig vakje voor het toevoegen van favoriete mapjes, meest recent geopende mappen en het bladeren door de foto's aan de hand van de locatie op een wereldbol (aan de hand van geografische informatie).

De interface volgt een bekend recept, linkerdeelvenster voor navigeren, rechterdeelvenster voor bekijken.

In principe biedt dit programma niets nieuws onder de zon, we hebben het allemaal al eens gezien. Het is echter de interface die Pictomio zo ontzettend fijn maakt. Zo zijn er talloze manieren om foto's te sorteren (aan de hand van albums, locatie, datum, maar ook gewoon mappen op de harde schijf) waarbij het heel eenvoudig schakelen is tussen de diverse weergaven. Aan de zijkant zitten panelen verborgen met bijvoorbeeld de EXIF-informatie, bestandsinformatie enzovoort. En deze laten zich eenvoudig openen en sluiten door erop te klikken. Op die manier voelt het alsof alles binnen handbereik is, zonder dat het rommelig wordt. Er zijn verschillende weergaven om door de foto's te bladeren (miniaturen, filmstrip, enkele afbeelding en carrousel), waarbij u in carrouselmodus ook nog eens kunt bepalen met wat voor overgangseffect de 3D-weergave moet werken. Ook is er een apart gedeelte voor het maken van diavoorstellingen. U sleept de foto's in een volgorde, kent er een effect aan toe en hebt binnen een handomdraai een fijne diavoorstelling. Gemiste kans is dat het een voorstelling zonder muziek is en dat u de diavoorstelling niet kunt exporteren naar een formaat dat zonder dit programma is af te spelen. We houden er niet van om ingesloten te worden.

Het gedeelte voor het maken van diavoorstellingen werkt heel prettig, maar jammer dat u niets met de voorstellingen kunt.

Alles op de juiste plaats

Het is lastig om precies een vinger te leggen op wat Pictomio zo fijn maakt om mee te werken, want zo nieuw en bijzonder is het allemaal niet. De knoppen en opties lijken echter allemaal op de juiste plek te zitten, want direct vanaf de eerste keer navigeert u feilloos door dit programma. Dat is natuurlijk de bedoeling, want u hebt vroeger ook nooit iemand hoeven uitleggen hoe een fotoboek werkt.

Pictomio 1.2.35

Freeware

Taal Engels

Download 10,19 MB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 23,8 MB harde-schijfruimte

Maker Pictomio GmbH

Oordeel 8/10

Pluspunten

Prettig ingedeelde interface

Soepel en fraai door foto's bladeren

Diavoorstellingen maken werkt heel fijn

Minpunten

Geen muziek bij diavoorstellingen

Voorstellingen alleen opslaan in Pictomio-formaat

Veiligheid

Let op: 1 van 42 virusscanners ziet iets verdachts in het installatiebestand. Maar aangezien het er maar één is, vermoeden we dat er sprake is van een fout-positief (oftewel een vals-positief). Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details.

0 Reactie(s) op: Pictomio 1.2.35

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.