Pictor - Basis-fotobewerking

Door: Toon van Daele | 19 april 2019 06:18

Review

Er zijn talloze fotobewerkingstools, en Pictor hoort duidelijk niet bij de krachtigste. Toch weet dit programma je wellicht te bekoren, want naast de klassieke basisbewerkingen zitten er leuke extra’s tussen, zoals tekst draperen in cirkelvorm, snel een collagefoto samenstellen of foto’s uitknippen in bepaalde vormen.

Pictor

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10
Website
www.filefriend.net/#Pictor
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Enkele leuke ‘specials’
  • Minpunten
  • Zeer beperkte ‘ongedaan maken’-functie
  • Wat oubollige interface

Pictor kan met de meest gangbare beeldformaten overweg en laat je de bewerkte plaatjes ook in diverse formaten bewaren, waaronder bmp, jpg, png en tiff. De programma-interface oogt wel wat saai en oubollig.

Standaard

Pictor biedt een afzonderlijk menu voor batchbewerkingen als converteren, schalen, roteren en bijsnijden, maar op het canvas zelf kun je slechts één foto tegelijk inladen. Wil je ook een ander plaatje bewerken, dan moet je het vorige dus wel eerst opslaan. Met de spatiebalk en de backspace-toets is het echter mogelijk snel door de plaatjes binnen dezelfde schijfmap te navigeren.

Pictor heeft een hele reeks klassieke bewerkingsfuncties in het aanbod, zoals het aanpassen van de kleuren, het verscherpen van het beeld of het verhogen van het contrast. De meeste functies zijn beperkt en stel je in via een eenvoudige schuifknop. Er zitten nog een paar kant-en-klare effecten in de tool, zoals Emboss en Mosaic, maar de meest opvallende effecten creëer je op een andere manier in Pictor.

Foto’s uitsnijden met behulp van kant-en-klare maskers.

Extra’s

Zo biedt de Crop-functie niet alleen de klassieke methode, maar kun je ook delen met de vrije hand wegsnijden, aanduiden met een (instelbare) pen of uitknippen met een van de 42 voorgedefinieerde maskers. Ongeveer dezelfde mogelijkheden biedt ook de Erase-functie, wat het makkelijk maakt ‘gaten’ met een bepaalde vorm in een foto te knippen. Ook leuk is dat je op basis van 36 sjablonen makkelijk collagefoto’s kunt samenstellen. Tekst toevoegen kan eveneens, en wie van gimmicks houdt, zal in zijn nopjes zijn met de mogelijkheid om tekst in cirkelvorm te plaatsen.

Houd er echter rekening mee dat de functie ‘ongedaan maken’ erg beperkt is in Pictor: je kunt hooguit één stap terug!

Conclusie

Pictor kunnen we moeilijk een geavanceerd fotobewerkingsprogramma noemen, maar wie op zoek is naar grappige features zoals uitknippen of weggummen op basis van maskers, of naar het moeiteloos samenstellen van collagefoto’s, moet de tool zeker even uitproberen. De kans is aanwezig dat je een paar kleine wauw-momenten beleeft.

0 Reactie(s) op: Pictor - Basis-fotobewerking

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.