Zelfs de beste camera is meestal niet in staat om het volledige bereik van alle kleurtonen te vatten. Met Picturenaut 3 stelt u verschillende foto’s met een andere belichtingsinstelling samen tot één high dynamic range-afbeelding (HDR-afbeelding). Foto’s met een hoog dynamisch bereik hebben iets hyperrealistisch. De schaduwen tonen onvoorstelbaar veel detail en ook de lichtste partijen behouden hun finesse.

Meestal gebruikt u voor HDR-beeld drie, vier of vijf foto’s van dezelfde scène waarbij minstens een normaal belichte afbeelding, een overbelichte en een onderbelichte zit. Nadat u hebt scherp gesteld, zet u de AF (autofocus) af en de MF (manual focus) aan. De meeste camera’s beschikken over een bracketing-functie die deze afbeeldingen automatisch met verschillende belichtingsinstellingen vastlegt. Daarna is het de beurt aan Picturenaut.

© PXimport

De drie verschillende opnamen.

HDRI samenstellen

Eerst haalt u de afbeeldingen binnen via File / Generate HDRI. HDRI staat voor ‘High Dynamic Range Image’. In deze automatische instelling zal het programma de afbeeldingen keurig over elkaar uitlijnen, de kleuren optimaliseren en eventueel ghosting verwijderen. Bij ghosting ziet u een ‘tweede’ beeld dat iets verschoven is van het originele beeld. Na enkele seconden rekenwerk krijgt u het resultaat te zien.

© PXimport

Met Tone-Mapping perfectioneert u de samenstelling.

Correctie

Wanneer het HDR-beeld niet optimaal oogt, kunt u het resultaat nog bijsturen met de functie Tone-Mapping. Hieruit blijkt de kracht van het programma. Kies eerst bij Method voor Bilateral. Met het schuifje Contrast en Saturation (verzadiging) zult u het resultaat fijnregelen. Terwijl u corrigeert, volgt u de evenwichtige verdeling van de helderheid in het histogram. Meestal verkrijgt u de beste kwaliteit wanneer u de ‘berg’ van het histogram met de twee bovengenoemde schuifjes over de volledige lengte verdeelt. Als u voor de methode Photoreceptor kiest, kunt u bovendien de Exposure (belichting) en de Dynamic compression (dynamische compressie) regelen. Hoe dan ook, u kunt eigenlijk niets fout doen, want het voorbeeld reageert onmiddellijk op de schuifjes.

© PXimport

Het resultaat in het werkvenster.

Correctie van de correctie

Wanneer u de opdracht bevestigt, kunt u het resultaat niet nog een keertje openen om verder te bewerken. Klaar is klaar. Dat komt omdat de HDR-foto is omgezet tot een gewone afbeelding. Om toch op uw stappen terug te komen, moet u dus eerst de opdracht Undo: Tone-Mapping gebruiken waarna u terug aan de slag kunt.

In het venster Tone-Mapping legt u trouwens vast of de HDR-samenstelling in 8, 16 of 32 bit moet worden uitgevoerd. We raden aan om 16 bit te gebruiken omwille van de kwaliteit. Hoe dan ook, we zijn bijzonder onder de indruk van de mogelijkheden die deze freeware aan boord heeft om indrukwekkende HDR-opnames te maken.

Picturenaut 3

Freeware

Taal Engels

Download 2,3 MB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Maker HDR labs

Oordeel 9/10

Pluspunten

Snel

Onmiddellijke voorvertoningen

Ondersteunt het raw-formaat

Minpunten

U kunt niet in het jpg- of png-formaat bewaren

Niet Nederlandstalig

 

© PXimport

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten