PictureRetitle Pro 3.1

Door: Evi Maquoi | 23 maart 2010 15:38

Apps & Software

Als u vaak fotografeert, moet u na verloop van tijd een bepaald stramien aanhouden om uw foto's te benoemen. Anders kan het erg lastig worden om uw foto’s terug te vinden. Met het programma PictureRetitle Pro kunt u uw foto's erg snel op een eenduidige manier hernoemen. Sterker nog, dankzij de woordenboekfunctie is ook het koppelen van trefwoorden een fluitje van een cent.

PictureRetitle Pro werkt in drie fasen. Eerst moet u een map met foto's selecteren en aangeven welke foto's u precies wilt hernoemen. Er bestaan verschillende selectiemethoden. U kunt alle foto's in een map in één keer selecteren of bijvoorbeeld foto's selecteren die beginnen met DSC, IMG of een zelf ingevoerde beginletter of -term. Handmatig foto's selecteren door ze één voor één aan te vinken kan uiteraard ook. Nadat u hebt aangegeven welke foto's u allemaal wilt hernoemen, kunt u overgaan tot de tweede stap; het bewerken van de vrije tekst per foto.

In de eerste stap moet u enkel aangeven welke foto's u wilt hernoemen.

Woordenboek aanmaken

PictureRetitle Pro werkt met zogenaamde woordenboeken. U kunt zelf een woordenboek met vaakgebruikte termen aanmaken door simpelweg de tekst uit een Word-document of Wikipedia-pagina te kopiëren en in het woordenboek te plakken. Als u bijvoorbeeld een trip naar Parijs hebt gemaakt en de tekst over de Franse hoofdstad op Wikipedia in uw woordenboek plakt, kunt u erg snel trefwoorden toevoegen aan uw foto's. Wanneer u bijvoorbeeld Pl typt krijgt u termen zoals Place de la Concorde, Place de la Bastille en Place d'Italie te zien. U hoeft ze dus niet volledig te typen en dat bespaart u heel wat tijd. Op dezelfde manier kunt u heel snel persoonsnamen toevoegen aan feestfoto's door simpelweg de gastenlijst in uw woordenboek te plakken. Daarnaast biedt PictureRetitle Pro ook enkele standaardwoordenboeken aan zodat u foto's met Dieren, Kerken en kathedralen of Pretparken snel kunt hernoemen.

Bent u klaar met het toevoegen van vrije tekst? Dan kunt u uw bestandsnamen eventueel nog van een voor- of achtervoegsel voorzien of de datum uit de EXIF-gegevens toevoegen.

Het enige wat u hoeft te doen is een tekst in het woordenboek plakken.

Foto Opslag Management

Indien gewenst kunt u ook het extra programmaatje ‘Foto Opslag Management’ installeren. Hiermee kunt u aan de hand van een overzichtelijk schema in drie stappen bepalen waar PictureRetitle Pro uw foto's opslaat. Het is mogelijk om submappen aan te maken op datum in de vorm van Afbeeldingen/2010/2010-03-25 Studiowerk/Foto 1. Foto Opslag Management biedt u heel wat verschillende mapstructuren aan. We raden u aan om te kijken welke structuur u het best lijkt. Op deze manier bouwt u een overzichtelijk fotoarchief op.

Kies de mappenstructuur die het best bij u past om een overzichtelijk archief uit te bouwen.

Conclusie

PictureRetitle Pro 3.1 is een behoorlijk programma om grote hoeveelheden foto's te hernoemen of te verplaatsen. Het is lang niet zo uitgebreid als Photo Mechanic, maar dat programma is dan ook stukken duurder. Wij vinden PictureRetitle Pro een aardig programma voor amateur- en semiprofessionele fotografen. In tegenstelling tot heel wat andere pakketten werkt PictureRetitle Pro niet met labels maar met trefwoorden in de bestandsnaam. Dit is overzichtelijk, maar heeft wel erg lange bestandsnamen als gevolg. U kunt de gelimiteerde proefversie gratis uitproberen.

PictureRetitle Pro 3.1

Prijs 13,95 euro

Taal Nederlands

Medium 5,3 MB download

Proefversie Basic-versie met gelimiteerde mogelijkheden

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Pentium 4, 384 MB RAM, 8 MB harde-schijfruimte

Maker Auke Nijholt

Oordeel 8/10

Pluspunten

Nederlands

Prijs

Zelf uw woordenboek aanmaken

Foto Opslag Management

Minpunten

Interface kan overzichtelijker

Trefwoorden in bestandsnaam geeft lange namen

0 Reactie(s) op: PictureRetitle Pro 3.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.