Pinnacle Studio 18 Ultimate - Eenvoudig eigen films maken

Door: Maikel Dijkhuizen | 20 juli 2015 07:07

Apps & Software

De bekende videobewerker Pinnacle Studio is inmiddels alweer bij versie 18 aanbeland. Het risico van het jaarlijks opschroeven van het versienummer, is dat klanten weer een lading nieuwe functies verwachten. Ik neem de proef op de som en kijk of Pinnacle deze verwachtingen waarmaakt.

Bij de aanschaf van Pinnacle Studio 18 Ultimate krijg je maar liefst drie installatiebestanden aangeleverd. Dit heeft alles te maken met de extra effecten, overgangen en sjablonen die bij de Ultimate-versie zitten. Wat mij betreft zou de installatieprocedure gebruiksvriendelijker mogen, want het uitvoeren van drie omvangrijke exe-bestanden kost veel tijd. Zodra de videobewerker is opgestart, lijkt er op het eerste gezicht niks veranderd. De gebruiksomgeving oogt namelijk exact hetzelfde als die van versie 17. Nieuwe gebruikers moeten waarschijnlijk wel even wennen aan de drukke interface, maar na een uurtje stoeien kom je daar wel uit. Lees ook: 15 handige tools voor videobewerking.

Bestandsondersteuning

Pinnacle heeft ondersteuning voor 64bit-besturingssystemen toegevoegd. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen, want het programma reageert zeer snel en voert bewerkingen vliegensvlug uit. Fijn is dat de software nagenoeg alle videoformaten accepteert. Ook Ultra HD-beelden gaat het programma niet uit de weg. Bezitters van een gloednieuwe camera kunnen dus prima met dit pakket uit de voeten. Vreemd genoeg weet deze videobewerker geen raad met de mappenstructuur van een dvd (vob-bestanden). Bij gebruik van een dvd-camcorder kun je om die reden beter op zoek gaan naar een alternatief.

Video's monteren

De mogelijkheden om in Studio 18 video's te bewerken lijken eindeloos. Je voegt diverse mediabestanden aan de tijdlijn toe en bewerkt het materiaal naar eigen inzicht. Ruim tweeduizend effecten, sjablonen en overgangen staan voor je klaar om je persoonlijke film netjes af te werken. Vooral de gelikte effecten van NewBlue zijn de moeite waard. Nieuw is dat je rechtenvrije muziek aan de video kunt toevoegen. In versie 17 introduceerde Pinnacle al de functie Live Screen Capture. De makers hebben deze functie verbeterd, want nu leg je tijdens het opnemen van de scherminhoud ook gelijktijdig systeem- en microfoongeluid vast. Met name voor instructievideo's is dat een voordeel.

Pinnacle Studio 18 heeft allerlei fraaie NewBlue-effecten in huis.

Conclusie

Pinnacle Studio is voor amateurfilmers nog altijd een uitgebreide videobewerker, al zijn de nieuwe mogelijkheden in versie 18 nogal karig. Voor alleen 64bit-ondersteuning en wat extra effecten is het dan ook nauwelijks de moeite waard om te upgraden. Wanneer je nog geen goede videobewerker gebruikt, is Pinnacle Studio daarentegen een prima keuze.