Pixia 4.70j

Door: Dirk Schoofs | 28 september 2010 09:25

Apps & Software

De meeste grafische pakketten hebben zich op de werkindeling van de grote kanonnen als Photoshop en PaintShop Pro geïnspireerd. Pixia is in dat opzicht een buitenbeentje. Wie hiermee snel een foto wil bewerken, komt bedrogen uit. De troeven van dit pakket zitten vooral in een ander grafisch toepassingsgebied.

Het geesteskind van Isao Maruoka werd oorspronkelijk ontworpen voor cartoon- en vooral manga-tekenaars. Manga-tekenaars genieten in Japan van een sterrenstatus en ondertussen heeft Maruoka’s schare manga-fans aardig meegetimmerd aan de ontwikkeling van het pakket. Hierdoor heeft Pixia een compromisloze, eigenzinnige interface gekregen. Het programma ondersteunt lagen, transparante effecten en de meest gangbare grafische formaten (met uitzondering van gif) gebaseerd op de RGB-kleurenmodus. CMYK- of Lab-kleuren worden niet ondersteund. Standaard schrijft het programma haar bestanden weg in het pxa-formaat. Wanneer we het programma een native Photoshop-document (psd-formaat) laten openen – een montage van 28 MB dat uit 23 lagen bestaat – tovert het moeiteloos de opbouw van alle lagen op ons scherm. Ook de manier om snel in (Ctrl+Min (-)) en uit te zoomen (Ctrl+Plus (+)) heeft deze Japanner van Photoshop afgekeken.

Vectoren en pixels

Opvallend is de manier hoe Pixia twee grafische principes combineert. Het programma ondersteunt zowel vector- als pixelgerichte bewerkingen. Bij een vectortekening werkt u met curven en vlakken die niet aan resolutie zijn gebonden. U kunt ze dus onbeperkt vergroten en verkleinen zonder dat de kwaliteit eronder lijdt. Daartoe bevat het programma tools om Béziercurven en allerlei andere vectorvormen te plaatsen. Afbeeldingen op basis van pixels, zoals foto’s, kunnen ook prima met Pixia worden bewerkt.

Het grootste ongemak van dit programma is de chaotische en vaak onlogische interface. Hierdoor u moet het nodige geduld hebben om de juiste functies te vinden. Zo kostte het ons veel meer tijd dan ons lief was, voor we hadden uitgeknobbeld hoe we een penseelpunt konden vergroten en verkleinen. Trouwens, de penseelbreedte is beperkt tot honderd pixels. Wie voor het eerst met Pixia aan de slag wil, moet dus over de nodige dosis zen beschikken.

Om een of andere reden heeft de ontwikkelaar besloten om het help-bestand niet automatisch te laten installeren en moet u het afzonderlijk van de site downloaden en installeren. De vertaling van het Japans naar het Engels is niet altijd even zorgvuldig gebeurd. Dit ‘Japlisch’ is een behoorlijk nadeel bij sneltoetsen, zo opent de knop P het ‘Palette’, C de ‘Color’, L de ‘Layer’ en O de ‘Pen’. ‘Ori’ is het Japanse woord voor pen.

De interface van Pixia moet wennen.

Tablets

Het programma bevat enkele slimmigheden zoals een ‘Partsbox’ waarin u allerlei losse elementen bewaart om later opnieuw te gebruiken. Aan de andere kant ontbreken er wel enkele basisgereedschappen om behoorlijk aan fotobewerking te doen. Er is bijvoorbeeld geen kloonstempel en geen manier om selecties te maken op basis van kleurgelijkenis. Ook de tool om een foto anders uit te snijden staat nog op ons ‘gezocht’-lijstje. Vergeet Pixia als fotobewerker, de kwaliteiten komen vooral tot zijn recht als toepassing om digitale illustraties te tekenen. Daarom bevat het programma rechtstreeks ondersteuning voor Wacom-tekentablets. Tot slot vinden we het jammer dat het niet mogelijk is om afbeeldingen als gif of transparante gif te bewaren, het formaat waarin nog heel veel illustraties voor het web worden bewaard.

Het palet van de kleurbalans bevat een regelaar om de levendigheid van kleuren te regelen

Pixia 4.70j

Taal Engels

Download 6,5 MB

OS Windows/XP/Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 8/10

Pluspunten

Ondersteuning van zowel vectoren als pixels

Minpunten

Slordige interface

Nogal wat functies voor pixelbewerkingen ontbreken

Veiligheid

Let op: 2 van 42 virusscanners ziet iets verdachts in het installatiebestand. Maar aangezien het er maar twee zijn, vermoeden we dat er sprake is van een fout-positief (oftewel een vals-positief). Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details.

0 Reactie(s) op: Pixia 4.70j

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.