Podcastplatform Podimo beschikbaar in Nederland

Door: Wesley Akkerman | 15 april 2022 13:28

Nieuws

Aan podcasts hebben we tegenwoordig geen gebrek, en aan podcastdiensten ook niet. Toch zet podcastdienst Podimo nu voet aan wal in Nederland en biedt gebruikers twee verschillende abonnementen aan. Heb je interesse in de dienst? Dit wil je erover weten.

Podimo is een dienst die bekende nationale en internationale podcasts en audioboeken aanbiedt voor een vast bedrag per maand. Een deel van dat geld gaat naar de makers van de audioproducties die je beluistert op het platform. Dat is wel fijn om te weten, aangezien je die makers zodoende kunt steunen. Daardoor kunnen ze content blijven maken die je tof vindt.

Het Deense mediabedrijf is reeds actief in 21 andere landen en heeft dus een behoorlijke catalogus. Daarin staan voornamelijk podcasts van derden, zoals Nederlandse producties als Man man man en de Zelfspodcast, maar Podimo maakt ook eigen materiaal. Daarnaast zijn er videopodcasts.

Hoe werkt Podimo?

Je kunt Podimo vergelijken met allerlei andere streamingdiensten van dit moment, zoals Netflix en Spotify. Zo kun je een abonnement afnemen, dat minimaal 4,99 euro per maand kost. Daarmee krijg je toegang tot exclusieve content, die alleen beschikbaar is voor abonnees.

Maar er is ook gratis content beschikbaar. Het aanbod bestaat uit Podimo’s eigen producties en exclusieve podcasts van bekende podcastmakers. Die podcasts zijn overigens reclamevrij. Het genre-aanbod lijkt daarnaast vrij divers: van showbizz tot misdaad, opvoeding, relaties, zelfontwikkeling, en geschiedenis.

Podimo wil tevens inzetten op nieuwe shows, nieuw materiaal en nieuwe formats. Denk dan aan buitenlandse verhalende podcasts en true crime. Daarnaast kun je binnenkort meer shows in dit genre van eigen bodem verwachten, zoals Moordcast van Dionne en Hendrik. 

Journalistieke producties

Dit soort producties, net als journalistieke podcasts, werden eerder minder geproduceerd omdat podcastmakers voornamelijk afhankelijk zijn van adverteerders. Maar Podimo belooft podcastmakers uit te betalen aan de hand van het luistergedrag van luisteraars. Dat gebeurt bijvoorbeeld niet bij Spotify of Apple Music.

Het is de bedoeling dat dit verdienmodel voor podcastmakers “continuïteit garandeert”, waardoor “de kwaliteit zal toenemen”. Podimo gelooft erin dat podcasters meer tijd kunnen stoppen in hun producties, omdat ze er immers meer geld aan overhouden. Ook moeten makers zodoende minder afhankelijk worden van adverteerders, wat eveneens positief moet uitpakken.

Podimo lijkt in elk geval serieus te zijn als het de Nederlandse markt betreft. Zo nam het bedrijf onlangs Dag en Nacht Media over, een Nederlandse podcastuitgever die nu exclusief materiaal gaat maken voor het platform. Daarnaast is er een samenwerking met Tonny Media, die eveneens exclusieve content naar Podimo brengt.

Abonnementen en beschikbaarheid

De Podimo-app is vanaf 15 april te downloaden via podimo.nl en via de app stores. Tot en met 31 mei kun je kiezen voor een proefabonnement van negentig dagen (daarna is dat dertig dagen), dat maandelijks opzegbaar is. De app is ook beschikbaar in België (Nederlandstalig).

Je kunt kiezen uit twee abonnementen.

  • Premium: ongelimiteerd podcast luisteren en tien uur aan audioboeken voor 4,99 euro per maand of 39,99 euro per jaar
  • Premium Plus: ongelimiteerd podcasts en audioboeken luisteren voor 9,99 euro per maand of 79,99 euro per paar

Voor een compleet overzicht van de shows en audioboeken, bezoek je de website van Podimo.

1 Reactie(s) op: Podcastplatform Podimo beschikbaar in Nederland

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 20 april 2022 14:54 drewip
    De website van Podimo.com is niet geweldig. Als je via het contactformulier een melding wilt maken, lukt dat niet omdat de topic waardelijst geheel leeg is en dan wordt het formulier dus niet verzonden. Na enig bladeren toch een e-mailadres gevonden, want anders kom je nooit verder: hello@podimo.com.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.