PopSel - bouw je eigen startmenu's

Door: Toon van Daele | 01 maart 2022 10:57

Review

Staat je bureaublad of taakbalk ook zo vol met snelkoppelingen? Geef toe, niet erg overzichtelijk. PopSel kan een uitweg bieden, althans als je van een minimalistische aanpak houdt. Hier geen ‘eye candy’ dus, maar wel een licht en makkelijk configureerbaar snelmenu. Zo werkt het startmenu aanpassen met PopSel.

PopSel

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows (32- en 64bit-versies)
Website
www.horstmuc.de/wpop.htm
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Lichtvoetig en snel
  • Gebruiksvriendelijk
  • Minpunten
  • Blijft niet in het geheugen
  • Meerdere menu’s wat complexer

Een eerste pluspunt van PopSel is dat het een portable programma is. Een tweede is dat het visueel niet afleidt. Bij de eerste keer starten krijg je de suggestie om een menu te creëren, waarna een configuratievenster volgt. Dit is meteen de complete programma-interface. Een derde pluspunt ontdek je via de taakbeheerder: PopSel spreekt nauwelijks systeembronnen aan, mede doordat het niet op de achtergrond actief blijft.

Menu-items

Om een snelkoppeling te creëren, hoef je maar een paar ingrediënten toe te voegen: de naam, de opdracht(regel) met een icoon (verwijs hiervoor naar het exe-bestand van het programma), eventuele parameters en opstartmap. Verder geef je aan hoe het programma moet opstarten: normal, minimized, maximized en – handig – as administrator

Met de pijlknopjes verplaats je de menu-items naar boven of beneden. Op vergelijkbare manier voeg je ook mappen en webadressen toe. Vind je deze procedure wat bewerkelijk? Geen nood, PopSel laat je ook toe een bestand of een map naar (de command-regel van) het configuratievenster te verslepen.

De complete interface van PopSel: een pop-upvenster met twee deelvensters.

Submenu’s

Wanneer je meerdere menu-items toevoegt, dreigt het misschien wat onoverzichtelijk te worden. Een scheidingslijn (Separator) toevoegen kan helpen, maar handiger nog zijn submenu’s (tot één niveau diep). Die creëer je door een vinkje te plaatsen bij in submenu en door de naam van het submenu in te voeren, gevolgd door een /-teken.

Zodra je configuratie is bewaard, kun je het venster afsluiten en je snelmenu openen door PopSel opnieuw op te starten. Om het configuratievenster weer te zien, druk je op Esc en kies je PopSel Configuration. Je kunt je snelkoppelingen natuurlijk ook vanuit dit venster opstarten. Met de T-knop zorg je ervoor dat het boven op andere vensters getoond wordt. Meerdere PopSel-menu’s creëren is ook mogelijk. Raadpleeg hiervoor de helpfunctie.

Conclusie

PopSel is een minimalistische en no-nonsense app om zelf een of meer startmenu’s voor veelgebruikte mappen, programma’s en url’s samen te stellen om zo je bureaublad of taakbalk te ontzien. Een optie om het programma in het geheugen te houden en met een sneltoets op te roepen, was wellicht handig geweest.

0 Reactie(s) op: PopSel - bouw je eigen startmenu's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.