Zo maak je prachtige kalenders met iPhoto

Door: lesa-snider | 19 januari 2015 10:46

How To

Als je op zoek bent naar een uiterst betekenisvol geschenk, hoef je niet verder te zoeken dan een muurkalender die je zelf gemaakt hebt in iPhoto. Apple's kalenders zijn lekker groot (ongeveer 33 bij 26 centimeter), mooi en betaalbaar. Een leuk cadeau dat 12 maanden meegaat!

Elke kalender is gebonden met een ringband met veel extra ruimte voor foto's boven het datumraster. Je kunt elke maand aanpassen met tekst en titels, feestdagen en evenementen vanuit iCal importeren en foto's in individuele hokjes van datums zetten. De kalenders worden geprint op prachtig dik matpapier, en zelfs de verpakking is prachtig - een stijlvolle witte envelop. Lees ook: Tip: iPhoto-bibliotheek bewaren op externe schijf.

Je betaalt iets minder voor een kalender van shutterfly.com, mpix.com of snapfish.com - of meer voor een kalender van pinholepress.com - maar deze zijn minder groot, en van een mindere kwaliteit. Bovendien zou je foto's naar die sites moeten uploaden en moet je hun ontwerpsysteem gebruiken, dat minder aanpassingsopties biedt. Hier laten we zien hoe je een cadeaukalender kunt maken die de ontvanger nooit zal vergeten.

Kies je foto's

Als je iPhoto gebruikt om foto's te beheren, maak je een album aan met 25 tot 30 foto's en organiseer je ze door hun thumbnails binnen het album te verslepen.

Als je een andere app gebruikt om foto's te beheren, exporteer je de foto's die je wilt gebruiken naar een map en open je iPhoto - hiervoor heb je wat extra vrije schijfruimte nodig, maar de kalender is het waard. In iPhoto kies je File > Import to Library en navigeer je naar de map die je hebt aangemaakt. iPhoto zal alle foto's in de map gebruiken, dus je hoeft ze niet los van elkaar te selecteren. Kies File > New Album om een album aan te maken voor de foto's die je net hebt geïmporteerd, waarna je ze kunt verslepen om ze op volgorde te zetten.

Maak de kalender aan

Klik op de Share-knop in de werkbalk van iPhoto en kies Calendar. Kies een thema uit de carrousel - het Big Date-thema is geweldig - en klik op Create. In het dialoogvenster dat verschijnt, moet je iPhoto vertellen welke periode de kalender moet bevatten. Daarna klik je op OK. Als je meer dan 12 maanden wil, kosten deze $1.50 voor elke maand.

Je kunt kiezen uit verschillende thema's voor je kalender.

iPhoto zet je foto's in de kalender op volgorde of datum en brengt je naar de All Pages-weergave, waar je de pagina's kunt herschikken door ze te verslepen (geen zorgen, de maanden blijven op volgorde staan), hoewel je die taak het beste tot het laatst kunt bewaren. Om de foto's op een pagina te bewerken, dubbelklik je erop om naar de Single Page-weergave te gaan. Je kunt de keuzes van iPhoto negeren door in de werkbalk op Photos te klikken. Het Photos-paneel wordt geopend, met thumbnails van de foto's waarmee je begonnen bent. (Om alle foto's zelf op de kalenderpagina's te zetten, klik je op Clear Placed Photos - je krijgt vervolgens grijze plaatsaanduidingen te zien.) Als je de foto die je wilt hebben niet in het Photos-paneel ziet staan, kun je ernaar zoeken in je bibliotheek. Sleep hem naar het icoon van je kalenderproject in de Source-lijst en ga terug naar je kalenderproject.

Bekijk welke foto's je gaat gebruiken.

Pas de look aan

Om een foto te vervangen, sleep je hem van het Photos-paneel naar het lege kader of naar een bestaande foto. Om het zoomniveau aan te passen, klik je op de foto op de pagina en gebruik je de schuifbalk die tevoorschijn komt. Je kunt de foto slepen om hem binnen het kader te herpositioneren (je cursor verandert in een handje).

Je kunt het aantal foto's per pagina aanpassen door in de werkbalk op Layout te klikken. Kies een aantal foto's uit het Layout-menu - maximaal zeven in bepaalde thema's - en klik op een ontwerpthumbnail om het toe te passen. Met de Background-thumbnails bovenaan het Layout-paneel kun je een kleur kiezen voor lege ruimtes op de pagina (als je bijvoorbeeld een lay-out kiest die ruimte voor een bijschrift heeft).

Zorg dat je kalender er precies zo uitkomt te zien als jij wil.

Markeer speciale data

Voeg vervolgens foto's toe aan de datumblokken door een thumbnail van het Photos-paneel naar de datum zelf te slepen (geweldig voor verjaardagen en jubilea!). Dubbelklik op de foto in de kalender en gebruik de schuifbalk op het paneel dat verschijnt om de foto binnen het vierkant te vergroten; versleep de foto om hem te herpositioneren. Om een bijschrift toe te voegen, kies je een locatie vanuit het Photo caption-menu op het paneel en voer je wat tekst in. De foto vult het volledige datumhokje - waardoor ook de datum zelf niet zichtbaar is - dus bijschriften staan buiten het hokje: erboven (omcirkeld), eronder of aan de linker- of rechterkant.

Bijschriften zijn makkelijk toe te voegen, en je kunt ze op elke plek laten zien.

Voor nog meer plezier klik je op een datumblokje en voeg je je eigen tekst toe - handig voor geplande vakanties! Formatteer de tekst door deze te selecteren en op Options te klikken in de werkbalk. Je kunt lettertype, stijl, grootte, kleur en horizontale en verticale uitlijning instellen. Bovendien is er een Change Everywhere-knop, die je veranderingen meteen toepast op alle tekst in je project, waaronder de titel op de omslag.

Zet de puntjes op de i

Je kunt ook foto's bewerken in de Single Page-weergave: klik op Options in de werkbalk en kies uit drie kleureffecten: B&W, Sepia, en Antique - dit verandert de originele foto in je library niet, alleen maar de foto in je kalender. Klik voor meer bewerkingsopties met de rechtermuisknop op de foto en kies Edit Photo, maar pas op: dit verandert de originele foto in je library wel.

Klik als je klaar ben op de All Pages-knop en versleep de pagina's om ze binnen de kalender te herschikken. Als alles precies goed is, klik je op Buy Calendar in de werkbalk, voltooi de transactie en duimendraaien totdat de postbode je meesterwerk aflevert. Veel plezier!

Tevreden met het resultaat? Maak het geld over en wacht rustig af.

0 Reactie(s) op: Zo maak je prachtige kalenders met iPhoto

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.