Presenteer je tekst en beeld als nooit tevoren met Adobe Slate

© PXimport

Presenteer je tekst en beeld als nooit tevoren met Adobe Slate

Geplaatst: 20 april 2016 - 10:02

Aangepast: 14 december 2022 - 12:05

Redactie ID.nl

Als je een presentatie wilt maken, dan zijn er best veel apps waarmee je dit kunt doen. Echter, ruimte voor veel tekst is er in dit soort apps niet en de presentaties lijken allemaal op elkaar. Zo niet bij presentaties die je maakt met Adobe Slate.

Adobe Slate is eigenlijk niet te vergelijken met apps als Keynote en PowerPoint. Wat je maakt in deze app is weliswaar een presentatie, maar op een heel andere manier. De beste manier om het te omschrijven is alsof je een interactief artikel maakt voor een tijdschrift. Een presentatie met veel tekst en beeld, waarbij de lezer meer kan dan alleen maar pagina's doorklikken, zelf bepaalt welke foto's hij/zij bekijkt, en met prachtige animaties tijdens het lezen. In deze workshop leren we je hoe je zo'n presentatie maakt. Lees ook: Sway Preview - Goede presentatietool, in wording.

Adobe Slate ****

Prijs: Gratis

Omvang: 99,3 MB

1 Voorbeelden

Voordat je aan de slag gaat met Adobe Slate, raden we je aan om eerst een kijkje te nemen in de galerij met projecten die met deze app gemaakt zijn. Zo kun je namelijk meteen zien waarom deze app zo bijzonder is, en dat helpt je zo meteen bij het kiezen van de juiste elementen in je presentatie. Daarnaast is het gewoon indrukwekkend om deze voorbeelden te zien, want ze zijn prachtig gemaakt.

 

© PXimport

Bekijk eerst eens de voorbeelden van anderen, om de kracht van de app in werking te zien.

2 Account

Om gebruik te kunnen maken van Adobe Slate, heb je eerst een Adobe ID nodig. Als je die al hebt kun je direct inloggen, zo niet zul je deze eerst even moeten aanmaken. Daar hoef je trouwens niet heel veel tijd in te steken, want zoals veel apps biedt Adobe Slate je de mogelijkheid om in te loggen met behulp van je Facebook-account. Een Adobe ID is overigens gratis. Eenmaal ingelogd druk je op Create a new story om een nieuwe presentatie te maken.

 

© PXimport

Je hebt een Adobe ID nodig om met Slate te werken, dat kan ook via Facebook.

3 Een thema kiezen

Een aspect van Slate dat overeenkomt met programma's als PowerPoint en Keynote, is dat deze app gebruikmaakt van thema's. Oftewel, in plaats van zelf allerlei stijlen en opmaak te kiezen, kun je kiezen uit een aantal stijlen die Adobe voor je heeft gemaakt, zodat je in een handomdraai een mooie presentatie kunt maken. Overigens is het kiezen van stijlen eerder een verplichting dan een optie, want op tekstopmaak na heb je zelf verder weinig invloed op de stijl. Een thema kies je door rechtsboven te klikken op het pictogram met de toverstaf.

 

© PXimport

Je hebt zelf niet veel invloed op de stijl van je presentatie, je kunt alleen thema's kiezen.

4 Titel en foto

Nu is het tijd om daadwerkelijk te beginnen aan je presentatie. Dat begint heel eenvoudig, met een titel en een ondertitel. Tik op Add a Title en Add a Subtitle om deze elementen te voorzien van je eigen tekst. De achtergrond is nu natuurlijk nog wat saai, maar dat verhelp je heel eenvoudig door onderin te tikken op photo. Je kunt dan een foto van je iPad plaatsen, maar ook eentje vanuit Dropbox of vanuit de Creative Commons-collectie van Adobe. De foto wordt schermvullend geplaatst op de achtergrond.

 

© PXimport

Geef je presentatie een titel en kies een mooie achtergrondafbeelding.

5 Elementen toevoegen

Je 'voorpagina' is nu klaar. Wanneer je met je vinger omhoog sleept, zie je een wit vlak verschijnen met een plusteken. Hiermee voeg je een element toe. We noemen dit verder bewust geen pagina, omdat Slate niet werkt met pagina's, maar met een soort doorlopende stroom van content (dit moet je zien om het echt te bevatten). Je kunt kiezen uit vijf elementen om toe te voegen, die we hier stuk voor stuk zullen bespreken.

 

© PXimport

Door op het plusteken te drukken voeg je meer elementen toe aan je presentatie.

6 Foto's

Wanneer je kiest voor photo, dan kun je - logischerwijs - een element toevoegen met een foto daarin. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor inline, waarin de foto gewoon in het midden van de pagina staat, maar ook fill screen, zodat deze het volledige scherm bedekt. Window is een hele bijzondere modus waarin de foto achter de content langsscrolt en full width lijkt nog het meest op inline, maar dan zonder witruimte links en rechts. Voor het spectaculairste effect raden we je window aan.

 

© PXimport

Foto's kun je op diverse manieren toevoegen, waarbij window het meest indrukwekkend is.

7 Tekst

Het advies dat we geven bij apps als Keynote en PowerPoint is: gebruik niet te veel tekst, dat ziet er niet uit. Bij Slate is dit anders, omdat het een heel ander soort presentatie is waarbij tekst juist goed uit de verf komt. Je kunt een presentatie maken met alleen foto's, maar als je zin hebt om veel te vertellen, bijvoorbeeld bij een reisverslag, dan kan dat dus ook. Wanneer je tekst typt, verschijnt er bovenin een balk waarin je beperkte opmaak kunt toevoegen, zoals kopstijlen, tekstuitlijning, opsommingen enzovoort.

 

© PXimport

Wanneer je tekst toevoegt kun je daar in beperkte mate opmaak op toepassen.

8 Link

Als je graag wilt verwijzen naar andere content, dan is het handig om een link op te nemen in je presentatie. Houd er wel rekening mee dat als je dit doet, de lezer je presentatie verlaat (de link wordt namelijk gewoon in de browser geopend). Tik op link om een verwijzing toe te voegen. Vul bij Button Text de naam van de link in (bijvoorbeeld: Mijn website) en bij het veld daaronder de url van je website (bijvoorbeeld www.mijnwebsite.nl).

 

© PXimport

Een link toevoegen kan handig zijn, maar je publiek verlaat wel je presentatie.

9 Photo grid

Photo grid is een bijzondere optie, omdat je met een paar tikken op het scherm een volledige fotogalerij kunt toevoegen. Aan de rechterkant selecteer je de foto's die je in de galerij wilt opnemen. Tik je in een toegevoegde foto op het symbool met de ster, dan kun je aangeven dat je die foto groter wilt tonen. De foto's worden automatisch in een mooi mozaïek geplaatst en wanneer je de presentatie bekijkt, kun je op elke foto tikken om deze op volledig scherm te zien.

 

© PXimport

Met photo grid voeg je met een paar tikken een heuse fotogalerij toe.

10 Glideshow

Dit is zonder meer de meest indrukwekkende optie binnen Slate. Wanneer je een glideshow toevoegt, selecteer je wederom foto's die je wilt hebben. Deze foto's worden getoond op volledig scherm, maar met de mogelijkheid om daar content aan toe te voegen. Want wanneer je foto's hebt toegevoegd, kun je binnen die foto op een plusteken drukken om daar foto's, tekst of links aan toe te voegen. Die extra content scrolt over de foto heen terwijl je met je vinger over het scherm beweegt. Dit geeft een fantastisch effect!

 

© PXimport

Glideshow is een manier om content binnen content weer te geven.

11 Voorbeeldweergave

Omdat Slate een app is die werkt op een manier die we eigenlijk nog niet eerder hebben gezien, is het fijn (en noodzakelijk) om tussendoor regelmatig te kijken hoe je bewerkingen eruit zien. Bovenin vind je de knop voorbeeldweergaven, dit is een vierkantje met een driehoekje daarin. Als je daarop drukt, zie je direct hoe je presentatie eruit komt te zien, zonder dat je de editor verlaat. Dit is enorm fijn als je twijfelt of het wel mooi is wat je hebt gemaakt.

 

© PXimport

De voorbeeldweergave helpt je op elk moment bepalen of je presentatie mooi oogt.

12 Delen

Ben je helemaal tevreden over je presentatie, dan druk je rechtsboven op het pictogram Delen. Het is helaas niet zo dat je vervolgens een bestand krijgt dat je kunt delen met anderen, de presentatie wordt gepubliceerd in de galerij van Adobe en de link daarnaartoe kun je rechtstreeks vanuit de app delen via mail, Twitter, Facebook, iMessage enzovoort. Je kunt zelf kiezen of je presentatie private moet zijn (alleen de mensen die jij de link stuurt kunnen hem bekijken) of public waardoor hij in de openbare galerij komt te staan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten