Preview psd-bestanden

Door: Robbin Ooijevaar | 22 juli 2010 09:21

Apps & Software

De Windows Verkenner toont van veel soorten bestanden een voorbeeldweergave, maar niet van psd-bestanden van Photoshop. Er is een truc om dit wel voor elkaar te krijgen!

1. Miniatuurweergave

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden en dat geldt zeker voor foto’s. De Windows Verkenner toont naast de bestandsnaam ook een miniatuurweergave van uw foto’s. Zo ziet u direct wat voor afbeelding er in een bestand staat. Open een map met psd-bestanden en activeer de miniatuurweergave voor deze map. Dit doet u in Windows Vista handmatig via Beeld, Grote pictogrammen. U kunt de weergave ook activeren door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en rustig aan uw muiswieltje te draaien. Dit werkt in alle Windows-versies. Zoals verwacht ziet u alleen het Photoshop-icoontje bij de bestandsnamen, een voorbeeldweergave ontbreekt. Als u de miniatuurweergave aanzet in een map met jpg-bestanden wordt hiervan wel een kleine afbeelding getoond.

Activeer de miniatuurweergave via het menu of druk op de Ctrl-toets terwijl u aan het muiswieltje draait.

2. Aanpassingen in register

Om ervoor te zorgen dat de Windows Verkenner de miniatuurweergaven van Photoshop-bestanden toont, zijn aanpassingen in het register nodig. Deze aanpassingen zijn door ons getest, maar het is nooit zonder risico. Het is onverstandig om aanpassingen aan het Windows-regsiter te doen als u hier geen ervaring mee hebt! Zorg ervoor dat Photoshop is geïnstalleerd op uw computer. De bestanden die u nodig hebt voor deze Snelstart zijn lastig te vinden, maar niets is onmogelijk. Surf naar Herjern en geef op deze website de zoekterm psd thumbnails. Open de gevonden pagina. De informatie stamt uit 2007, maar dat zegt niets. We hebben de truc aan de praat gekregen onder Windows XP, Vista en 7. Onderaan de pagina vindt u bij PSD thumbnails in explorer een link naar het downloadbestand psd­thumbnails.zip.

De truc om miniatuurweergaven van psd’s te krijgen, vereist een paar lastig te vinden bestanden.

3. Aanpassen en testen

Zorg dat u bent aangemeld als computerbeheerder (administrator). Pak de inhoud van het zip-bestand psdthumbnails.zip uit. U hebt de bestanden adobe.reg en psicon.dll nodig. Open Start, (Deze) Computer en controleer of de map C:\Program Files\Common Files\Adobe\Shell aanwezig is. Als de map Shell niet bestaat, maak deze dan aan. Kopieer nu het bestand psicon.dll naar C:\Program Files\Common Files\Adobe\Shell. De registerinstellingen staan in het bestand adobe.reg. Dubbelklik hierop en volg de stappen op het scherm om de aanpassingen te maken. Een herstart van uw computer is wenselijk. Open nu een map met psd-bestanden en zorg ervoor dat de voorbeeldweergave actief is. Vanaf nu krijgt u de miniaturen van de psd-bestanden te zien, precies zoals u gewend bent bij jpg-afbeeldingen.

Nooit meer gissen wat er schuilgaat achter een bestandsnaam: zorg ervoor dat u de inhoud van psd-afbeeldingen ziet!

0 Reactie(s) op: Preview psd-bestanden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.