Printergeheugen uitbreiden, altijd handig!

© PXimport

Printergeheugen uitbreiden, altijd handig!

Geplaatst: 27 augustus 2020 - 05:34

Aangepast: 25 november 2022 - 10:31

Ronald Smit

Sommige printers – meestal de meer uitgebreide laserprinters – bieden de mogelijkheid tot het uitbreiden van ’t interne printergeheugen (RAM). Dat kan best interessant zijn!

Er bestaan diverse soorten laserprinters, de allereenvoudigste exemplaren hebben nauwelijks intelligentie aan boord. Daarbij wordt al het rekenwerk door de Windows-driver verricht (vaak werken die printers ook niet onder andere besturingssystemen). Het scheelt de fabrikant kosten omdat er maar heel simpele elektronica ingebouwd hoeft te worden. Meer geavanceerde printers beschikken over emulatiemogelijkheden voor allerlei printertaaltjes (denk aan PCL en Postscript).

Om die vertaalslag van printertaal naar papier te maken is voorzien in een onboard computer. Vaak zijn dit ook printers die over een netwerkaansluiting beschikken. De wat oudere exemplaren – die het ook heden ten dage vaak nog prima doen en als groot voordeel hebben dat je er voor een appel en een ei (alternatieve) toners, drums en andere onderdelen voor kunt kopen. Het maakt dat ze voor bijna niks hun afdrukwerkzaamheden uitvoeren. Jaar na jaar na jaar.

Wel hebben ze soms een nadeel: ze zijn wat traag. En dan vooral traag in de zin dat een document bestaande uit meer complexe pagina’s met veel graphics niet vloeiend door de printer uitgespuwd worden.

Goedkoop

Dat heeft alles met de hoeveelheid RAM te maken die dergelijke printers aan boord hebben. Dat standaard printergeheugen moet voldoende zijn om – vanzelfsprekend – tenminste één pagina te kunnen verwerken. Maar liefst meer natuurlijk. Wij hebben hier een Brother HL-5250DN zwart-wit laserprinter staan. Gebouwd als een tank print die nog net zo prima als toen ie destijds uit de doos kwam. Extra RAM versnelt ‘m aanzienlijk. En het lollige is dat we het hier helemaal niet over Gigabytes aan geheugen hebben maar over een paar honderd MB die zo’n printer vleugels geeft.

Voor rond de twee tientjes – inclusief verzendkosten – scoorden we op eBay een 512 MB PC133 SO-DIMM. Inderdaad: antiek, maar voor een laserprinter méér dan voldoende. Inprikken en printen maar! Ook langere en complexe documenten hevel je nu in no time over naar de printer. Geen last meer van wachttijden, geen enkele. Het zorgt ook dat Postscript – toevallig in deze printer aanwezig – een stuk meer ademruimte krijgt.

Het printergeheugen van deze Brother is uitgebreid, wat het tot een soepeler werkend apparaat maakt.

© PXimport

Soepeler

Check dus in de handleiding van jouw printer of deze het plaatsen van geheugenmodules ondersteunt. Zo ja: maak daar vooral gebruik van. Heel veel geld hoeft het je niet te kosten. En voor veelprinters levert het tijdwinst en een zonder meer soepeler draaiende printer op! Lees vervolgens deze handige printertips eens, die papier- en tonerverspilling voorkomen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten