Printergeheugen uitbreiden, altijd handig!

Door: Ronald Smit | 27 augustus 2020 09:34

De nieuwe SO-DIMM geheugenmodule in de Brother.
How To

Sommige printers – meestal de meer uitgebreide laserprinters – bieden de mogelijkheid tot het uitbreiden van ’t interne printergeheugen (RAM). Dat kan best interessant zijn!

Er bestaan diverse soorten laserprinters, de allereenvoudigste exemplaren hebben nauwelijks intelligentie aan boord. Daarbij wordt al het rekenwerk door de Windows-driver verricht (vaak werken die printers ook niet onder andere besturingssystemen). Het scheelt de fabrikant kosten omdat er maar heel simpele elektronica ingebouwd hoeft te worden. Meer geavanceerde printers beschikken over emulatiemogelijkheden voor allerlei printertaaltjes (denk aan PCL en Postscript).

Om die vertaalslag van printertaal naar papier te maken is voorzien in een onboard computer. Vaak zijn dit ook printers die over een netwerkaansluiting beschikken. De wat oudere exemplaren – die het ook heden ten dage vaak nog prima doen en als groot voordeel hebben dat je er voor een appel en een ei (alternatieve) toners, drums en andere onderdelen voor kunt kopen. Het maakt dat ze voor bijna niks hun afdrukwerkzaamheden uitvoeren. Jaar na jaar na jaar.

Wel hebben ze soms een nadeel: ze zijn wat traag. En dan vooral traag in de zin dat een document bestaande uit meer complexe pagina’s met veel graphics niet vloeiend door de printer uitgespuwd worden.

Goedkoop

Dat heeft alles met de hoeveelheid RAM te maken die dergelijke printers aan boord hebben. Dat standaard printergeheugen moet voldoende zijn om – vanzelfsprekend – tenminste één pagina te kunnen verwerken. Maar liefst meer natuurlijk. Wij hebben hier een Brother HL-5250DN zwart-wit laserprinter staan. Gebouwd als een tank print die nog net zo prima als toen ie destijds uit de doos kwam. Extra RAM versnelt ‘m aanzienlijk. En het lollige is dat we het hier helemaal niet over Gigabytes aan geheugen hebben maar over een paar honderd MB die zo’n printer vleugels geeft.

Voor rond de twee tientjes – inclusief verzendkosten – scoorden we op eBay een 512 MB PC133 SO-DIMM. Inderdaad: antiek, maar voor een laserprinter méér dan voldoende. Inprikken en printen maar! Ook langere en complexe documenten hevel je nu in no time over naar de printer. Geen last meer van wachttijden, geen enkele. Het zorgt ook dat Postscript – toevallig in deze printer aanwezig – een stuk meer ademruimte krijgt.

Het printergeheugen van deze Brother is uitgebreid, wat het tot een soepeler werkend apparaat maakt.

Soepeler

Check dus in de handleiding van jouw printer of deze het plaatsen van geheugenmodules ondersteunt. Zo ja: maak daar vooral gebruik van. Heel veel geld hoeft het je niet te kosten. En voor veelprinters levert het tijdwinst en een zonder meer soepeler draaiende printer op! Lees vervolgens deze handige printertips eens, die papier- en tonerverspilling voorkomen.

1 Reactie(s) op: Printergeheugen uitbreiden, altijd handig!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 augustus 2020 11:20 chrislaarman
  Leuk! Maar… volgens mij 25 jaar te laat voor gewone gebruikers.
  Ik meen namelijk, dat Windows 95 het opbouwen van de af te drukken bladzijden op zich nam, en de betreffende mogelijkheden van de printer overbodig maakte. (Van andere besturingssystemen weet ik het niet.)
  Dat was prachtig: opeens hoefde je je geen zorgen meer te maken om het merk of protocol van je printer, want Windows bouwde de bladzijde op in het werkgeheugen van de computer, en zond dan de bitmap over. Gedoseerd door een Print Spooler functie, opdat de printer zich niet verslikte. En de printerverkopers konden overgaan tot het spotgoedkoop aanbieden van de printers en hun winst maken op de inkt.

  Ik heb trouwens onder het stof een printer waarvoor ik een andere processor gekocht heb. Uit mijn hoofd is het van Mannesmann Tally de MT-91, eigenlijk een Canon. Standaard bootste die zekere Brother na, maar met deze chip een NEC P7.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.