Privacy: gekoppelde apps verwijderen

Door: Martin Gijzemijter | 21 maart 2018 15:11

Apps & Software

We doen het allemaal wel eens: een handige app installeren binnen Google, een Facebook-test doen waarmee we zien wie onze beste vrienden zijn of een app installeren in Twitter. Het kan allemaal niet zoveel kwaad, dachten we. Tot Cambridge Analytica om de hoek kwam kijken.

Facebook en databedrijf Cambridge Analytica liggen onder vuur wegens het vermeende op illegale wijze verkrijgen en gebruiken van persoonlijke gegevens. In dit artikel lees je wat er precies is gebeurd. Hier lees je wat je kunt doen om Facebook te verwijderen.

Facebook

Facebook-apps zijn overigens redelijk verraderlijk om te installeren, want al die apps die allemaal leuke testjes, quizjes etc. bieden, doen dat niet altijd uit de goedheid van hun hart, maar verzamelen waardevolle data over jou. Zo snel mogelijk weer verwijderen dus. Maar hoe? Je logt in bij Facebook en klikt rechtsboven op het pijltje naar beneden en vervolgens op Instellingen. Wanneer je nu in het linkerdeelvenster klikt op Apps, zie je een uitgebreide lijst met apps die je geïnstalleerd hebt. Klik op het kruisje bij een app die je wilt verwijderen en vervolgens op Verwijderen. De app is nu verdwenen en alle toegangsrechten zijn ingetrokken voor deze app.

Het aantal gekoppelde apps dat toegang heeft tot je Facebook-account zal je verbazen.

Twitter

Ook Twitter maakt gebruik van apps, zij het dan iets minder intensief dan Facebook. Desalniettemin kan het aantal apps dat je toegang hebt gegeven tot je account, door de jaren heen flink oplopen. Het verwijderen is gelukkig eveneens heel eenvoudig. Nadat je bent ingelogd, klik je rechtsboven op je profielfoto en daarna op Instellingen en privacy. In het linkerdeelvenster klik je op Applicaties, waarna je precies ziet welke apps je toegang hebt gegeven tot je account. Verwijderen is zo eenvoudig als klikken op Toegang intrekken.

Je Twitter-account heeft waarschijnlijk ook gekoppelde apps. Verwijder wat je niet meer nodig hebt.

Google

Elke keer wanneer je je Google-account gebruikt om ergens in te loggen, geef je een app toestemming om je account te benaderen (en in sommige gevallen daar zelfs iets mee te doen, afhankelijk van de aard van de applicatie. Om zo’n applicatie te verwijderen, surf je hiernaartoe en log je in. Linksboven, onder het kopje Inloggen en beveiliging zie je nu Apps met toegang tot uw account. Wanneer je hierop klikt, kun je onder het kopje Apps Beheren de apps verwijderen die toegang hebben tot je account (met de knop Toegang intrekken). Je kunt hier ook bekijken welke wachtwoorden je voor sites hebt opgeslagen en die eveneens verwijderen. Opgeruimd staat netjes.

In elke dienst waarmee je inlogt met je Google-account geef je een app toegang. Verwijder wat je niet meer gebruikt.

0 Reactie(s) op: Privacy: gekoppelde apps verwijderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.