Check je privacy-instellingen in Windows 10

Door: Ronald Smit | 28 augustus 2017 07:19

How To

Microsoft blijft moeite houden met het begrip 'mijn en dein' in Windows 10. Steeds weer springen privacy-instellingen terug naar hun standaardwaarde ten nadele van jou. Vooral na feature-upgrades is het steeds weer opletten geblazen.

Waarom Microsoft zo halsstarrig is als het gaat om privacy zullen we wel nooit met zekerheid kunnen zeggen. Feit is dat na elke feature-upgrade zoals bijvoorbeeld de Creators Update alles wat privacy betreft weer ten faveure van de softwaregigant is ingesteld. En dat betekent veelal ten nadele van jou. Het is een van de meest irritatie opwekkende gedragingen van Windows 10, naast de steeds veelvuldiger en groter wordende gepushte updates. Dat laatste is weinig aan te doen, maar met enige regelmaat - en zeker na een grote feature-upgrade - even doorlopen van een aantal settings is zonder meer geen overbodige luxe.

Klik daarvoor om te beginnen in het menu Start op het instellingentandwiel. In het geopende venster klik je dan als eerste op Privacy. Verdeeld over een lange rij opties zijn nu allerlei privacy-gevoelige zaken aan te passen. Zorg dat in ieder geval de opties onder Spraak, handschrift en typen zijn uitgeschakeld. Dat zijn zaken die echt niemand wat aangaan wat ons betreft! Onder Feedback en diagnose kies je het best voor de optie Basis. Ook hier leidt Volledig direct tot het doorsturen van veel te veel persoonlijke gegevens! Doorloop verder de overige categorieën ook even. Deze zijn bedoeld voor het limiteren van Store-apps. Deel niet meer dan het meest noodzakelijke.

Wifi

Privacy-gevoelige instellingen vinden we helaas niet alleen onder het voor de hand liggende Privacy. Keer met het pijltje linksboven terug naar het hoofdpaneel van Instellingen en klik dan op Netwerk en internet. Klik links op Wi-fi en schakel zonder meer de opties Verbinden met voorgestelde open hotspots en Betaalde abonnementen zoeken voor voorgestelde open hotspots bij mij in de buurt uit. Zomaar verbinden met een hotspot is vrágen om problemen, hou dat gedrag dus zelf in de hand! Controleer verder voor de zekerheid ook even of onder Mobiele hotspot deze optie is uitgeschakeld.

Opdringerige apps

Als je regelmatig ineens nieuwe tegels leidende naar nooit door jou geïnstalleerde apps ziet verschijnen, dan ben je slachtoffer van Microsoft-reclame. Standaard staat er namelijk een tamelijk verborgen optie ingeschakeld waarmee regelmatig 'suggesties' betreffende apps getoond worden. Wil je je Startmenu schoon en zelf onder controle houden, dan is het zaak om dat uit te zetten. Klik daarvoor met de rechter muisknop op een leeg stukje bureaublad en dan in het contextmenu op Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Klik in het geopende venster op Start (onder Thema's) en schakel de optie Af en toe suggesties in Start weergeven uit. Controleer al deze genoemde zaken zonder meer direct na een grote feature-update. En bedenk daarbij dat het geen slecht idee is om dan even wat verder te kijken dan je neus lang is. Vaak veranderen dit soort opties nogal eens van plek of duiken er weer nieuwe op. Blijf vooral een kritische gebruiker.

0 Reactie(s) op: Check je privacy-instellingen in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.