Privacy op Facebook

Door: onno-karman | 03 december 2010 19:24

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

De laatste tijd is er veel te doen over de manier waarop Facebook met uw persoonlijke gegevens omgaat. Bent u gesteld op uw privacy? Met deze tips en trucs kunt u ervoor zorgen dat uw persoonlijke informatie maximaal beschermd is!

1. Snel instellingen aanpassen

Onlangs heeft Facebook het makkelijker gemaakt om uw privacyinstellingen te wijzigen. Klik rechtsboven op Account, Privacyinstellingen of ga naar Facebook. Er zijn vier snelle voorkeursinstellingen beschikbaar: Iedereen, Vrienden van vrienden, Alleen vrienden en Aanbevolen. De standaardinstelling is Aanbevolen. 'Aanbevolen' klinkt natuurlijk goed, maar u moet weten dat u met deze standaard instellingen behoorlijk wat informatie openbaar maakt. Zo zijn uw status, foto's en berichten, biografie, favoriete uitspraken en wie uw Facebook-vrienden zijn te zien voor alle Facebook-gebruikers. En omdat het een kleine moeite is om een Facebook-account aan te maken, heeft praktisch elke internetgebruiker toegang tot deze gegevens. Als dit niet is wat u wilt (en dat kunnen we ons goed voorstellen), verander dan deze instelling naar Alleen vrienden. Klik vervolgens op de knop Deze instellingen toepassen.

Met de aanbevolen standaard instellingen zijn nog behoorlijk veel gegevens openbaar.

2. Persoonlijke privacyinstellingen

Hoewel de privacyinstelling Alleen vrienden al een hele verbetering is, kunt u de instellingen nog veel verder naar uw hand zetten. Klik op de link Instellingen aanpassen. U krijgt nu een flinke lijst te zien van onderdelen en mogelijkheden van Facebook. Deze lijst is in drie categorieën onderverdeeld: Dingen die ik deel, Dingen die anderen delen en Contactgegevens. Elk van deze onderdelen en opties kunt u aanpassen naar eigen wens. Hebt u gekozen voor Alleen vrienden, dan ziet u dit achter elk onderdeel terug. Hoewel dit wellicht de beste optie lijkt, kunt u de toegang tot uw informatie nog verder dichtgooien. Wilt u bijvoorbeeld niet dat uw geboortedatum (die u van Facebook verplicht moet invullen bij het aanmelden) voor anderen zichtbaar is, dan doet u dit als volgt. Klik bij Geboortedatum op de knop Alleen vrienden en kies vervolgens voor Aanpassen. Er verschijnt nu een klein schermpje, kies achter Deze personen voor Alleen ik. Klik daarna op Instelling opslaan. Zoals u ziet, staat er nu achter Geboortedatum Aangepast in plaats van Alleen vrienden. Uw geboortedatum is voortaan enkel door u te zien en is verborgen voor alle andere Facebook-gebruikers! Dit kunt u uiteraard ook voor de andere privacyinstellingen doen.

U kunt uw privacy nog verder vergroten door opties alleen zichtbaar te maken voor uzelf.

3. Bekijk een voorbeeld

Als u uw privacyinstellingen aan het aanpassen bent, is het handig om te bekijken hoe anderen uw profiel zien. Dit kan heel eenvoudig: klik rechtsboven op de knop Voorbeeld van mijn profiel. U krijgt nu te zien hoe de meeste mensen uw profiel zien, dus Facebook-gebruikers waar u niet mee bevriend bent. Hebt u gekozen voor Alleen vrienden, dan kunnen andere mensen alleen uw naam, uw (even­tuele) profielfoto en uw geslacht zien. Deze gegevens zijn niet verder te beschermen en zijn standaard openbaar voor alle Facebook-gebruikers. Als u wilt zien hoe een bepaald persoon waarmee u wél bevriend bent uw Facebook-profiel zal zien, dan kunt u de naam van deze vriend invoeren in het tekstveld bovenin de pagina. Deze functie is vooral handig als u vrienden of lijsten aangepaste toegang hebt gegeven tot bepaalde gegevens. Hier komen we in de volgende tips op terug.

Bekijk uw profiel door de ogen van andere Facebook-gebruikers.

4. Beperkte toegang

Behalve dat u bepaalde onderdelen van uw profiel kunt blokkeren voor alle andere mensen, zoals u in tip 2 kunt lezen, kunt u dit ook voor bepaalde personen doen. Stel dat u niet wilt dat uw neefje van acht bepaalde foto's te zien krijgt, of dat een collega kan zien wat uw politieke voorkeur is, dan kunt u dit via de privacyinstellingen regelen. Klik weer op het knopje achter de instelling die u wilt aanpassen, bijvoorbeeld achter Geloofsovertuiging en politieke voorkeur en klik op Aanpassen. Bij Verbergen voor vult u de eerste letters van een naam in en selecteert u de gebruikers voor wie u deze informatie geheim wilt houden. U kunt hier zoveel namen kwijt als u wilt. Als u klaar bent, klikt u op Instelling opslaan. Om te controleren of de actie gelukt is, klikt u op Voorbeeld van mijn profiel en voert u de naam in van de persoon die u zojuist hebt geblokkeerd. Zo weet u zeker dat uw instellingen correct zijn!

U kunt specifieke informatie verbergen voor bepaalde personen.

5. Lijsten maken

Als u veel Facebook-vrienden hebt, dan kan het aanpassen van uw privacyinstellingen een stuk eenvoudiger wanneer u gebruikmaakt van lijsten. Net zoals u bepaalde informatie voor een persoon kunt verbergen (zie vorige tip), kunt u dit ook direct voor een hele groep mensen doen. Zo kunt u bijvoorbeeld een lijst maken met collega's of familie. Om een lijst aan te maken, klikt u rechtsboven op Account, Vrienden bijwerken. Klik aan de linkerkant onder Lijsten op Vrienden. Klik op de knop Nieuwe lijst maken en kies een toepasselijke naam voor uw nieuwe lijst. U kunt direct kiezen welke vrienden u aan de lijst wilt toevoegen, maar dit kan ook altijd nog achteraf. Klik ten slotte op Maak Lijst. U kunt mensen overigens aan meerdere lijsten toevoegen, om zo onderscheid te kunnen maken voor bepaalde personen en onderdelen.

Gebruik lijsten om uw Facebook-vrienden te categoriseren.

1 Reactie(s) op: Privacy op Facebook

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 juli 2015 18:29 Anoniem
  Laura bulen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.