PrivacyDefender

Door: Robbin Ooijevaar | 12 november 2010 14:52

Apps & Software

Facebook is geliefd of gehaat, een tussenweg bestaat praktisch niet. Eén van de bezwaren is privacy en daar valt veel voor te zeggen. Onder het motto ‘ik heb toch niets te verbergen?’ lijkt de grote meerderheid gebruikers hier niet bij stil te staan. Voor wie wel controle wil hebben zijn de privacyinstellingen van Facebook lastig te doorgronden. Hier biedt Facebook PrivacyDefender uitkomst en zorgt het voor goed inzicht in wat u deelt en met wie.

1. PrivacyDefender-link

Niet alleen uw vrienden, maar ook uw (aanstaande) baas, familie en collega’s gebruiken Facebook. We hoeven niet uit te leggen dat sommige foto’s en teksten anders geïnterpreteerd worden dan u misschien bedoelde. Facebook PrivacyDefender neemt uw Facebook-instellingen onder de loep. De resultaten presenteert PrivacyDefender in een taartdiagram. Dit klinkt ingewikkeld, maar is juist het tegenovergestelde. In de taart ziet u precies welke gegevens u deelt en met wie. Zo ziet u in één oogopslag wie uw foto’s, profiel en andere gegevens kunnen opvragen.

Start Internet Explorer en kijk of de Werkbalk Favorieten zichtbaar is. Deze activeert u door via Alt-toets het menu te openen, kies Beeld / Werkbalken­ en zorg er voor dat Werkbalk Favorieten een vinkje heeft. Surf naar PrivacyDefender en klik rechts op het grijze PrivacyDefender-plaatje. Kies Aan Favorieten toevoegen en bevestig met Ja. Bewaar de weblink in Werkbalk Favorieten. PrivacyDefender verschijnt nu in de gelijknamige werkbalk in Internet Explorer.

Voeg PrivacyDefender toe aan de Werkbalk Favorieten.

2. De interface van PrivacyDefender

Surf naar Facebook en meld u aan. Klik nu in de Werkbalk Favorieten op PrivacyDefender. Als dit niet in één keer werkt, probeer het dan nogmaals. PrivacyDefender doorzoekt nu uw privacyinstellingen. De resultaten verschijnen in de taart. De taart is verdeeld in partjes en ringen. Hierbuiten ziet u gegevens staan die u kunt publiceren op Facebook, zoals contactinformatie, uw vrienden en familie, foto’s en video’s, geboortedatum en profielafbeelding. De ringen van de taart zijn verdeeld in vrienden (friends), vrienden van vrienden (friends of friends) en iedereen (everyone). In het midden staat u zelf (me). Als bepaalde gegevens volledig openbaar zijn (delen met iedereen), geeft PrivacyDefender dit aan met een rode markering. Vrienden van vrienden is oranje en uitsluitend delen vrienden wordt groen gemarkeerd. Hiermee hebt u direct een visueel overzicht van uw privacyinstellingen. De tweede stap is het bijstellen van de rechten wie wat mag zien. Dit kan handmatig, maar ook automatisch met de knop Fix my privacy.

Met de knop Fix my privacy past PrivacyDefender uw Facebook-instellingen aan.

3. Fix my privacy

De knop Fix my privacy stelt de privacyinstellingen bij en geeft als het goed is direct resultaat. Soms lukt dit niet in één keer en toont PrivacyDefender een verkeerde weergave. Sluit Internet Explorer af en probeer het opnieuw. De gevoeligheid waarmee PrivacyDefender uw instellingen aanscherpt, is eenvoudig bij te stellen met een soort barometer. Sleep de barometerpijl van het groene gedeelte naar oranje, rood of ergens tussenin. Klik opnieuw op Fix my privacy en bekijk of de taart of de aanpassingen nu wel aan uw wensen voldoen. Een uiterste stap die dankzij PrivacyDefender voor de meeste mensen overbodig is: het handmatig bijwerken van de privacyinstellingen in uw Facebook-account. Deze opties vindt u in het menu Account / Privacyinstellingen. Hier kunt u globaal aangeven wat u wilt delen met de knoppen Iedereen, Vrienden van vrienden, Alleen vrienden of Aanbevolen. Bevestig met Deze instelling toepassen. Voor wie diep wil graven en alle instellingen exact wil bepalen, is er de optie Instellingen aanpassen.

De kans op verdwalen ligt op de loer als u uw Facebook-instellingen handmatig wilt aanpassen.

0 Reactie(s) op: PrivacyDefender

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.