Privnote - Zelfvernietigende berichten

© PXimport

Privnote - Zelfvernietigende berichten

Geplaatst: 3 november 2021 - 18:10

Aangepast: 14 december 2022 - 12:47

Dirk Schoofs

Stel dat je een familielid op afstand helpt bij het configureren van zijn cloudopslag. Dan ga je gegevens zoals de gebruikersnaam en het wachtwoord toch niet per mail verzenden? Om gevoelige informatie te versturen, heb je veilige, versleutelde berichten nodig die zichzelf vernietigen zonder een spoor achter te laten, zoals Privnote.

Stap 1: Nieuw bericht

Eerst even een waarschuwing. Wij hebben het over Privnote.com, een legitieme service om privéberichten te maken die zichzelf vernietigen nadat ze gelezen zijn. Vorig jaar deed in de zoekresultaten van Google ook de website Privnotes.com de ronde. Dat was een nepkloon bedoeld voor phishing.

De echte Privnote (zonder s, dus www.privnote.com) is een gratis webdienst waar je in principe geen mailadres moet achterlaten en die zelfs geen account of registratie vraagt. Je kunt de dienst dus aanspreken via de computer of via een smartphone. Plak of typ de boodschap die je wilt verzenden in het vakje New note.

 

© PXimport

Stap 2: Versleuteling

Privnote zal het bericht coderen en een link genereren die je kunt selecteren en verzenden naar de beoogde ontvanger, bijvoorbeeld via e-mail. Met die link kan de ander de boodschap ophalen. Deze dienst hanteert een uitvoerig privacybeleid dat ervoor zorgt dat je bericht over de hele lijn privé blijft.

Privnote creëert een link die aan de decoderingssleutel is gekoppeld en bewaart het bericht op geen enkel moment in een leesbaar formaat. Dat zorgt dat niemand, inclusief de beheerders van Privnote, deze berichten kan lezen. Als het bericht gelezen en vernietigd is, is er ook geen enkele manier om het te herstellen.

 

© PXimport

Stap 3: Opties

Het is mogelijk om het bericht een referentienaam te geven. Bovendien kun je instellen wanneer het automatisch vernietigd moet worden: na het lezen, na een uur, na 24 uur, na 7 dagen of na 30 dagen. Je kunt de boodschap zelfs beveiligen met een wachtwoord dat jijzelf verzint. Uiteraard moet je dat wachtwoord dan wel op een veilige manier meedelen aan de ontvanger.

Ten slotte biedt de dienst de mogelijkheid dat je als afzender een notificatie ontvangt wanneer het bericht gelezen en vernietigd is. Om deze optionele leesbevestiging te ontvangen, moet je wel weer je e-mailadres achterlaten. Gezien de context zijn we daar geen voorstander van.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten