Probeer nu al de Markup-tool van Android P

Door: Randolf Bouwma | 09 maart 2018 13:12

markup android p
Nieuws

Later dit jaar lanceert een nieuwe Android-versie, met daarin de optie om afbeeldingen te bewerken: Markup. Om daar gebruik van te maken, heb je Android P helemaal niet nodig. In dit artikel leggen we uit hoe je er nu al mee aan de slag kunt op oudere Androids.

Android P wordt pas in de tweede helft van dit jaar verwacht, maar ontwikkelaars hebben al toegang tot dit neusje van de zalm om zo hun apps ervoor te optimaliseren. Daardoor zijn sommige nieuwe functies alvast bekend geworden. Waaronder de optie om screenshots te bewerken met Markup. Dit werkt overigens ook op andere soorten afbeeldingen op je smartphone, zoals je foto's. Lees hier meer over Android P.

Officieel heb je dus Android P nodig om deze optie te kunnen gebruiken. Maar door Markup als losse app te downloaden, kun je het nu al gebruiken op je huidige toestel met oudere Android-versie.

Markup downloaden en installeren

Het zal je niet verbazen dat Markup niet in de Play Store staat. Je dient dus de .apk te 'sideloaden', zoals dat heet. Standaard staat Android dit niet toe, omdat het veiligheidsrisico's met zich meebrengt. Apps van buitenaf zijn immers niet door Google getest. Check bij Instellingen, Beveiliging dan ook eerst of Apps uit onbekende bronnen geïnstalleerd kunnen worden. Is dit niet het geval, pas dat hier dan (eventueel tijdelijk) aan.

Download vervolgens de .apk van Markup via deze link. Je kunt dit via je pc doen en het bestand daarna overzetten naar je smartphone, om het tot slot te openen via Bestandsbeheer. Het is gemakkelijker om de link gelijk via je smartphone te bezoeken. Na het downloaden kun je de app dan meteen installeren. Deze stappen spreken verder voor zich, na het wegtikken van de waarschuwingen wordt de app geïnstalleerd en ben je klaar.

markup android p
Installeer Markup buiten de Play Store om.
markup android p
Markeer eenvoudig je afbeeldingen.

Afbeeldingen bewerken met Markup

Markup open je niet zoals andere apps op je telefoon, maar nestelt zich tussen de apps die je te zien krijgt zodra je een afbeelding wilt delen. Om het te testen, open je een foto of een screenshot en tik je linksonder op de deelknop. Onder je contacten zie je een lijst met vaak gebruikte apps. Markup staat hier nu tussen, dus selecteer deze.

Verwacht van Markup geen Photoshop-achtige complexiteit. De tool is puur bedoeld voor het markeren van bijvoorbeeld teksten - vandaar de naam. Je hebt hiervoor twee opties, een pen en een markeerstift. Daar kun je nog verschillende kleuren voor selecteren, maar daar blijft het ongeveer wel bij.

Verder kun je afbeeldingen nog bijsnijden. En als je een foutje maakt, kun je met de pijltjes je vorige acties ongedaan maken. Tik bovenin op het groene vinkje om je creatie op te slaan. Tot zover de mogelijkheden van Markup, wie weet komt het eens van pas!

0 Reactie(s) op: Probeer nu al de Markup-tool van Android P

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.