© PXimport

Probleemloos media streamen

Geplaatst: 18 juli 2012 - 09:13

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Kees Krick

Het streamen van media is populairder dan ooit. Zonder u zorgen te maken over het overzetten van bestanden kunt u genieten van films en muziek, door de media simpelweg direct naar een pc, televisie, tablet of zelfs een smartphone te laten sturen. Wat moet u allemaal regelen om te zorgen dat dit soepeltjes en probleemloos verloopt?

1. Thuisnetwerk

Media streamen tussen computers in het thuisnetwerk is een functionaliteit die standaard in Windows 7 zit ingebouwd. Zodoende kunt u eenvoudig bestanden afspelen die op een andere pc staan. Om de functie te kunnen gebruiken, is het allereerst belangrijk om op elke pc na te gaan of het juiste netwerktype is opgegeven toen u voor het eerst verbinding met het thuisnetwerk maakte. Er zijn namelijk drie soorten netwerken waaruit gekozen kan worden. Om dit te controleren gaat u naar Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum. Hier ziet u onder het kopje De actieve netwerken weergeven de naam van het netwerk waarmee de computer momenteel verbonden is. Als het goed is, staat hier als type Thuisnetwerk en is het pictogram van een woonhuis te zien. Staat er echter Bedrijfsnetwerk of Openbaar netwerk? Klik er dan op en kies alsnog voor Thuisnetwerk. Let op: dit doet u uiteraard alleen in een thuissituatie en bijvoorbeeld niet als u op een vliegveld gebruikmaakt van een openbaar netwerk.

© PXimport

Kies altijd het juiste netwerktype.

2. Thuisgroep

Voordeel van een thuisnetwerk is dat het heel eenvoudig is om de diverse computers toegang tot elkaars mediabestanden te geven, of het nu om films, foto's of muziek gaat. Het maakt daarom in principe weinig uit waar al die bestanden staan, u kunt er toch wel bij zolang het betreffende systeem maar is ingeschakeld en met het thuisnetwerk is verbonden. De computers in het netwerk werken hiertoe samen in wat in Windows 7 een 'thuisgroep' wordt genoemd. Om mediabestanden op de ene computer bereikbaar te maken voor streaming door de overige computers in de thuisgroep, gaat u naar Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Thuisgroep. Zet hier een vinkje bij Mijn afbeeldingen, muziek en video's naar alle apparaten op mijn thuisnetwerk streamen. Klik daarna op Wijzigingen opslaan.

© PXimport

Sta op een pc met mediabestanden streaming door de andere thuiscomputers toe.

Om ervoor te zorgen dat de computers elkaar ook echt kunnen zien en de mappen met mediabestanden goed bereikbaar zijn, is het nodig om nog enkele netwerkinstellingen te controleren. Ga daarom nog een keer naar het onderdeel Thuisgroep uit de vorige tip en klik ditmaal (bijna onderin) op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. Klik dan het onderdeel Thuis of werk (huidig profiel) aan (en dus niet het tweede onderdeel genaamd Openbaar). Controleer vervolgens of er in ieder geval keuzebolletjes staan bij de optie Netwerkdetectie inschakelen, bij Bestands- en printerdeling inschakelen en tot slot bij de optie Delen inschakelen, zodat iedereen met netwerktoegang bestanden in de openbare mappen kan lezen en schrijven.

© PXimport

Controleer een aantal netwerkinstellingen, zodat u zeker weet dat de pc's elkaar zien en de mediabestanden goed bereikbaar zijn.

3. Toevoegen aan de thuisgroep

Tijdens de handelingen uit tip 2 kan sporadisch de melding verschijnen dat de computer geen lid van een thuisgroep is of dat er nog geen thuisgroep bestaat. In het eerste geval maakt u de computer lid van de gevonden thuisgroep. Hier is een wachtwoord voor nodig. Kent u dat niet uit uw hoofd, ga dan op een andere computer die wel lid van de thuisgroep is naar Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Thuisgroep en klik op Het wachtwoord voor de thuisgroep weergeven en afdrukken. Hier is het wachtwoord te vinden dat u zoekt. De tweede situatie, waarbij er geen thuisgroep is, zult u niet vaak meemaken. Mocht het toch gebeuren, volg dan de instructies om een thuisgroep te starten en maak ook de andere computers in het thuisnetwerk (althans: de apparaten waar Windows 7 op draait) lid.

4. Streamen maar!

Zodra uw computers lid zijn van dezelfde thuisgroep, aanstaan en met het thuisnetwerk verbonden zijn, kunt u vrijelijk mediabestanden streamen. Dat kan bijvoorbeeld met het programma Windows Media Player, dat standaard op een pc met Windows 7 aanwezig is. U vindt het via Start / Alle programma's in de alfabetische programmalijst vlak boven de mappenlijst. Zodra Windows Media Player draait, toont het onderdeel Mediabibliotheek per categorie de bestanden op de lokale pc die kunnen worden afgespeeld. Onder Andere bibliotheken zijn de mediabibliotheken van andere pc's te vinden. Mogelijk ziet u alleen nog de bestanden in openbare mappen. Hier komen we straks nog op terug.

© PXimport

De diverse mediabibliotheken in het thuisnetwerk zijn nu bereikbaar vanuit Windows Media Player.

Signaalsterkte

Bij streamen gaat het vaak om grote hoeveelheden gegevens die via het thuisnetwerk worden verzonden, vooral als u naar films in hoge kwaliteit kijkt. Het is dan van belang dat de netwerkontvangst overal in huis prima in orde is. Anders kan in de ene kamer het beeld perfect zijn, terwijl er in een andere kamer geen wijs uit kan worden gemaakt. Is het signaal in huis niet overal sterk genoeg, dan zijn er speciale versterkers te koop (zogeheten 'range extenders') waarmee u het zendbereik flink uitbreidt. Netgear brengt bijvoorbeeld zulke apparaatjes op de markt. Wilt u weten hoe de signaalsterkte van uw thuisnetwerk ervoor staat? Installeer dan eens het programma inSSIDer op een laptop of netbook, en loop een rondje door uw huis.

5. Toestaan of blokkeren?

Wilt u niet alle computers in het thuisnetwerk toegang tot een bepaalde pc geven? Ga op die computer naar Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Thuisgroep en klik op Opties voor mediastreaming selecteren. U ziet nu een tabelletje met systemen die in de thuisgroep zitten. Verander Toegestaan in Geblokkeerd om een pc de toegang tot (alleen) dit systeem te ontzeggen. Ziet u bepaalde computers in het netwerk niet in Windows Media Player, dan is dit dus ook meteen de locatie om even te kijken of uw pc toevallig is geblokkeerd. Mogelijk mist u enkele pc's in deze lijst. Start op een computer die ontbreekt Windows Media Player dan even een keertje op. De pc verschijnt als het goed is plotseling wel in de lijst.

© PXimport

Individuele computers kunt u de mogelijkheid ontzeggen om vanaf uw systeem te streamen.

6. Wel of niet openbaar?

Het kan gebeuren dat alleen nog de openbare mappen van een pc toegankelijk zijn voor het streamen vanaf andere computers. Dit zijn mappen met namen zoals Openbare video's en Openbare muziek. Aanvullend kunt u ook (niet openbare) gebruikersmappen zoals Mijn video's en Mijn muziek voor streaming openstellen op het thuisnetwerk. Dat kan door bij Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Thuisgroep helemaal bovenin vinkjes te zetten bij de gewenste mediasoorten.

© PXimport

Ook mediabestanden in gebruikersmappen zoals Mijn video's kunt u beschikbaar stellen voor streaming.

7. Eigen mediamappen

Hebt u mediabestanden op heel andere plekken op de schijf gezet, dan kan Windows Media Player daar niet zomaar uit zichzelf bij. In dat geval is het nodig om zo'n zelfgemaakte map eenmalig aan te wijzen. Start hiertoe Windows Media Player op de computer waarop de map zich bevindt, ga naar Organiseren / Bibliotheek beheren en kies het juiste mediatype, zoals Video's of Afbeeldingen. Er wordt een venster geopend waarin u de mappen ziet die momenteel aan de mediabibliotheek zijn gekoppeld. Met Toevoegen voegt u daar dan uw eigen map aan toe. Het verwijderen van een map uit de mediabibliotheek kan uiteraard ook.

© PXimport

Ook eigen mappen met mediabestanden kunt u aan de mediabibliotheek koppelen.

8. Streamen met een televisie

Televisies worden alsmaar slimmer. Een beetje Smart TV kan tegenwoordig draadloos of met een kabeltje op het thuisnetwerk worden aangesloten. Extra goed nieuws is dat die televisies meestal ook geschikt zijn om mediabestanden af te spelen die zich 'ergens in het netwerk' bevinden. Afhankelijk van het merk kiest u ergens in een menu voor het afspelen van bijvoorbeeld video of foto's. U ziet vervolgens een lijstje met in het netwerk beschikbare computers waarop een mediabibliotheek is aangetroffen. Daardoor kan het zomaar gebeuren dat u al meteen toegang hebt tot dezelfde mappen en mediabestanden als die u ook in Windows Media Player op een gewone pc ziet. Het is helaas ook mogelijk dat u vooral een erg leeg scherm te zien krijgt. Uw televisie is namelijk geen lid van de thuisgroep en dus een vreemde eend in de bijt die door uw andere apparatuur wordt geweerd. Geen paniek, uiteraard gaan we hier iets aan doen.

9. Televisie toegang geven

In tip 6 hebben we laten zien hoe u de toegang tot een computer kunt blokkeren. Welnu, dat is precies wat nu ook aan de hand is. Alleen is de televisie ditmaal uit veiligheidsoverwegingen automatisch geblokkeerd. Gaat u op de pc maar eens naar Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Thuisgroep en klikt u daar op Opties voor mediastreaming selecteren. De kans is groot dat er plotseling een nieuw apparaat met de naam Onbekend apparaat in de lijst is verschenen, dat als status Geblokkeerd heeft. Mogelijk wordt het apparaat zelfs herkend en is het als Televisie aan de lijst toegevoegd. Verander de status dan simpelweg in Toegestaan en klik op OK. Nu kan de televisie als het goed is ineens wel bij de mediabibliotheek van deze pc. Hebt u geen geblokkeerd apparaat in de lijst gevonden? Kies vlak boven de lijst bij Apparaten weergeven in voor Alle netwerken in plaats van Lokaal netwerk.

© PXimport

Een onbekende televisie wordt in eerste instantie uit de mediabibliotheek geweerd.

10. Wel bereikbaar, niet af te spelen

Hoewel televisies mediabestanden rechtstreeks vanaf een pc in het netwerk kunnen streamen, blijkt in de praktijk dat met name films vaak toch niet kunnen worden afgespeeld. Dat komt omdat een televisie maar een beperkt aantal videoformaten ondersteunt, terwijl er films in talloze formaten in omloop zijn. Daarom is het vaak nodig om een film vooraf op de pc om te zetten naar een voor de televisie herkenbaar formaat. Het handigst is om de films die u hebt omgezet in een aparte map neer te zetten en deze dan via Windows Media Player aan de mediabibliotheek toe te voegen, zodat uw televisie erbij kan. Er zijn diverse programma's waarmee u films gratis kunt omzetten naar een ander formaat, zoals Handbrake, Format Factory en Freemake Video Converter.

11. Film omzetten voor televisie

Om een film voor de televisie om te zetten nemen we Freemake Video Converter als voorbeeld. Let tijdens het installeren op dat u niet ongewild extra programma's installeert, of dat de zoekmachine of startpagina van de browser wordt gewijzigd. Zodra het programma is geopend, klikt u op +Video en wijst u één of meer films in een map aan. Daarna is het vaak voldoende om op het pictogram naar MP4 onderin het venster te klikken en vervolgens op Converteer, zodat een afspeelbare film wordt gemaakt.

© PXimport

Er zijn verschillende programma's in omloop waarmee u films naar een ander formaat kunt omzetten.

Pikt uw televisie ook dit nieuwe filmbestand niet op, gebruik dan na het klikken op het pictogram naar MP4 eerst het knopje met het tandwiel om bij Video codec te kiezen voor MPEG4 in plaats van H.264. Het kan ook helpen als u bij Framemaat het exacte schermformaat van het toestel opgeeft. Soms speelt een film namelijk niet af als het filmmateriaal niet op het scherm past. Overigens kunt u met ditzelfde programma uw films ook prima geschikt maken voor een tablet of smartphone. Kijk maar naar de lange rij pictogrammen onderin het hoofdvenster.

Streamen met een tablet

Tablets en smartphones zijn bij uitstek geschikt om media vanaf het thuisnetwerk naartoe te streamen. Omdat uw netwerk is afgeschermd van het openbare internet, schakelt u hiertoe wifi op het apparaat in, zodat een verbinding met het thuisnetwerk gemaakt kan worden. U profiteert dan meteen van de hoge snelheid van het wifi-netwerk. Omdat met name het streamen van video grote hoeveelheden data betreft, is het sowieso niet verstandig dit via het mobiele telefoonnetwerk te doen. Uw databundel vliegt er dan e namelijk erg snel doorheen.

© PXimport

Met een zogeheten 'range extender' vergroot u het bereik van het thuisnetwerk aanzienlijk.

12. In de specificaties duiken

Bent u redelijk thuis in het woud aan filmformaten, dan is het een idee om bij problemen met het afspelen van met name films eens in de specificaties van de apparaten te duiken. Welke soorten media uw televisie, maar ook uw tablet of smartphone kan afspelen, is vrijwel altijd terug te vinden in de (digitale) handleiding of op de website van de leverancier. Gewapend met die kennis kunt u gericht films of andere media naar het juiste formaat omzetten. Met het gratis pogramma MediaInfo kunt u zelfs 'in' filmbestanden kijken om tot op detail uit te zoeken hoe ze zijn opgebouwd. Zodra u hebt ontdekt wat er aan schort, kunt u de film dan alsnog met een programma zoals Freemake Video Converter omzetten naar een geschikt formaat voor bijvoorbeeld de televisie.

13. Teamwerk

Voor smartphones en tablets zijn talloze apps beschikbaar om mediabestanden vanuit het thuisnetwerk te streamen. Ook nu speelt het probleem dat met name het aantal ondersteunde filmformaten vaak erg beperkt is. Daar is gelukkig een simpele oplossing voor. Naast een app op het mobiele apparaat is het doorgaans namelijk de bedoeling dat u ook een programma (server) op de computer installeert. De server is een speciaal programma die nagenoeg elke film 'live' tijdens het afspelen ongemerkt omzet naar een formaat waarmee uw smartphone of tablet prima overweg kan. U hoeft zich zodoende nooit druk te maken over de vraag of iets wel of niet kan worden bekeken, laat staan dat u vooraf handmatig allerlei mediabestanden moet omzetten. Enkele voorbeelden die zowel voor Apple (iPad, iPhone, iPod touch) als Android geschikt zijn, zijn het gratis Air Playit en Plex, dat ongeveer vier euro kost.

© PXimport

Dankzij Air Playit hoeft u mediabestanden niet vooraf om te zetten voor uw tablet of smartphone.

14. YXplayer

Ook zonder een speciaal programma op de pc te installeren is het mogelijk om een groot aantal foto-, muziek- en filmformaten automatisch op een iPad, iPhone, of iPod touch af te spelen. Het omzetten van het beeldmateriaal gebeurt dan door het mobiele apparaat zelf, vandaar dat het voldoende is als de mediabestanden gewoon in het thuisnetwerk bereikbaar zijn. Deze oplossing is erg handig als u geen serversoftware op een pc wilt instaleren, of om apparaten te benaderen waarop dit niet kan, zoals een zelfstandig werkende netwerkschijf. Voor dit doel komt de app YXPlayer (die ongeveer vier euro kost in de App Store) prima van pas. Er is overigens ook een gratis proefversie, zodat u eerst vrijblijvend de mogelijkheden kunt verkennen. Erg handig is dat u niet alleen streams kunt afspelen, maar ook lokale bestanden. Allerlei filmformaten, zoals mpeg, avi, mp4, flv, mkv, wmv en asf worden probleemloos herkend.

Om mediabestanden vanuit het netwerk te streamen, tikt u in YXplayer rechts bovenin op het pictogram van een rechthoek met een pijl erin. Kies vervolgens videobron en dan UPNP Server. U krijgt nu alle apparaten in het netwerk te zien die toegankelijk zijn en streams ondersteunen. Net als bij een televisie bestaat ook nu weer de kans dat uw tablet of smartphone in eerste instantie de toegang geweigerd wordt, omdat het apparaat geen lid is van de thuisgroep van Windows. In tip 5 leest u hoe u dit eenvoudig oplost. Om media af te spelen, tikt u vervolgens op één van de gevonden systemen, waarna u kunt beginnen met navigeren door de mappen. Zodra u een mediabestand uitkiest, zal het automatisch geschikt worden gemaakt voor het apparaat.

© PXimport

Met YXplayer kunt u mediabestanden streamen en live geschikt maken voor de iPhone en iPad.

Tussenstation

Is uw televisie niet in staat om te streamen? Dan kunt u een iPad als tussenstation gebruiken. U verbindt de tablet daarbij via een speciale adapter en een gewone VGA- of HDMI-kabel rechtstreeks met het televisietoestel. Met een iPad 2 of New iPad (iPad 3) is het voldoende om de film op het apparaat af te spelen. Het beeld komt dan automatisch op de televisie terecht. Zelfs gemiste televisieprogramma's zijn zo vanaf internet te streamen, via de app Uitzending gemist. Bij de eerste generatie iPad hebt u helaas wel altijd een app nodig die TV Out ondersteunt, anders krijgt u geen beeld op de televisie. De app Video's - die er standaard op staat - kan dit bijvoorbeeld. Ook YXplayer ondersteunt het. U hoeft het alleen maar even aan te zetten via de instellingen van de app. Een andere manier om naar een televisie te streamen is door gebruik te maken van de Apple TV. Dit kleine zwarte kastje kan het zelfs draadloos. Zo kunt u gewoon op de bank blijven zitten met uw iPad op schoot.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten