In een handomdraai video's bewerken en uploaden

Door: Kees Krick | 22 december 2014 09:23

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Steeds meer mensen zijn met video bezig en delen hun filmpjes op internet. Logisch, want er is geen speciale apparatuur meer voor nodig. Elk fototoestel kan filmen en vooral smartphones zijn populair om prachtige opnamen te maken. We laten zien hoe je filmpjes optimaal bewerkt en upload-klaar maakt.

Tip 01: Premiere Elements

We gaan eerst aan de slag met betaalde software. Adobe Premiere Elements 12 is een videobewerker die eenvoudig te gebruiken is en toch zeer uitgebreide mogelijkheden biedt. Het programma heeft als het ware twee standen. Wil je niet al te diep in de techniek duiken maar wel een strakke film maken, dan is dat geen enkel probleem. Ook als je weinig ervaring hebt met bewerken, kun je direct aan de slag.

Ben je al wel bekend met het bewerken van films en ben je toe aan geavanceerde effecten, dan schakel je over naar de professionele stand en gaat er een nieuwe wereld voor je open. Het programma is dus zowel geschikt voor beginners als gevorderden en experts. Adobe Premiere Elements 12 kost net geen honderd euro (98,40 euro). Je kunt het programma eerst gratis uitproberen, ga daarvoor naar deze website.

Tip 01 Adobe Premiere Elements is betaalde software, maar je mag het wel gratis uitproberen.

Tip 02: Tijdlijn vullen

Zodra je Premiere Elements opstart, krijg je een introductiescherm te zien. Hierin kies je Video-editor en vervolgens Nieuw project. Zodra de videobewerker is gestart, kies je onder de menubalk voor Snel. Sleep de films die je wilt bewerken naar het venster toe, of voeg ze toe via Bestand / Media toevoegen van / Bestanden en mappen. Alle filmpjes verschijnen in de tijdlijn in het onderste gedeelte van het venster. Om ze op de gewenste volgorde te zetten, klik je op een filmpje zodat het een blauw kader krijgt. Versleep het vervolgens in de tijdlijn.

Je ziet een groene verticale balk op de plek waar het fragment wordt tussengevoegd zodra je de muisknop loslaat. Wil je een fragment uit de montage halen? Klik op het fragment en druk op de Delete-toets, of klik er met rechts op en kies Tussenruimte verwijderen en sluiten.

Tip 02 Alles filmpjes komen in de tijdlijn te staan.

Tip 03: Selectie materiaal

In een montage gebruik je bij voorkeur nooit complete filmpjes. Meestal begin je namelijk iets eerder met filmen en ga je ook iets langer door, zodat je het gewenste beeldmateriaal niet misloopt. De uiteinden kunnen er dan sowieso vanaf. Verder maak je een film spannender als fragmenten kort zijn, dat kan door alleen de allerbeste stukjes te monteren. Inkorten van een filmpje is makkelijk. Speel het af tot je het punt bereikt dat je in de montage wilt hebben. Sleep vervolgens de linkerzijde van het blauwe kader (om het filmpje) tegen de tijdindicator (de rode verticale streep in de tijdlijn). Hij plakt er vanzelf tegenaan, alsof het magnetisch is. Alles voor dit punt wordt weggesneden.

Speel verder en stop waar je het fragment wilt eindigen. Sleep nu de rechterzijde van het kader naar links. Het weggesneden materiaal wordt niet verwijderd, je ziet het alleen niet. Dit betekent dat je het begin- en eindpunt op ieder moment nog kunt aanpassen. Onder het voorbeeldvenster vind je handige knoppen om af te spelen en te pauzeren, te spoelen, stap voor stap te bewegen en om naar een naburig filmpje te springen. Speelt de film schokkerig af? Klik dan op Renderen.

Tip 03 Sleep met het uiteinde van het blauwe kader om een filmpje in te korten.

Tip 04: Splitsen

Leuk dat een filmpje kan worden ingekort, maar wat als je een gedeelte naar een andere plek op de tijdlijn wilt verplaatsen? Dan splits je het fragment gewoon in tweeën. Stel je hebt twee filmpjes. In de eerste gaat een deur langzaam open. In de tweede film kijkt een groepje toeschouwers gespannen toe. Door de eerste film te splitsen, kun je de deur een stuk laten opengaan, mensen kijken gespannen toe en vervolgens gaat de deur verder open. Om te splitsen speel je het filmpje af tot het juiste punt, of sleep je de tijdindicator naar dit punt. Klik op de schaar naast de tijdindicator.

Het resultaat zijn twee fragmenten die je onafhankelijk van elkaar mag gebruiken en bewerken. Eigenlijk is de film gedupliceerd en ingekort. Je raakt ook nu dus geen materiaal kwijt.

Tip 04 Splits een filmpje als je een gedeelte ergens anders nodig hebt.

3 Reactie(s) op: In een handomdraai video's bewerken en uploaden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 december 2014 13:44 Anoniem
  wijd eerst eens eens een artikel over filmen an sich
  worden we misschien ooit nog eens bevrijd van al die verticaal gefilmde rotzooi..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 januari 2015 10:51 Anoniem
  Prima artikelen. Beknopt hebben ze een helder beeld van de mogelijkheden. Heb je ook zoiets voor Pinnacle Studio?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 december 2015 20:02 Anoniem
  ik vind het (nog steeds) een goed artikel.
  En als gast van 22 december zo graag eerst een artikel over "filmen an sich" geplaatst ziet……wat houd je tegen gast?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.