Stickware: Altijd je favoriete programma's op zak

Door: ignace-de-groot | 26 juni 2015 10:14

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Je bent vaak onderweg, in een hotel, bij klanten of bij kennissen, en zelden vind je daar de software terug waar je graag mee werkt. Dan neem je die toch gewoon mee op usb-stick! Er is keuze uit vele tientallen gratis, 'portable' tools die zich bovendien vanuit een fraai opstartmenu laten benaderen.

Tip 01: Zonder installatie

Heel wat programma's in Windows vereisen een installatie. Dat houdt onder meer in dat die een beroep moeten kunnen doen op bepaalde functies en bronnen die standaard in Windows zitten - de zogenoemde dll-bestanden - en dat ze bepaalde sleutels uit het Windows-register nodig hebben. Dat maakt dat die zich niet zomaar op een verwijderbaar medium als een usb-stick laten zetten. Er zijn echter ook portable applicaties die geen installatie behoeven, in principe geen sporen achterlaten op het gebruikte computersysteem (nadat je de tools hebt afgesloten) en doorgaans ook geen administratorrechten nodig hebben. Dit artikel gaat over dergelijke draagbare applicaties, in combinatie met een handig 'lanceerplatform'. De bekendste draagbare suites-met-opstartmenu zijn LiberKey en PortableApps.

Tip 01 Zuivere portable apps laten geen sporen in het register na.

LiberKey

Tip 02: Eerste start

Een van de populairste draagbare applicatiesuites is LiberKey. Die stellen we graag iets uitgebreider aan je voor. Je downloadt dit platform op www.liberkey.com, waarna je het gedownloade exe-bestand opstart. Druk op de knop Volgende, verklaar je akkoord met de licentieovereenkomst, klik nogmaals op Volgende (2x) en verwijs via de knop Bladeren naar (de rootmap van) je usb-stick. Zorg ervoor dat je stick voldoende vrije opslagruimte heeft, bij voorkeur minstens 2 GB. Standaard stelt de tool voor alles in de submap LiberKey te deponeren, en dat vinden we best OK.

Bevestig alweer met Volgende / Ja / Volgende / Installeren. Na afloop druk je op Voltooien en start je LiberKey op - dat kan ook altijd via het bestand LiberKey.exe in de LiberKey-map. Even later verschijnt een leeg startmenu evenals een venster met de knop Download de lijst met beschikbare suites. Druk op deze knop en klik een van de drie beschikbare suites aan: Basic (14 toepassingen; 290 MB schijfruimte), Standard (86; 894 MB) en Ultimate (153; 1,1 GB). Overigens is het wel mogelijk vinkjes te verwijderen naast de onderdelen waar je geen behoefte aan hebt. Via het moersleutelicoon kun je trouwens in één keer alle items (de)selecteren. Bevestig je keuzes met Installeer alle toepassingen van de gekozen suite.

Tip 02 LiberKey biedt drie suites aan: Basic, Standard en Ultimate.

Tip 03: Applicaties

Afhankelijk van je keuzes kan de installatie wel een tijdje duren. In het venster en net boven het Windows-systeemvak kun je de voortgang volgen. Open tijdens de installatie ook al even het startmenu van LiberKey, via de knop op de Windows-taakbalk of via het icoontje in het Windows-systeemvak. Je merkt dan dat de 'geïnstalleerde' applicaties stelselmatig aan dat menu worden toegevoegd. Na afloop druk je op OK.

LiberKey is wel zo slim om de applicaties te categoriseren in het menu, zodat alles overzichtelijk blijft. Je treft er met name de rubrieken Beeld, Bestandsbeheer, CD-DVD, Geluid, Grafisch-Foto, Internet, Kantoor, Netwerk-Server, Systeemvoorzieningen en Veiligheid aan. De meeste rubriek zijn verder opgedeeld in een aantal subrubrieken. Met een dubbelklik start je een applicatie op. Handig is ook dat je een programma-icoon uit het menu gewoon naar je bureaublad kunt verslepen: op die manier creëer je een snelkoppeling naar de draagbare toepassing.

Tip 04: Startmenu

Klik je een toepassing slechts eenmaal aan, dan verschijnt een pop-upvenster dat de werking van het programma beschrijft. Je treft hier ook de link Eigenschappen aan, die je toestaat de naam, de beschrijving en het pictogram aan te passen. Op het tabblad Geavanceerd kun je bijkomende parameters invullen, een toetscombinatie aan de applicatie koppelen, er via Autorun voor zorgen dat de toepassingen automatisch met LiberKey opstarten, en aangeven dat je dit programma standaard als administrator wilt opstarten.

In het startmenu van LiberKey tref je nog een aantal knoppen aan. De meeste spreken voor zich (zoals LiberKey Help, Verberg LiberKey menu en Sluit LiberKey menu) maar de knop Mijn documenten vergt enige toelichting. Die voert je niet naar de gebruikelijke documentenmap van Windows, maar naar MyDocuments, een submap van de LiberKey-map op je usb-stick. Heb je de gecreëerde documenten graag altijd bij de hand, dan is het een goed idee om die in die map te bewaren. Verder tref je bovenaan nog een paar tabbladen aan. Een ervan leidt naar de applicaties die je recentelijk hebt gebruikt, een ander naar je meest gebruikte toepassingen.

Tip 04 Je kunt verschillende eigenschappen aanpassen van afzonderlijke applicaties.

Opstartbare stick (Windows)

Misschien vind je het wel handig als je een systeem rechtstreeks van je usb-stick kon opstarten, voorzien van je favoriete (draagbare) applicaties. Beschik je over Windows 8(.1) of 10 Enterprise, dan kun je daarvoor de functie Windows-to-Go aanspreken vanuit het Windows-Configuratiescherm. Het probleem is wel dat je daarvoor een usb-stick nodig hebt die zich bij het systeem als een verwijderbare schijf aandient, met mogelijkheid dus tot partitionering. Of je gebruikt een externe usb-schijf.

Het kan echter ook met een 'gewone' versie van Windows 8(.1) of 10. Deze methode is nogal complex maar werkt wel degelijk. Of je gebruikt de methode die we eerder beschreven op onze website. Het komt erop neer dat je eerst HiRen's Boot CD downloadt, waarna je die met behulp van YUMI (zie kader 'Opstartbare stick (Linux)') op een opstartbare stick zet. Wanneer je opstart, beland je via de optie Mini Windows Xp in een wat uitgeklede Windows XP- (WinPE-) omgeving. Van hieruit is het mogelijk om via de ingebouwde Verkenner naar je draagbare applicaties op stick te bladeren en die op te starten.

Windows To Go is jammer genoeg alleen beschikbaar in de Enterprise-edities van Windows 8(.1) en 10.

0 Reactie(s) op: Stickware: Altijd je favoriete programma's op zak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.