Stickware: Altijd je favoriete programma's op zak

Door: ignace-de-groot | 26 juni 2015 10:14

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Tip 05: Configuratie

De meeste functies zitten echter achter de knop Liberkey Gereedschappen. Een van de opties is Zet bestands associaties aan. Die zorgt ervoor dat je voor bepaalde bestandstypes vanuit het contextmenu van je Verkenner rechtstreeks een geschikte applicatie uit de LiberKey-suite kunt opstarten. Deze optie kun je trouwens langs dezelfde weg ook weer uitschakelen. Je merkt hier ook de opties Voeg draagbare snelkoppelingen toe en Verwijder draagbare snelkoppelingen. De eerste optie zorgt ervoor dat alle eerder gemaakte snelkoppelingen (zie tip 03) weer tevoorschijn komen op je bureaublad.

Met de tweede haal je ze weer weg. Wil je alle toepassingen die je momenteel in Liberkey hebt geopend in één keer netjes afsluiten, dan doe je dat met Sluit draagbare applicaties van je Liberkey. De optie Liberkey configuratie verzamelt zowat alle instellingen die te maken hebben met het uitzicht en de werking van het startmenu, zoals Kleuren, Taal en Gebruikers interface. Je vindt hier ook items terug als HTTP Proxy (ingeval je met een draagbare browser werkt die via een proxy moet gaan) en - enigszins verwarrend - nogmaals Liberkey Gereedschappen. Hier kun je onder meer aangeven dat de draagbare snelkoppelingen (zie ook boven) automatisch moeten verschijnen samen met het startmenu en weer moeten verdwijnen zodra je het startmenu afsluit (hoewel deze functie niet altijd goed blijkt te werken). Vergeet niet je aanpassingen te bevestigen met de knop Pas toe.

Tip 05 LiberKey laat zich haarfijn afstellen volgens eigen voorkeur.

Tip 06: Beheer

Net als bij gewone applicaties verschijnen ook voor draagbare toepassingen geregeld updates. Gelukkig neemt LiberKey je het updatebeheer grotendeels uit handen. Open Liberkey gereedschappen en kies Controleer op updates. Er doemt een venster op met twee update-knoppen. Met de bovenste knop update je het Liberkey Platform zelf, met de tweede knop haal je updates van de draagbare toepassingen op. Wanneer je de muisaanwijzer even boven zo'n toepassing houdt krijg je meer feedback over de update. Wil je alle updates automatisch laten installeren, selecteer dan alle updates, kies Installeer toepassingen zonder tussenkomst (automatische mode) en klik op Installeer geselecteerde toepassingen.

Naast de twee update-knoppen tref je hier ook de knop Open de draagbare toepassings catalogus aan. Die voert je naar een online bibliotheek met (op het moment van dit schrijven) in totaal 296 applicaties - nog 143 meer dus dan de Ultimate-suite. Je kunt hier rustig door de catalogus bladeren: tools met een groen vinkje heb je al in je startmenu opgenomen, programma's met een wit kruis op een rode cirkel nog niet. Met een muisklik voeg je ook die aan een wachtrij toe. Zijn alle gewenste tools toegevoegd, dan installeer je ze in één keer met de knop Installeer geselecteerde toepassingen.

Tip 06 LiberKey bevat heus nog wel meer toepassingen dan die je via de Ultimate suite krijgt.

PortableApps

Tip 07: Installatie

Mocht je LiberKey niet appreciëren, dan is er nog een degelijk gratis alternatief: PortableApps.com. We stellen dit kort aan je voor. Download het platform en voer het programma uit. De installatie is een kwestie van enkele knoppen in te drukken. Als Installatiepad kies je dus wel voor Portable - installeren op een draagbaar apparaat, waarna je naar (de rootmap van) je usb-stick verwijst. Bevestig met Installeren. Na afloop start je het platform op - iets wat je op elk moment ook kunt doen via PortableAppsPlatform.exe in de map \PortableApps\PortableApps.com.

Het venster Portable Apps Directory verschijnt, een soort 'draagbare-app store' met een overzicht van alle nog niet eerder toegevoegde applicaties. Die zijn, net als bij LiberKey, opgedeeld in een tiental rubrieken: Afbeeldingen en foto's, Beveiliging, Hulpprogramma's, Internet, Kantoor, Muziek en video's, Onderwijs, Ontwikkeling, Spellen en Toegankelijkheid. Merk op dat je bij elk item twee bestandsgroottes afleest: de tweede is de grootte die het programma effectief, na 'installatie', op je stick zal benemen. Plaats een vinkje bij alle gewenste applicaties en druk op Volgende.

Tip 07 Je kiest zelf welke draagbare toepassingen je mee op de stick wilt.

Tip 08: Beheer

Deze procedure kan wel wat tijd in beslag nemen. Na afloop vind je de applicaties dan terug in het PortableApps-startmenu, dat je op elk moment via een pictogram in het Windows-systeemvak kunt openen. Wanneer je onderaan het menu op Alle programma's klikt, dan merk je dat de rubricering identiek is aan die van de Directory. Overigens kun je op elk moment een programma in een andere - eventueel zelf benoemde - categorie onderbrengen: klik de programmanaam met de rechtermuisknop aan en kies Categorie, waarna je een andere categorie selecteert of via Categorie toevoegen zelf een categorienaam bedenkt.

Uiteraard kun je later nog andere programma's toevoegen. Klik hiertoe op Beheren (rechts van het menu) en kies Meer programma's downloaden / Op Categorie. Even later duikt dan weer het vertrouwde Directory-venster op. Of je gaat zelf 'shoppen'. Je hoeft hier maar het gewenste programmabestand te downloaden en vervolgens in het startmenu Beheren / Nieuwe programma's toevoegen te selecteren en naar het gedownloade bestand (met de dubbele extensie .paf.exe) te verwijzen. De rest verloopt automatisch. Overigens kun je vanuit dit Beheren-menu je programma's ook laten updaten.

Klik je een applicatienaam in het startmenu met de rechtermuisknop aan, dan komen enkele interessante opties tevoorschijn, zoals Verbergen, Naam wijzigen, Als administrator uitvoeren en Automatisch opstarten.

Opstartbare stick (Linux)

Linux laat zich veel gemakkelijker van usb-stick opstarten dan Windows, zeker wanneer je daarvoor een tool gebruikt als YUMI. Je moet het dan wel stellen zonder de draagbare applicaties van LiberKey of Portableapps.com, aangezien die voor Windows zijn bedoeld. Met een dubbelklik start je het gedownloade exe-bestand op. Vervolgens duid je de stationsletter van je usb-stick aan en kies je Format X: Drive (Erase content). Alle data op de stick gaan daarbij wel verloren. Vervolgens duid je een van de circa 125 Linux-distributies in het uitklapmenu aan.

Daar zitten flink wat generieke exemplaren tussen (zoals Ubuntu en Linux Mint) maar ook meer gespecialiseerde distributies als Ultimate Boot CD (diagnosetools), Parted Magic (partitioneringstools), Kaspersky Rescue Disk (antivirus), enz. Als het goed is kun je een vinkje plaatsen bij Download Link en voorziet YUMI zelf in een geschikte downloadlink. Hoe dan ook, zodra je de distributie hebt opgehaald, blader je naar het gedownloade ISO-bestand met de knop Browse en zet je de installatie op gang met Create. Erg handig: je kunt deze procedure herhalen als je nog meer distributies op dezelfde stick wenst. YUMI zorgt wel voor een aangepast bootmenu.

0 Reactie(s) op: Stickware: Altijd je favoriete programma's op zak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.