Programma’s openen met een sneltoets

Een programma openen in Windows is doorgaans niet iets dat veel tijd kost. Via het menu Start of via het bureaublad klikt u simpelweg op het programma dat u wilt openen en klaar bent u. Toch kan het nog sneller, zodat u, ongeacht waar u zich bevindt in Windows, direct een programma kunt starten, namelijk met behulp van een toetscombinatie die u zelf kunt bepalen.

Het staat u in principe vrij om de toetscombinatie te kiezen die u wilt, maar er zijn wat restricties. Er zijn immers al toetscombinaties die standaard zijn toegewezen aan functies binnen Windows, zoals Ctrl+C en Ctrl+V voor kopiëren en plakken. Om die reden voegt Windows automatisch toetsen toe aan de combinatie om doublures te voorkomen.

Klik op het bureaublad of in het startmenu met de rechtermuisknop op het pictogram van programma dat u met de sneltoets wilt openen en vervolgens op Eigenschappen. Klik op het tabblad Snelkoppeling en zoek het veld Sneltoets. Klik eenmaal in dit veld en druk vervolgens de toetscombinatie in die u hieraan wilt koppelen. Drukt u bijvoorbeeld op Ctrl+C, dan maakt Windows hier Ctrl+Alt+C van, om eventuele genoemde doublures te voorkomen. Het moet dus sowieso een toetscombinatie zijn die bestaat uit drie toetsen.

Bij Uitvoeren kunt u eventueel nog ingeven op wat voor manier u het programma wilt starten. U hebt hier de opties Normaal, Geminimaliseerd en Gemaximaliseerd (Geminimaliseerd is bijvoorbeeld handig als u het programma wilt openen, maar nog even op de achtergrond wilt houden). Klik vervolgens op OK om de toetscombinatie definitief toe te wijzen. Het enige dat u nu hoeft te doen om het programma van uw keuze te openen, is de toetscombinatie in te drukken die u eraan hebt toegewezen.

© PXimport

Via het venster Eigenschappen kunt u een toetscombinatie toewijzen aan een programma.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten