Programma's installeren via de opdrachtprompt met Chocolatey

Door: robbin-ooijevaar | 05 november 2016 16:27

How To

Met oplossingen van ninite.com en allmyapps.com kun je eenvoudig je favoriete freeware binnenhalen. Chocolatey is vooral leuk voor experts vanwege het hoge nerd-gehalte. Je werkt niet in een grafische omgeving om programma’s te installeren, maar met commando’s in de opdrachtprompt. Chocolatey kan software binnenhalen, installeren en updaten. We beschrijven de werking van Chocolatey in Windows 10.

Stap 1: Linux

Als je weleens Linux hebt gebruikt, weet je waarschijnlijk dat je via de console (opdrachtprompt van Linux) nieuwe apps kunt binnenhalen met apt-get commando’s. Dit is voor beginners lastig, omdat je soms lange regels moet intypen. Chocolatey werkt ongeveer op dezelfde manier als apt-get. Je geeft in de opdrachtprompt van Windows een commando om een pakketje op te halen en dit vervolgens te installeren.Lees ook: 15 handige commando's in Windows Opdrachtprompt.

Voordat je Chocolatey-commando’s kunt geven, moet je Chocolatey eerst installeren. Dit gaat (hoe toepasselijk) eveneens met een speciaal commando. Druk op Windows-toets+X en open Opdrachtprompt (administrator). Er zijn vele mogelijkheden om Chocolatey te installeren. Een overzicht is te vinden achter het menu Install op www.chocolatey.org. De opdracht die bovenaan beschreven staat onder cmd.exe werkt goed.

De commando’s die je geeft aan Chocolatey doen denken aan apt-get commando’s in Linux.

Stap 2: Pakketten

Ten tijde van schrijven waren er meer dan 4.000 populaire pakketten beschikbaar voor Chocolatey. Op www.chocolatey.org vind je onder Packages een compleet overzicht van de programma’s die je met Chocolatey-commando’s kunt installeren, updaten of verwijderen. De Chocolatey-commando’s zien er misschien op het eerste oog cryptisch uit, maar zijn wel logisch. Om Chrome te installeren, gebruik je bijvoorbeeld de opdracht choco install googlechrome en voor Adobe Reader choco install adobereader. Om nieuwe programma’s te installeren, open je altijd een opdrachtprompt als administrator.

Er zijn meer dan 4.000 pakketten die je kunt installeren met Chocolatey.

Stap 3: Installeren, updaten of verwijderen

Voordat je Chocolatey echt gaat gebruiken, is het goed om met een paar opdrachten te experimenteren. Hierdoor leer je het programma goed kennen. Experimenteer met iets dat geen schade veroorzaakt als het misgaat, bijvoorbeeld Adobe Reader. Verwijder het programma eerst via de bekende weg in je configuratiescherm. Geef daarna de opdracht choco install adobereader om het programma weer te installeren. Met de opdracht choco upgrade adobereader wordt de Adobe Reader-installatie bijgewerkt naar de meest recente versie. Met choco uninstall adobereader verwijder je het programma van je computer.

De opdracht ‘choco install adobereader’ installeert Adobe Reader op je computer.

0 Reactie(s) op: Programma's installeren via de opdrachtprompt met Chocolatey

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.