PT Photo Editor -Lichtgewicht photoshoppen

Door: dirk-schoofs | 23 mei 2020 16:06

Review

Je houdt van fotografie en je wilt het maximum uit je kiekjes halen, dan kun je niet zonder een behoorlijk fotobewerkingsprogramma. Is een editor als Photoshop of Lightroom je te duur en te complex, dan zul je blij worden van PT Photo Editor.

PT Photo Editor

Prijs
Gratis voor versie 4; Pro-versie: € 33,-
Taal
Engels
OS
Windows
Website
www.tiny.cc/phoed4
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Batch-functie om foto’s hetzelfde te corrigeren
  • Leert je basisfuncties te gebruiken
  • Minpunten
  • Ondersteunt geen raw-indeling
  • Werkt niet met lagen

Versie 4 van PT Photo Editor is gratis en volstaat voor de meeste thuisgebruikers. Op dezelfde webpagina kun je de pro-versie downloaden en enkele weken gratis gebruiken. Daarna kost deze meer geavanceerde versie eenmalig zo’n 33 euro. In de betaalde editie beschik je over een tool om lensvervorming in foto’s van hoge gebouwen te corrigeren, een filter om een kleurwaas weg te halen en nog andere slimme functies. De belangrijkste mogelijkheid die we missen, zowel in de gratis als in de pro-versie, is de mogelijkheid om met lagen te werken.

Presets

Wanneer je een foto opent, verschijnen onderaan in een band de overige foto’s die in dezelfde map zitten. De werkomgeving is antracietgrijs, zodat de kleuren van de foto’s mooi overkomen. En net als bij Lightroom kun je bepaalde bewerkingen vastleggen in presets. Ben je tevreden over de belichting- en kleurcorrectie die je op één foto hebt toegepast, dan kun je die instellingen vastleggen en deze preset later met één muisklik uitvoeren op andere foto’s. Op die manier kun je net als de gerenommeerde fotografen een eigen zwart-witstijl creëren.

In Global Edit optimaliseer je de kleuren en belichting van de volledige foto.

Globaal of plaatselijk

Om te vermijden dat het scherm beladen is met werkbalken en schuifjes, heeft dit programma twee werkvensters. In Global Edit corrigeer en optimaliseer je de volledige afbeelding. Schakel je naar Regional Edit, dan kom je bij de tools om bepaalde zones op de afbeelding aan te pakken. Net zoals bij duurdere programma’s kun je de helderheidscurve en de niveaus traploos aanpassen en de randen van de foto lichter of donkerder maken. Het is echter niet mogelijk om afbeeldingen in het raw-formaat te verwerken.

Conclusie

Dit is zonder meer een interessante fotobewerker voor de beginner. Vooral omdat de website een aantal zelfstudie-onderwerpen biedt zodat je inspiratie krijgt over wat met deze editor mogelijk is. Bij PT Photo Editor gaat het trouwens niet om eenknops-bewerkingen. Dankzij de ondersteuning leer je de basisprincipes van serieuze fotobewerking die je verder kunt toepassen wanneer je ooit zou overstappen naar (semi-) professionele software.

Dit is de modus Regional Edit waar je de weergave op ‘voor-en-na’ kunt instellen.

0 Reactie(s) op: PT Photo Editor -Lichtgewicht photoshoppen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.