Publieke Omroep test tv-streams via p2p

Om serverkosten te drukken en om bandbreedte efficiënter in te zetten, doet de publieke omroep een pilot met videodistributie via het torrent-netwerk Programma's kunnen ook offline bekeken worden.

Via een speciale player en een website met programma-aanbod is het sinds vandaag mogelijk om video van Uitzendinggemist via p2p te bekijken. Met videoplayer Bombykol is het mogelijk video via p2p te streamen, zonder het gebruik van de centrale servers van de omroep.

Via p2p kan het videoaanbod decentraal worden aangeboden. Als de publieke omroep een video verspreid heeft naar andere p2p-gebruikers, hoeft het de video in theorie niet langer zelf aan te bieden, mits de video genoeg verspreid (geseed) wordt door anderen.

Kosten bandbreedte

"Wij willen deze vorm van distributie onderzoeken, omdat we vermoeden dat bandbreedte daardoor efficiënter ingezet kan worden", schrijft het Testlab van de omroep in een toelichting op de pilot. "Op dit moment worden er gemiddeld 13 miljoen video’s per maand opgevraagd. Je kunt je dus voorstellen dat p2p-distributie de kosten die we kwijt zijn aan bandbreedte behoorlijk kan verlagen."

Na het downloaden van videoplayer Bombykol kan op deze site gezocht worden naar video's die ook op Uitzendinggemist staan. Verwijsbestanden kunnen als 'Breedband' en als 'Hoge Kwaliteit' gedownload worden, waarna ze geopend dienen te worden in de Bombykol-player.

Openstaande poorten

Sommige programma's binnenhalen is momenteel nog problematisch omdat ze nog helemaal niet geseed worden. Programma's die binnengehaald zijn, zien tot tien dagen na downloaden offline te zien. Op die manier kunnen tv-programma's ook onderweg of op vakantie bekeken worden. Zolang de video op je computer staat, deel je het programma met andere gebruikers. Na de periode van tien dagen verdwijnt het bestand automatisch van je computer.

TU Delft

Videoplayer Bombykol is gebaseerd op de open source SwarmPlayer, onderdeel van een P2P-project van de TU Delft. De player is nog niet beschikbaar voor Mac en Linux.

De pilot loopt een half jaar. "Daarna zien we of de pilot positief heeft uitgepakt. Op dat moment bepalen we ook of er een vervolg aan wordt geven", schrijft het Testlab.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten