PureSight 2011.0.3056

Door: Kees Krick | 29 april 2011 13:20

Apps & Software

PureSight is software voor ouderlijk toezicht. Hiermee zorgt u ervoor dat kinderen geen onaangename zaken tegenkomen wanneer ze achter een computer met internetverbinding plaatsnemen. Zo kunt u bijvoorbeeld voorkomen dat ze (per ongeluk) op twijfelachtige websites rondsnuffelen of in een chat terecht komen die een verkeerde wending neemt.

Met PureSight kunt u kinderen de toegang tot websites met een bepaalde inhoud ontzeggen. Bijvoorbeeld als die over verslavingen, geweld of seks gaan, maar ook winkels, sociale netwerken, forums en chats zijn te blokkeren. Hoe jonger een kind is, hoe minder er mag. Mag chatten van u? Dan volgt PureSight de gesprekken en worden onaangename woorden uit de conversatie gefilterd. Aanvullend kan het gesprek afgebroken of de gesprekspartner geblokkeerd worden. Helaas werkt het alleen zolang er een lokale client gebruikt wordt, zoals Windows Live Messenger.

Actieve monitoring

PureSight installeert u op elke computer waarvan kinderen gebruikmaken. Per systeem is een licentie nodig, dus het scheelt als u aparte kindercomputers hebt. Instellen en rapporten opvragen gaat via een webinterface en kan vanaf elk systeem. Het programma werkt met witte en zwarte lijsten en kijkt daarnaast tijdens het surfen actief mee door de inhoud van websites te inspecteren. Desondanks blijkt uit onze uitgebreide tests dat aardig wat websites er doorheen glippen. Verbeteren kan door zelf websites (toestaan dan wel blokkeren) en lijstjes met verboden woorden toe te voegen.

Via een webinterface stelt u de boel in en vraagt u rapporten op.

Conclusie

Ondanks wervende teksten op de website van de maker, biedt PureSight geen waterdichte garantie dat kinderen geen ongepaste inhoud te zien krijgen. Wel houdt het programma een grote hoeveelheid tegen. Het filteren van chats werkt minder goed. Schuttingtaal wordt redelijk herkend, maar bij nare gesprekken gaan geen alarmbellen rinkelen. Zonder client (zoals op Facebook) wordt een chat zelfs helemaal niet gefilterd. Dit heeft er deels mee te maken dat PureSight beter op ons taalgebied moet worden afgestemd. De Nederlandse vertegenwoordiger SpicyLemon wil hiertoe in de toekomst kant-en-klare woordenlijsten aanleveren. Rest ons te zeggen dat een toezichtprogramma nuttig kan zijn, maar dit volwassenen niet ontslaat van hun verantwoordelijkheid ten opzichte van (minderjarige) kinderen.

PureSight 2011.0.3056

Prijs € 53,- per jaar (3 systemen)

Taal Nederlands

Medium 35 MB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP Home en Professional/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen Minimaal Pentium 233 MHz, 128 MB geheugen, 50 MB schijfruimte, beeldscherm 1024 x 768

Maker PureSight Technologies Ltd.

Oordeel 6/10

Pluspunten

Verschillende leeftijdscategorieën

Eigen aanvullingen (websites en chat-woorden)

Account per kind/ouder

Tijdrestricties instelbaar

Minpunten

Niet waterdicht

Nederlands taalgebied minder ondersteund

Chats matig gefilterd

Webinterface onbeveiligd (http://)

Account (nog) niet aan Windows account te koppelen

0 Reactie(s) op: PureSight 2011.0.3056

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.