qBittorrent 3.3.6 - Bannervrije Bittorrent

Door: Maikel Dijkhuizen | 23 november 2016 07:13

Review

Bekende bittorrent-clients als Vuze en µTorrent schotelen hun gebruikers met de laatste versies nogal wat reclame voor. Het downloadtooltje qBittorrent verliest zich niet in gesponsorde deals en heeft een nogal sober uiterlijk. Dit programma doet wat het moet doen en dat is vliegensvlug mediabestanden downloaden vanaf bittorrent.

qBittorrent 3.3.6


Prijs
Gratis

Taal
Nederlands

OS
Windows XP/Vista/7/8/10; macOS; Linux Website www.qbittorrent.org
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Duidelijke interface
  • Eenvoudig in gebruik
  • Ingebouwde zoekmachine
  • Minpunten
  • Verouderde vormgeving

Zodra je qBittorrent voor de eerste keer opent, verschijnt er netjes een waarschuwing in beeld. Wanneer je een torrent downloadt, dan stel je deze data automatisch beschikbaar aan andere gebruikers van het bittorrent-netwerk. Zoals je wellicht al weet, geldt er sinds twee jaar een downloadverbod in Nederland. Auteursrechtelijk beschermde muziek- en videobestanden mag je officieel dus niet binnenhalen. Lees ook:Raspberry Pi als energiezuinige downloadmachine.

Torrents toevoegen

De gebruikersomgeving van qBittorrent is erg kaal, waarbij de aandacht volledig is gefocust op het verwerken van torrents. Fijn is dat qBittorrent magnet-links en torrent-bestanden automatisch met het downloadprogramma associeert. Vanuit de browser of het bureaublad start je meteen het downloadproces. Als alternatief sleep je torrent-bestanden naar het hoofdvenster of voeg je ze via het plusteken toe. Tijdens het downloaden volg je nauwlettend de voortgang en bekijk je hoeveel seeders het bestand met je delen. Verder lees je de download- en uploadsnelheid af. Afgeronde torrents belanden automatisch in de map Voltooid.

Extra’s

Op het eerste gezicht lijkt qBittorrent nauwelijks over extra functies te beschikken, maar niets is minder waar. Wie via Beeld / Zoekmachine de uitbreiding Python installeert, zoekt rechtstreeks binnen het bittorrent-netwerk naar interessante mediabestanden. Als bron gebruikt het downloadprogramma onder meer omstreden websites als The Pirate Bay en ExtraTorrent. Voor liefhebbers van automatische downloads is er ook een rss-lezer aanwezig. Indien je iets dieper duikt in de instellingen kom je nog meer handigheidjes tegen die de moeite waard zijn. Zo begrens je desgewenst de downloadsnelheid, wat vooral nuttig is als meerdere gezinsleden gelijktijdig de internetverbinding gebruiken. Daarnaast beperk je eventueel ook het uploadverkeer, maar helemaal uitschakelen is niet mogelijk. Voor bediening op afstand heeft deze freeware ook een webserver aan boord.

Klik op internet een magnet-link aan om het downloadproces te starten.

Conclusie

Als je een no-nonsense downloadprogramma zoekt om mediabestanden van het bittorrent-netwerk te plukken, is qBittorrent beslist een aanrader. Ondanks de minimalistische interface is er een handige zoekfunctie aanwezig waarmee je rechtstreeks interessante torrents ophaalt. Een minpunt is wel dat de vormgeving nogal gedateerd oogt.

0 Reactie(s) op: qBittorrent 3.3.6 - Bannervrije Bittorrent

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.