QText 4.11 - Even snel iets noteren

Door: Toon van Daele | 09 november 2016 10:33

Apps & Software

Hoe vaak gebeurt het niet: je bent aan het surfen of met een of andere applicatie bezig en er schiet je iets te binnen of je botst op een interessant stukje tekst. Noteren dus, maar waar? Kladblok opstarten dan maar en telkens in een ander document bewaren? Dat kan handiger, vond de maker van QText.

None

QText 4.11


Taal
Engels

OS
Windows 7/8/10

Website
www.medo64.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Gebruiks-vriendelijk
  • Automatische opslag
  • Altijd actief
  • Minpunten
  • Slechts één tekstkleur per tabblad

Wie alleen maar wat losse notities wil bewaren vindt een echte tekstverwerker al snel te log. Een lichtgewicht zoals Kladblok is misschien een optie, maar wanneer je kennis hebt gemaakt met de handigheden in QText, besef je dat ook Kladblok geen optimaal instrument is. De installatie van QText heb je in elk geval met enkele muisklikken achter de rug en .NET Framework wordt vanzelf toegevoegd als je systeem dat ontbeert. Lees ook: 9 tips voor de beste takenlijstjes.

Multitab

Handig is alvast dat QText automatisch op de achtergrond actief blijft zodra je het hebt opgestart. Standaard start het programma samen met Windows op. Een sneltoets volstaat om het programmavenster zichtbaar te maken. De interface ziet er al even kaal uit als die van Kladblok. Een belangrijk verschil is dat je voor elke notitie een ander tabblad kunt openen. Je kiest zelf of je op zo’n tabblad alleen platte tekst dan wel ‘rich text’ met beperkte opmaakfuncties (in rtf-formaat) kwijt wilt. In dit laatste geval kun je zelf het lettertype bepalen en is het mogelijk tekst te stileren (vet, cursief, onderstreept of doorgehaald).

Veilig bewaard

QText bewaart tekst op elk tabblad volledig automatisch, iedere tekst in een apart bestand. De frequentie voor deze ‘auto-saves’ bepaal je zelf (standaard is dat 2,5 seconden). Wie af en toe privacygevoelige informatie kwijt wil, voelt zich ongetwijfeld gerust in de wetenschap dat je elk tabblad ook afzonderlijk kunt versleutelen met een eigen wachtwoord.

Een simpele interface met doordachte opties – zo hoort het.

Overzicht

Neem je behoorlijk veel notities dan dreig je snel het overzicht te verliezen. Gelukkig heeft QText daaraan gedacht. Het is namelijk mogelijk een reeks tabbladen in een aparte map onder te brengen en aan elke map de gewenste tabbladen te koppelen. Verder is er nog een zoekfunctie, waarbij je zelf het zoekbereik aangeeft: alleen binnen het huidig tabblad, binnen alle tabbladen van de gekozen map of in alle mappen.

QText laat zich op allerlei manieren naar je hand zetten.

Conclusie

Qtext is een superhandige tool om tussendoor snel enkele notities te nemen: altijd beschikbaar, automatisch opgeslagen, afzonderlijke tabbladen, handige zoekfunctie. Dat is voor ons meer dan voldoende.

0 Reactie(s) op: QText 4.11 - Even snel iets noteren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.