Quick Startup - Klaar voor de start!

Door: Ignace de Groot | 09 mei 2016 14:12

Apps & Software

Je staat ervan versteld hoeveel programma's, taken en services samen met Windows worden uitgevoerd. Dat vraagt natuurlijk tijd, met als gevolg dat Windows trager opstart en soms minder stabiel werkt. Quick Startup brengt mee-eters in kaart en maakt het mogelijk het een en ander te optimaliseren.

Score
60
  • Pluspunten
  • Mogelijkheid tot ongedaan maken
  • Overzichtelijk
  • Minpunten
  • Laadtijden niet (accuraat) meegedeeld
  • Weinig feedback van gemeenschap

None

Quick Startup

Taal

Nederlands

OS

Windows XP/Vista/7/8/10

Prijs

Gratis

Website

www.glarysoft.com/quick-startup/

Vanuit het Windows Taakbeheer (sneltoetscombinatie Ctrl+Shift+Esc) krijg je al een behoorlijk inzicht in welke toepassingen, processen en services samen met Windows actief worden. Wie hier concrete suggesties verwacht voor optimalisatie, wordt teleurgesteld. Quick Startup maakt deze (en andere) informatie overzichtelijker en voegt er een paar beheerfuncties aan toe. Lees ook: Zo pas je het startmenu van Windows 10 aan.

Let wel op: meteen na de installatie verwijder je best het vinkje het installeren van Glary Utilities, tenzij je uiteraard wel wilt dat ook deze software op je systeem terechtkomt.

Vergeet niet het vinkje te verwijderen als je de installatie van extra software wilt vermijden.

Alles-in-één

Bij het opstarten weet Quick Startup je al meteen te vertellen hoeveel programma's met Windows opstarten of actief worden zodra je je bij Windows aanmeldt, en hoelang dat allemaal duurt. Al deze programma's heeft Quick Startup netjes opgedeeld in verschillende tabbladen. Naast de eigenlijke opstartprogramma's zijn daar ook nog de ingeplande taken, extensies (genre Google Drive of OneDrive) en de services. Deze laatste splitst de tool nog eens op in services die in Windows zelf zitten en naderhand toegevoegde services.

Zodra je op een van de tabbladen een item selecteert, krijg je enige feedback over dat item. Bij de meeste items verschijnt bovendien de tijd die nodig was om het in het geheugen in te laden, maar erg accuraat lijken deze laadtijden ons niet. In de kolom Zinvol geeft de tool door middel van sterretjes aan hoe zinvol medegebruikers een item vinden, maar jammer genoeg blijken de meeste items zo'n waardering te ontberen.

Beheerfuncties

De tool blijft niet louter informatief: je kunt als gebruiker ook in het opstartproces ingrijpen. Dat kan bijvoorbeeld door ongewenste of overtollige items uit te schakelen. Doe dat echter niet als je niet helemaal zeker bent van je zaak! Bij de opstartprogramma's is het ook mogelijk een vertraging in te stellen tussen 30 en 270 seconden. Op die manier vermijd je dat alle items meteen bij het opstarten van Windows actief worden. Heb je een misstap begaan, dan hoeft dat geen ramp te zijn: Quick Startup laat je gelukkig toe wijzigingen ongedaan te maken. Dat geldt echter niet wanneer je een item niet zomaar hebt uitgeschakeld maar effectief ook verwijderd.

Een opstartprogramma kun je ook met een bepaalde vertraging laten laden.

Conclusie

Quick Startup biedt een handig overzicht van alle mee-eters, geeft je enige feedback en laat je ook toe items uit te schakelen en in sommige gevallen ook te vertragen of te verwijderen.

0 Reactie(s) op: Quick Startup - Klaar voor de start!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.