Quick User Manager -Beter gebruikersbeheer in Windows

Door: Toon van Daele | 11 juli 2019 10:03

Login
Review

Windows biedt de mogelijkheid om meerdere gebruikersaccounts te creëren, maar de beheermogelijkheden zijn beperkt of je moet in diverse configuratievensters gaan rommelen. Quick User Manager bewijst dat het eenvoudiger en overzichtelijker kan: gebruikersbeheer vanuit één venster!

Quick User Manager

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7 en nieuwer
Website
www.carifred.com/quick_user_manager
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijk
  • Overzichtelijk
  • Minpunten
  • Sommige opties ontbreken

Vanuit Windows Instellingen krijg je slechts beperkte mogelijkheden tot gebruikersbeheer: je kunt accounts creëren en verwijderen, het accounttype wijzigen en dat is het ongeveer. Ook via Configuratiescherm / Gebruikersaccounts komen niet alle mogelijkheden beschikbaar. Met Windows Pro kun je via de module Local Users and Groups (tik lusrmgr.msc in het startmenu en druk op Enter) nog iets verder gaan. In Windows Home ontbreekt deze module echter en daar moeten gebruikers terugvallen op complexe opdrachtregelcommando’s als net user en net localgroup. Gelukkig maakt Quick User Manager het allemaal eenvoudiger.

Alle beheeropties netjes vanuit één venster.

Grafische interface

De verdienste van deze portable tool Quick User Manager is dat nagenoeg alle opties voor accountbeheer vanuit één grafische interface bereikbaar zijn. Links worden alle gebruikersaccounts opgesomd en zodra je een account selecteert, komen rechts alle opties in beeld – althans als je hiertoe de nodige machtigingen hebt. Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat je als standaardgebruiker geen andere accounts kunt aanpassen, laat staan het administrator-account. De meeste opties laten zich met een vinkje instellen, zoals het in- of uitschakelen van het account, aangeven of een wachtwoord al dan niet is vereist, het account niet langer op het aanmeldingsscherm laten verschijnen enzovoort.

Geavanceerder opties

Er zijn ook opties die iets meer interactie vereisen, waaronder het wijzigen van een wachtwoord, het creëren van een nieuw – lokaal – gebruikersaccount of het verplaatsen van de profielmap. Sommige opties vereisen wat extra aandacht. Zo kun je bij User privilege naast de gebruikelijke Standard user en Administrator ook Guest selecteren, maar in Windows (10) is dit type wezenlijk hetzelfde als een standaardgebruiker. Auto-logon this user zorgt ervoor dat Windows automatisch doorstart met het geselecteerde account. De optie Launch Account Profile Fixer ten slotte voer je alleen maar uit als je hardnekkige problemen ondervindt, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker zich niet langer kan aanmelden.

Conclusie

Quick User Manager is een handige tool voor wie geregeld aan de slag moet met het Windows gebruikersbeheer. Er zijn weliswaar wat onderdelen die ontbreken, zoals het inloggen van een account tot bepaalde tijdstippen beperken of het creëren van een Microsoft-account, maar voor de meest gangbare scenario’s kan de tool je zeker van pas komen.

0 Reactie(s) op: Quick User Manager -Beter gebruikersbeheer in Windows

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.