QuickImageComment - Al je foto’s netjes getagd

Door: Toon van Daele | 11 april 2017 07:17

Huawei P10
Review

Bij ‘verzamelaars’ van digitale foto’s kunnen we eigenlijk twee groepen onderscheiden: de ‘filers’ die hun collectie netjes in (sub)mappen opdelen en de ‘taggers’ die hun foto’s op basis van metadata ordenen en terugvinden. QuickImageComment heeft vooral de gebruikers uit dit laatste kamp op het oog.

QuickImageComment

Taal
Engels
OS
Windows XP/Vista/7/8/10
Website
www.quickimagecomment.de
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Veel functies
  • Batchoperaties
  • Exif, iptc en xmp
  • Minpunten
  • Soms wat complex

Heel wat fotobeheertools maken het mogelijk fotoverzamelingen op basis van tags te beheren en te ordenen. Tags zijn metadata die zich in de fotobestanden zelf bevinden of eventueel in een afzonderlijke database worden opgeslagen. Maar dan moeten die foto’s natuurlijk wel consequent en correct getagd worden, dat is nou net de expertise van QuickImageComment.

Basis

Start je de tool de eerste keer op, dan is het even schrikken door een druk bezette knoppenbalk en een hele reeks panelen. Gelukkig laat de interface zich verregaand aanpassen en vind je voor de belangrijkste handelingen snel de weg. Tags die je alvast zelf kunt aanpassen of toevoegen zijn de iptc-labels (categorieën, zeg maar) en de exif-data artist (auteur), usercomment (opmerkingen) en recording date (datum van opname). Gezien deze tags als metadata in de bestanden zelf worden bewaard, kun je die naderhand ook in andere applicaties bekijken, waaronder het eigenschappenvenster van Windows Verkenner. Je hoeft overigens niet noodzakelijk elk plaatje afzonderlijk van dezelfde tags te voorzien: de ‘multi image editor’ van het programma laat batchoperaties toe.

quickimagecomment
Een ietwat overweldigende interface, maar de basishandelingen heb je gelukkig snel door.

Meer geavanceerd

Voor meer geavanceerde handelingen kan de uitvoerige handleiding (een pdf van 84 bladzijdes) best nuttig zijn. Zo is het niet alleen mogelijk bepaalde metadata toe te voegen, met QuickImageComment kun je ook specifieke data uit de fotobestanden weghalen. Dat kan met name voor pricacydoeleinden wel nuttig zijn. Ook het wijzigen van bestandsnamen op basis van specifieke metadata is mogelijk met deze tool, net zoals het synchroniseren van de opnametijden van foto’s die met verschillende camera’s zijn genomen.

Conclusie

QuickImageComment is wellicht overkill voor wie sporadisch een paar tags wil bekijken of wijzigen. Wie echter een hele reeks foto’s nauwgezet van metatags wil voorzien en daar allerlei batchbewerkingen op wil kunnen uitvoeren, zal een grote hulp vinden in QuickImageComment.

Je kiest zelf welke metadata beschikbaar moeten zijn en waar dat precies moet gebeuren.

0 Reactie(s) op: QuickImageComment - Al je foto’s netjes getagd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.