RailPlanner: De beste manier om jouw treinreis te plannen

Door: robin-smit | 14 oktober 2013 11:55

Review

Apps voor het openbaar vervoer reken ik persoonlijk tot de meest essentiële exemplaren op mijn telefoon. Een nieuwe app voor trein, metro, tram of bus maakt me daarom altijd erg nieuwsgierig. Zo ook RailPlanner, de minimalistische app voor het plannen van jouw treinreis.

Prijs: € 0,89

Beschikbaar voor: iPhone

Download RailPlanner in de App Store

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Alleen essentiële informatie
  • Overzichtelijk
  • Minpunten
  • Geen integratie streekvervoer

RailPlanner is een OV app die zich specifiek richt op reizigers die reizen met de trein. De app kenmerkt zich door het strakke uiterlijk en de sobere collectie aan functies. RailPlanner zal je bijvoorbeeld geen uitgebreide informatie geven over vertragingen, stations en andere niet essentiële onderdelen. Zo vind je in de app alleen tabbladen voor vertrektijden, een reisplanner en jouw persoonlijke reizen. Dit maakt van RailPlanner een app die zich voornamelijk richt op de de informatie die je als reiziger het meeste nodig hebt.

Ook in de uitwerking van deze tabbladen is deze minimalistische insteek verder doorgetrokken. Dit heb ik zelf als erg prettig ervaren, want in RailPlanner zie je gewoon niet meer informatie op je scherm staan dan je nodig hebt. Vraag je bijvoorbeeld vertrektijden op, dan zul je een overzichtelijk scherm te zien krijgen met hierop de treinen die vertrekken vanaf het dichtstbijzijnde station en hoe lang het nog duurt voor deze treinen vertrekken. Niets meer, niets minder. Mocht een trein hierbij vertraging hebben of vanaf een ander station vertrekken, dan zie je dit aan een subtiele rode tekst. Dit maakt van RailPlanner een app die zo duidelijk is dat je hem zelfs tijdens een sprint naar het juiste perron nog kan raadplegen.

Toch zijn er bij mij nog wel enkele blokkades die me weerhouden van een volledige overstap naar RailPlanner. Een voorbeeld hiervan is dat een station voor mij zelden een eindhalte is. Dit maakt voor mij het ontbreken van de integratie met streekvervoer of wandelroutes toch een vervelend punt. Hiermee zal ik nog altijd een app als 9292 moeten blijven gebruiken naast RailPlanner. Uiteraard is dit geen punt om RailPlanner op af te rekenen, want het grote succes van de NS app bewijst dat alleen het plannen van treinreizen een veelgevraagde functionaliteit is. Daarnaast vervult RailPlanner deze functionaliteit perfect.

Afgezet tegen de officiële app van de Nederlandse Spoorwegen, moet echter worden geconcludeerd dat de simpliciteit van RailPlanner de app een stuk fijner maakt. Wel biedt de NS app specifiekere informatie over bijvoorbeeld station en vertragingen. Voor mij persoonlijk zijn dit echter gegevens die ik nauwelijks raadpleeg. Denk je hier net zo over, dan zal RailPlanner een app zijn die je absoluut zal bevallen.

Conclusie

RailPlanner is een erg duidelijke app die het mogelijk maakt om treinreizen te plannen en vertrektijden in te zien. De app richt zich echt op de informatie die jij als treinreiziger het meeste nodig hebt, waardoor deze een stuk fijner werkt dan bijvoorbeeld de app van de NS. Wel moet er helaas nog een app als 9292 worden gebruikt wanneer een treinstation niet altijd jouw eindhalte is. Voor mij wordt het dus RailPlanner erop, NS eraf en 9292 laat ik lekker staan waar die staat.

0 Reactie(s) op: RailPlanner: De beste manier om jouw treinreis te plannen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.