Rapid Environment Editor - Sleutelen in Windows voor gevorderden

Door: Ignace de Groot | 09 september 2015 10:34

Apps & Software

Veel gebruikers zijn zich er niet van bewust dat Windows en veel programma's met zogenoemde omgevingsvariabelen werken: waarden die verwijzen naar specifieke elementen van Windows en het bestandssysteem. Met Rapid Environment Editor roep je alle beschikbare variabelen op en kun je deze bewerken.

Score
60
 • Pluspunten
 • Vaste variabelen
 • Overzichtelijk
 • Minpunten
 • Meerwaarde

None

Rapid Environment Editor

Prijs

Gratis

Taal

Nederlands

OS

Windows XP/Vista/7/8

Website

www.rapidee.com

Heb je geen idee wat een omgevingsvariabele is, druk dan even de combinatie Windows-toets+R in, vul %temp% in en druk op de Enter-toets. De Verkenner opent nu automatisch het pad C:\Users\\AppData\Local\Temp. Dat komt omdat 'temp' een variabele is die naar dat pad refereert. En zo zijn er nog wel een aantal variabelen die in zowat elke Windows-omgeving terugkeren. Rapid Environment Editor is een eenvoudige tool waarmee je alle variabelen kunt bekijken en bewerken. Nu kan dat ook wel vanuit het venster Systeemeigenschappen van Windows, maar die module werkt wat onhandiger en geeft ook wat minder informatie prijs.

Onderscheid

Wanneer je Rapid Environment Editor opstart, krijg je twee panelen (net als bij Systeemeigenschappen overigens): links een alfabetisch overzicht van de systeemvariabelen, rechts van de gebruikersvariabelen. Het verschil is dat systeemvariabelen voor alle gebruikers gelden, terwijl die andere gebruikerspecifiek zijn. Via een uitklapmenu kun je aangeven voor welk account je de variabelen wilt bekijken.

Aan de hand van gekleurde icoontjes maakt Rapid Environment Editor het onderscheid duidelijk tussen onder meer variabelen die niet te wijzigen zijn (en die ook niet zichtbaar zijn in de Windows-module) en variabelen die je zelf kunt verwijderen of aanpassen. Om maar één voorbeeld te geven: heb je een uitvoerbaar bestand in een of andere submap geplaatst en wil je dat bestand altijd vanaf de opdrachtregel kunnen uitvoeren, dan kun je het pad naar die submap toevoegen aan de systeemvariabele Path.

Links de algemene systeemvariabelen, rechts de gebruikerspecifieke variabelen.

Mocht het programma een fout in een variabele detecteren - met name een verwijzing naar een niet (langer) bestaand pad - dan wordt ook dat door een afzonderlijk pictogram aangegeven.

Back-up

Voor je variabelen gaat bewerken, verwijderen of toevoegen, doe je er goed aan eerst een back-up van de huidige situatie te maken. Dat kan eenvoudigweg vanuit het menu Bestand. Het resultaat is een reg-bestand dat je desgewenst met een dubbelklik kunt uitvoeren.

Conclusie

Rapid Environment Editor is nuttig om inzicht te krijgen in de bestaande variabelen, maar komt pas echt tot zijn recht in handen van (gevorderde) gebruikers die aan de variabelen willen sleutelen.

1 Reacties op: Rapid Environment Editor - Sleutelen in Windows voor gevorderden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 september 2015 15:42 Anoniem
  Article Source a viral game app is not ccdakckcdeefgacg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.