RapidTyping - Snelcursus blind typen

Door: ignace-de-groot | 13 april 2016 10:28

Review

Gaat het typen niet zo vlot als je zou willen, maar heb je geen zin of tijd om daar een klassieke en langdurige cursus voor te volgen, dan heb je aan RapidTyping een mogelijk alternatief. Dit programma schotelt je aangepaste oefeningen voor en houdt nauwgezet statistieken van je vorderingen bij.

RapidTyping

Taal

Nederlands

Prijs

Gratis

OS

Windows XP hoger

Website

www.rapidtyping.com

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Degelijke feedback
  • Eigen lessen mogelijk
  • Keuze uit (instelbare) niveaus
  • Minpunten
  • Geen automatische verbetering

Tijdens de installatie van RapidTyping kun je kiezen tussen een persoonlijke en een installatie voor meerdere gebruikers. Bij deze laatste voeren de studenten via het netwerk het programma uit dat op de computer van de docent staat geïnstalleerd - dat geeft je al enig idee van de ambities van RapidTyping. Bij de start geef je nog aan over welk type toetsenbord je precies beschikt en kies je de gewenste taal voor de interface en de oefeningen. Lees ook: 18 tips om altijd foutloos te typen.

Opzet

De opzet van deze tool is eigenlijk eenvoudig. Allereerst selecteer je een geschikt niveau (eenvoudig, gemiddeld, moeilijk), waarna je aangeeft waarop je vooral wilt oefenen. Dat kunnen bijvoorbeeld afwisselend kleine letters en hoofdletters zijn, maar ook cijfers of woorden met specifieke (begin)letters. In totaal zijn er enkele tientallen kant-en-klare lessen voorzien. Bij de niveaus eenvoudig en gemiddeld krijg je tijdens het typen visuele feedback van een kleurrijk virtueel toetsenbord.

De kleurrijke interface van RapidTyping kan motiverend werken.

Na afloop van elke oefening krijg je je score te zien, met onder meer de snelheid en de nauwkeurigheid van de aanslagen. Je kunt echter nog meer informatie opvragen over de gemaakte oefeningen, zoals toetsen die je vaak fout of te traag hebt ingetikt. Ook handig is dat je de inhoud (tekst) van elke les kunt opvragen. Jammer is dat het programma op basis van de (fouten)analyse geen automatisch aangepaste oefeningen genereert die erop gericht zijn de gemaakte fouten te verbeteren.

Eigen lessen

Het is gelukkig wel mogelijk bestaande lessen te verwijderen, te wijzigen en zelfs lesgroepen en lessen toe te voegen (hoewel deze optie ietwat verborgen zit). Dat kan door lessen te importeren - bijvoorbeeld van iemand anders - of door eigen teksten voor die lessen te voorzien (bijvoorbeeld via kopiëren en plakken). Bij elke cursus kun je bovendien instellen wat de beoogde snelheid en accuratesse moet zijn, of er een of meerdere tekstregels tegelijk worden getoond, of de cursist verplicht is een fout te corrigeren om verder te kunnen gaan, enzovoort. Behoorlijk flexibel dus allemaal.

Conclusie

RapidTyping is dankzij een aantrekkelijke interface, de degelijke feedback en de mogelijkheid om lessen toe te voegen, een geschikt programma om beginners blind met tien vingers leren typen.

0 Reactie(s) op: RapidTyping - Snelcursus blind typen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.