RawTherapee 2.4.1

Door: Kees Krick | 11 november 2010 14:01

Apps & Software

Foto’s die uit de camera komen rollen kunnen er nog zo mooi uitzien, er valt met wat foto­bewerking altijd meer uit te halen dan op het eerste ook lijkt. Wie voor de meeste bewerkingsopties en de allerbeste beeldkwaliteit gaat, maakt hierbij gebruik van raw-bestanden. Voor het bewerken hebt u wel een raw-converter nodig, zoals Raw Therapee.

De betere camera’s kunnen in raw-formaat fotograferen. Raw-bestanden bevatten veel meer informatie dan gewone jpg-foto’s. Hierdoor is er meer speling bij het nabewerken en krijgt u aanzienlijk mooiere foto’s. Nu is er altijd een programma nodig om van een raw-bestand een foto te maken. Zie een raw-opname als een foto die nog in de ‘donkere kamer’ ontwikkeld moet worden. Bij de camera is vast wel software meegeleverd, maar die software blinkt niet altijd uit in mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid. Betaalde software zoals Photoshop kan het veel beter. Maar u kunt ook gewoon het gratis pakket Raw Therapee gebruiken.

Raw-converter

Het programma is puur bedoeld om raw-bestanden om te zetten. Het is dus geen fotobewerker zoals Photoshop. U kunt er dus alleen basisbewerkingen mee doen. Zodra u het programma opstart ziet u linksonder een soort mini-verkenner. Hiermee bladert u naar een map waarin raw-bestanden staan. Dubbelklik op de mapnaam en er verschijnen miniaturen. Na een dubbelklik op een miniatuur ziet u een voorvertoning en met de vijf tabbladen aan de rechterkant optimaliseert u uw foto tot in de puntjes. Zo kunt u de algehele belichting aanpassen, maar ook de schaduwen en de hooglichten apart. Wie nog preciezer wil instellen, kan met curven aan de slag. En zo zijn er nog veel meer aanpassingen mogelijk. Bovenin vindt u enkele gereedschappen waarmee u het beeld kunt bijsnijden of de horizon recht kunt zetten. De traditionele menubalk evenals andere werkbalken ontbreken.

Het scherm: mappen, miniaturen, een voorvertoning en vijf tabbladen vol met regelaars om uw foto zo mooi mogelijk te maken.

Profielen

Zodra u tevreden bent, kunt u het beste klikken op de knop Stuur naar fotoprogramma rechts onderin het scherm. Dan kunt u meteen­ doorgaan met beeldbewerken. Alle aanpassingen die u met dit programma maakt, worden apart van het raw-bestand in een zogeheten profiel bewaard. Dat is nog een voordeel van een raw-bestand, het is een soort negatief dat altijd intact blijft. Een profiel is eenvoudig naar andere raw-bestanden te kopiëren, zodat u een fotoserie die onder dezelfde omstandigheden gemaakt is, razendsnel kunt optimaliseren. Standaard worden de profielen in een database van het programma bewaard, optioneel kan dit in losse bestandjes die in de map bij uw raw-bestanden geplaatst worden. Hoewel het op de website niet vermeld staat, draait dit programma gewoon onder Windows 7 en het is ook nog eens Nederlandstalig na het installeren van een taalpakket.

Via Voorkeuren is veel instelbaar, zoals de aan te roepen fotobewerker.

Conclusie

Raw Therapee is een erg uitgebreid programma. Aanpassingen kunnen vaak op meerdere manieren gedaan worden, zodat zowel beginners als gevorderden zich kunnen uitleven. Om het programma snel te doorgronden is het wel aan te raden de handleiding paraat te houden.

RawTherapee 2.4.1

Freeware

Taal Engels, Nederlands met taalpakket

Download Windows: 11,4 MB, Linux: 2,1 MB

OS Windows 2000/XP/Vista (32 bit); Linux

Systeemeisen 512 MB RAM, 1024 x 768 beeldschermresolutie

Oordeel 8/10

Pluspunten

Alles regelbaar vanuit een centraal scherm

Veel mogelijkheden om te optimaliseren

Aanpassingen naar andere raw-bestanden kopiëren

Historie

Minpunten

Profielen zijn specifiek voor Raw Therapee

Snelheid opbouwen miniaturen

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: RawTherapee 2.4.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.