Razendsnel infographics maken op je iPad

Door: Ronald Smit | 30 september 2020 09:28

Met Grafio 4 maak je razendsnel infographics en meer op je iPad.
How To

Nog altijd geldt dat een plaatje soms meer dan duizend woorden zegt. Infographics zijn dan ook bij uitstek geschikt om meer complexe zaken eenvoudig in beeld samen te vatten. Grafio 4 – dat het best tot z’n recht komt op het grote scherm van een iPad – helpt je daarbij.

Grafio 4 is een app die het maken van infographics sterk vereenvoudigt. Zo krijg je de beschikking over diverse bibliotheken met voorgedefinieerde vector-graphics. Via een in-app aankoop ontsluit je voor maar €6,99 alle bibliotheken, of je koopt ze per stuk. En vrees niet: er zijn ook gratis exemplaren beschikbaar. Wat alvast handig is aan Grafio 4 is, dat wanneer je een vorm uit de losse hand (vinger, Pencil, muis) tekent, deze – indien gewenst – automatisch strakker gemaakt wordt. Handig, want zo oogt ook het tekenwerk van iemand met een minder strakke tekenhand mooi. Het is soms wel even wennen hoe de gebruikersinterface werkt.

Vergroten en verkleinen van ingevoegde objecten doe je bijvoorbeeld niet via de bekende handgreepjes die je in andere apps ziet na het selecteren van een onderdeel. In Grafio 4 selecteer je een object middels een tik, om vervolgens een spreid- of knijpbeweging te maken. Werkt prima, maar je moet er even inkomen. Ook draaien werkt op dezelfde manier. Je pakt de onderdelen op het scherm dus als het ware echt beet, wat - eenmaal gewend - zonder meer ook zo z’n charme heeft.

Exporteren

Grafio 4 wijst zich in gebruik eigenlijk grotendeels vanzelf. De app is ook prima geschikt om bijvoorbeeld stroomdiagrammen van processen of software te maken; de benodigde symbolen vind je in de bibliotheek. Exporteren kan naar diverse formaten. Natuurlijk gewoon naar een afbeelding op de filmrol (kies uit PNG of JPG), maar ook naar PDF. Voordeel daarvan is dat de de vectortekeningen intact blijven en je dus ongestraft kunt schalen. Ofwel: je afdruk ziet er op postzegelformaat even scherp uit als op voetbalveldformaat.

Ook kun je zo’n PDF vaak in allerlei vectortekenprogramma’s importeren en verder bewerken. Minpuntje is dat SVG ontbreekt als export-bestandsformaat. Dat had de kers op de taart kunnen zijn. Maar met het setje dat er nu staat mag je ook niet klagen. Aardig extraatje is de optie om je infographic als video te exporteren; je ziet dan je creatie (snel) opgebouwd worden. Handig als je iets in een videoclip wilt gebruiken en de dynamiek van bewegend beeld niet verloren wilt laten gaan terwijl je toch een infographic wilt tonen!

Je kunt je infographic of andere creatie in verschillende bestandsformaten exporteren.
Je kunt je infographic of andere creatie in verschillende bestandsformaten exporteren.

0 Reactie(s) op: Razendsnel infographics maken op je iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.