ReactOS - Besturingssysteem gebaseerd op Windows 95

Door: Robbert Brus | 04 november 2014 09:49

Apps & Software

ReactOS is een gratis besturingssysteem dat compatibel is met Windows-applicaties. Het is geen Linux met een Windows-uiterlijk, maar een van de grond opgebouwd systeem. Nieuw is het besturingssysteem niet: in 1996 begon Yarnnick Majoros aan het project FreeWin95, ReactOS is een directe afstammeling.

None

<p><h2>ReactOS</h2> </p><p><strong>Taal</strong>: </p><p>Nederlands</p><p><strong>OS</strong>: </p><p>N.v.t.</p><p><strong>Website</strong>: </p><p><a href="http://www.reactos.org/nl">www.reactos.org/nl</a> </p>
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Vaporware
 • Weinig compatibiliteit
 • Instabiel
 • Minpunten
 • Vaporware
 • Weinig compatibiliteit
 • Instabiel

In veel gevallen betekent stilstand achteruitgang, maar ReactOS lijkt meer een gebed zonder einde. Na ruim achttien jaar ontwikkeling bevindt het systeem nog steeds in een zeer onstabiele alfa-fase. Het idee van dit systeem is ontzettend leuk, maar of de makers het ooit gaan redden tegen de grootmachten als Microsoft en Apple (of zelfs Linux) lijkt ons zeer onwaarschijnlijk.

Installatie

Ondanks dat het project in een alfa-fase zit, kun je op de website een gratis iso-bestand downloaden met het besturingssysteem. Deze kan worden geïnstalleerd op een computer of beter op een virtuele machine. De installatie is qua uiterlijk vrijwel identiek aan de installatie van Windows 2000 en Windows XP.

De installatie heeft veel weg van de installatie die we kennen uit Windows 2000 en Windows XP.

Tot onze verbazing kunnen we Nederlands als taal selecteren. Na de installatie start een besturingssysteem dat ook veel van Windows 2000 weg heeft. We zien in de taakbalk een startmenu en rechts de klok met de systeemvakpictogrammen. In het startmenu vinden we onderdelen als Programma's en Instellingen. Op het bureaublad staat Deze Computer, Mijn documenten en de Prullenbak.

Het bureaublad ziet er net zo uit als Windows 2000.

In eerste instantie lijkt er weinig mogelijk met het systeem, totdat we de Application Manager vinden. Via dit programma kun je software zoals een browser, torrent-client en een tekstverwerker downloaden en installeren. Na het downloaden van de software kan er iets meer met het systeem worden gedaan. Toch blijft het systeem instabiel en traag en loopt het regelmatig vast.

Na het vinden van de Application Manager konden we een onder andere een browser installeren.

Conclusie

ReactOS is een leuk idee dat we zeker waarderen, het is eens wat anders dan de zoveelste Linux-distributie. Toch vragen we ernstig af of er een toekomst is voor dit systeem. Zeker omdat het is gebaseerd op een heel oude versie van Windows en omdat na achttien jaar ontwikkelen nog niet meer vooruitgang is geboekt. Helaas biedt het systeem nog geen enkele meerwaarde ten opzichte van Linux.

Helaas is het besturingssysteem te instabiel om goed mee te kunnen werken.

1 Reactie(s) op: ReactOS - Besturingssysteem gebaseerd op Windows 95

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 november 2014 20:19 Anoniem
  dus een heel verhaal, met aan het einde: is instabiel.
  misschien beter om meteen te zeggen dat het niet werkt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.