Rear View Mirror - Ogen in je achterhoofd

Door: ignace-de-groot | 13 januari 2014 09:49

Review

Rear View Mirror betekent achteruitkijkspiegel, en dat is precies de bedoeling van het programma: laten zien wat er achter je gebeurt, met behulp van een webcam die op je monitor is gemonteerd.

Rear View Mirror 1.0

Taal

Engels

OS

Windows XP

Windows Vista

Windows 7

Windows 8

Website

http://rearviewmirror.cc

6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Meerdere camera’s
 • Videoserver
 • Diverse videocodecs
 • Minpunten
 • CPU-gebruik

Meteen na de installatie van het opensource-programma Rear View Mirror gebeurt er ogenschijnlijk niets. Er is echter een icoontje bijgekomen in het systeemvak van Windows en het is de bedoeling dat je via dit icoontje aangeeft welke videobronnen er op je systeem zijn aangesloten. Dat kan een lokale (web)camera zijn, maar net zo goed een netwerkcamera als die tenminste MJPEG-streaming ondersteunt. Alle videobronnen die je op deze manier hebt toegekend, geef je vervolgens een naam mee. De pret kan beginnen.

Bewegingsdetectie

Via het paneel Global Options kun je vervolgens allerlei opties vastleggen die meteen voor alle videobronnen moeten gelden. Het is echter ook mogelijk aangepaste opties per videobron vast te leggen. Je stelt hier bijvoorbeeld in dat je de beelden altijd op je scherm wil zien, waarbij de beelden van elke camera in een eigen, te verplaatsen venstertje verschijnen.

Rear View Mirror kan verschillende camera's tegelijk 'aansturen'. De belangrijkste opties hebben met bewegingsdetectie te maken.

De belangrijkste optie is wellicht de mogelijkheid om beweging te laten detecteren (hiervoor heb je verschillende detectietypes ter beschikking). Die types zeggen je en ons waarschijnlijk niet zoveel, je zult dan gewoon een en ander moeten uitproberen. Detecteert de software inderdaad beweging, dan kun je een wav-geluidje laten horen en/of de videobeelden lokaal laten opslaan.

Er zijn hiervoor acht codecs beschikbaar, van raw/uncompressed en MJPEG Compressor tot Xiph.Org Theora Encoder. We ondervonden echter dat de opnames niet altijd even goed lukten (soms bleef het videobestand op 0 bytes staan). En af en toe haperde ook de geluidsnotificatie.

Het programmaatje nestelt zich in het systeemvak.

Videoserver

Rear View Mirror heeft tevens een videoserver aan boord, waarbij je zelf de poort kunt instellen. Handig, want op die manier wordt het mogelijk de beelden van lokale camera's op afstand te benaderen vanuit een browser. De beelden worden daarbij als een MJPEG-stream doorgestuurd.

2 Reactie(s) op: Rear View Mirror - Ogen in je achterhoofd

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 januari 2014 12:04 Anoniem
  Wat voor nut heeft dit t.o.v. iedere andere webcam applicatie???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 januari 2014 16:10 Oscar
  Dan valt er wat extra's te kiezen. Weer een extra keuze erbij. Tussen de bestaande webcam apps……….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.