Recensie: Adobe Photoshop CS6

Door: evi-maquoi | 11 juli 2012 15:36

Review

De nummer één op vlak van fotobewerking heeft een nieuwe versie. Twee jaar na Photoshop CS5 komt Adobe met de opvolger: Photoshop CS6. Het omvangrijke programma is ontzettend snel, heeft een gloednieuwe, aanpasbare interface en erg veel interessante nieuwe functies. Fijn is dat u ook een maandlicentie kunt afsluiten voor het programma zodat u niet een enorm bedrag in één keer hoeft op te hoesten.

Zodra u met Photoshop CS6 aan de slag gaat, zult u merken dat het programma een stuk sneller is. Dit komt vooral door de Adobe Mercury Graphics Engine. Grote bestanden - zelfs panorama's van 1 GB groot - openen wonderbaarlijk snel. Ook filters of effecten die flink wat rekenkracht vereisen, verlopen soepeler. Eindelijk is er ook de mogelijkheid om op de achtergrond bestanden op te slaan. Nadat u op de Save-knop geklikt hebt, kunt u onmiddellijk verder gaan met bewerken van andere foto's. Ook de Auto-recovery-functie is een flinke stap vooruit. Voor dit artikel hebben we een Engelstalige versie van Photoshop gebruikt, Adobe Photoshop CS6 is ook in het Nederlands beschikbaar.

Dankzij het nieuwe tilt-shift-effect krijgt u een Madurodam-resultaat.

Aanpasbare interface

De één werkt het liefst op een lichte achtergrond, terwijl de ander liever een donkere achtergrond heeft. Het programma bevat grijstinten voor de interface. Bovendien oogt het een stuk frisser dan de vorige versie. In combinatie met Mini Bridge krijgt u snel toegang tot al uw beelden en dat werkt prettig.

Nieuwe functies

Photoshop CS 6 heeft een keur aan nieuwe mogelijkheden. Zo schepte Adobe In Photoshop CS5 op met de Content Aware Fill-tool. Die functie werkte echter niet altijd even goed. Daarom lanceren de makers nu ook Content Aware Patch en Content Aware Move. Hiermee kunt u ongewenste objecten of storende elementen veel eenvoudiger wegwerken of zelfs verplaatsen. Het resultaat is verrassend goed. Een andere noemenswaardige verbetering is Camera RAW 7.0. Hiermee kunt u uit de donkerste en lichtste partijen van uw foto nog informatie halen. De 3D-mogelijkheden zijn eveneens uitgebreid en er zijn simpele videobewerkingsmogelijkheden, zonder tussenkomst van Premiere Pro.

Te veel wolken? Die zijn zo weggewerkt.

Bijsnijden

Ook de bijsnijdfunctie is onder handen genomen en dat was hoog tijd. Eindelijk is het ook mogelijk om - zoals in Lightroom - weggeknipt materiaal te bewaren zodat u later de uitsnede nog kunt aanpassen. U hoeft alleen maar Delete Cropped Pixels uit te vinken. Ook handig is dat u nu tijdens het bijsnijden kunt roteren. Terwijl u een nieuwe uitsnede instelt, kunt u bijvoorbeeld ook de horizon rechtzetten. Adobe heeft bovendien nog extra hulpmiddeltjes om een perfecte uitsnede te maken, zoals de gulden snede of gulden spiraal om uw foto het best te positioneren. Een andere interessante mogelijkheid van de bijsnijdfunctie is het maken van voorinstellingen van uw uitsneden. Zo kunt u verschillende foto's eenvoudig bijsnijden naar hetzelfde formaat. Er zijn ook een rits nieuwe filters aanwezig. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om speciale lichteffecten te renderen. De vervaagtool is eveneens vernieuwd. Via Tilt-shift kunt u het populaire miniatuureffect verkrijgen. Iris Blur laat toe om een rond of ovaal scherptepunt in te stellen en via Field Blur kunt u op meerdere plekken verschillende vervaaggradaties instellen binnen één foto.

Creative Cloud

De integratie met de cloud en de zogenoemde Touch Apps (aanraakgevoelige apps voor Android en iOS) zijn belangrijke nieuwigheden. Dankzij Creative Cloud krijgt u online toegang tot de volledige suite. U moet de toepassingen van uw keuze - bijvoorbeeld Photoshop, Dreamweaver of Illustrator - downloaden naar uw desktop, maar u krijgt dankzij het lidmaatschap overal toegang tot uw programma's en bestanden. Bewerkingen worden automatisch gesynchroniseerd en u krijgt toegang tot de community voor training en support. Bovendien worden ook de Touch Apps compatibel met Creative Cloud.

Dankzij Creative Cloud krijgt u overal toegang tot de belangrijkste tools uit de Adobe Suite.

Maandabonnement

De belangrijkste reden om op zoek te gaan naar alternatieven door amateurs en semi-professionals was de prijs van Photoshop. Het professionele programma heeft namelijk een prijskaartje om 'u' tegen te zeggen. Een volledige versie kost ruim duizend euro en is daardoor bijna uitsluitend geschikt voor professioneel gebruik. Drempelverlagend is de introductie van de maandabonnementen. U kunt Photoshop nu ook 'huren'. Via een jaarabonnement kost het programma u maandelijks 24 euro, voor minder dan 12 maanden betaalt u 36 euro per maand. Inclusief updates. Gebruikt u meerdere programma's uit de Adobe Suite? Dan is Creative Cloud het interessantst. U kunt Creative Cloud gebruiken voor een maandelijks bedrag van 50 euro wanneer u intekent voor een jaarabonnement. Indien u de programma's slechts enkele maanden nodig hebt, betaalt u 75 euro per maand. Studenten betalen 30 euro per maand bij een jaarcontract. Een lidmaatschap voor Creative Cloud geeft u toegang alle Creative Suite-programma's (zie kader). Bovendien krijgt u 20 GB online opslagruimte en toegang tot alle Adobe Touch Apps voor tablets en smartphones.

Conclusie

Adobe Photoshop CS6 is een upgrade waard. Niet enkel indien u CS4, maar zelfs als u CS5 gebruikt. Een fraaiere interface, een snellere engine en heel wat nieuwe functies maken van Adobe Photoshop CS6 een topper. De maandabonnementen zijn drempelverlagend voor amateurs en semi-professionals die niet in één keer een smak geld over de balk willen gooien. Nog niet overtuigd? Probeer dan de ongelimiteerde proefversie gedurende 30 dagen gratis uit.

Creative Suite

Adobe heeft niet enkel Photoshop stevig onder handen genomen. Ook de andere programma's uit de Creative Suite zijn aardig verbeterd. Zo krijgt de nieuwe webstandaard HTML5 erg veel aandacht in Dreamweaver en is het ook mogelijk om digitale content aan te maken voor smartphones of tablets in InDesign. Het 25-jarig bestaan van Illustrator wordt gevierd met nieuwe tools waaronder eentje om snel mooie patronen te maken. Premiere Pro ziet er compleet anders uit, dankzij een gloednieuwe interface. Nieuwe toepassingen zijn Prelude en Speedgrade. Prelude is een toevoeging voor Premiere Pro zoals Lightroom is voor Photoshop. Speedgrade is een kleurbeheertool voor video.

Adobe Photoshop CS6

Prijs losse aanschaf € 951 of € 1368 (Extended), upgrade: vanaf € 273

Maandabonnement € 24/maand (langer dan 1 jaar) of € 36/maand (korter dan jaar)

Taal Nederlands, Engels

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X 10.6.8 of 10.7

Oordeel 9/10

Pluspunten

Aanpasbare interface

Véél sneller

Opslaan in de achtergrond

Maandelijks lidmaatschap

Interessante nieuwe functies

Minpunten

Voor het studententarief moet u minimaal 12 maanden intekenen

Prijs losse aanschaf

0 Reactie(s) op: Recensie: Adobe Photoshop CS6

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.