Rechter dwingt Limewire op de knieën

Een rechter in New York dwingt de beheerders van het P2P-programma LimeWire om te stoppen met het verspreiden en ondersteunen van het programma. De RIAA is erg blij met de winst in deze rechtszaak.

Het bedrijf achter LimeWire moet stoppen met het aanbieden en ondersteunen van het peer-to-peer-programma. Dat oordeelde de New-Yorkse rechter Kimba Wood gisteren in een proces dat de Recording Industry Association of America (RIAA) tegen LimeWire had aangespannen. Het bevel van de rechter droeg LimeWire op om de uitspraak direct aan alle gebruikers van de software en medewerkers van het bedrijf te communiceren.

Tientallen miljoenen

Volgens de aanklagers maakte LimeWire en daarmee zijn ceo Mark Gorton zich moedwillig schuldig aan het schenden van copyright. Volgens de RIAA heeft het gebruik van LimeWire de muziekindustrie tientallen miljoenen aan inkomsten gekost.

Een woordvoerder van de RIAA toonde zich gisteren na de rechtszaak dan ook een blij man: "Voor het grootste deel van de afgelopen tien jaar, hebben Limewire en Gorter de wet overtreden", stelt een woordvoerder tegen onze Amerikaanse correspondent. “Gelukkig heeft de rechtbank nu een bevel ondertekend waardoor de massale piraterijmachine, die LimeWire en Gorter gebruikten om zichzelf immens rijk te maken, moet stoppen".

LimeWire stopt niet

Een woorvoerder van LimeWire laat in reactie daarop weten dat het bedrijf niet zal ophouden te bestaan. Ze zullen alleen stoppen met het verspreiden van de peer-to-peer software. Het bedrijf maakte in juni bekend ook een legale muziekdienst tegen abonnementsgeld aan te willen gaan bieden. De zegsvrouw van LimeWire stelt dat dit niet het ideale pad is, maar wel dat LimeWire "ernaar uit kijkt om de noodzakelijke veranderingen te omarmen en in de toekomst samen te werken met de hele muziekindustrie".

LimeWire was een muziekuitwisselingsdienst die werkte via het Gnutella-netwerk. Het bedrijf werd in 2000 opgericht en bleek in 2001 één van de populairste opvolgers van het door de rechter verboden Napster. In september 2007 was LimeWire nog de populairste P2P-applicatie en Gnutella daarmee het meestgebruikte P2P-netwerk. Anderhalf jaar later was dat al volledig omgedraaid: Begin 2009 werd Bittorent al veel meer gebruikt dan applicaties op het Gnutella-netwerk, dat toen al behoorlijk was gemarginaliseerd. In de laatste versies was er ook een Bittorrent client in LimeWire geïntegreerd.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten