Rechtermuisknopmenu aanpassen

Door: guus-crone | 10 mei 2011 14:09

Apps & Software

Er bestaan vrij veel programmaatjes om items uit uw contextmenu’s te verwijderen. Tooltjes om nieuwe items toe te voegen zijn dunner gezaaid. Als u echter een beetje bekend bent met de register-editor van Windows, kunt u uw eigen contextmenu-items vrij eenvoudig zelf toevoegen. Alvorens aan de slag te gaan in het register is het wel aan te raden een back-up te maken van de registersleutels.

1. Bij alle bestanden

Open de register-editor met Start / Uitvoeren / typ regedit. Om een contextmenu-item te maken dat bij een rechtermuisklik op elk bestandstype verschijnt, gaat u naar HKEY_CLASSES_ROOT\*. Wilt u allerlei bestanden openen in Kladblok, klik dan met uw rechtermuisknop op HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell en kies Nieuw / Sleutel. Noem deze sleutel Openen in Kladblok, en maak hierin de subsleutel Command aan. In het rechterdeelvenster van de register-editor dubbelklikt u op (Standaard) en u geeft deze de waarde notepad.exe %1. De toevoeging %1 is vereist om het aangeklikte bestand in Kladblok te laten openen. Bij rechtsklikken op bestanden treft u de optie nu in uw contextmenu aan. Het principe voor het maken van uw eigen contextmenu-items is steeds hetzelfde: in shell maakt u een nieuwe sleutel aan met de gewenste naam. Hierin creëert u een subsleutel met de naam Command, waarin u de waarde (Standaard) voorziet van het commando dat bij een klik op het betreffende contextmenu-item uitgevoerd moet worden.

Voortaan opent u een html-bestand snel in Kladblok.

2. Bij het bureaublad

Bij een rechtermuisklik op uw bureaublad of op een lege plek in een map, verschijnt er ook een contextmenu. Het kan handig zijn om bepaalde veelgebruikte programma’s of veelbezochte websites hierin te plaatsen. Om dit te doen moet u in de registerlocatie HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shell zijn. Wilt u bijvoorbeeld de website van Computer!Totaal aan deze menu’s toevoegen, navigeer dan naar deze sleutel, en maak hierin een nieuwe sleutel aan met de naam Website Computer!Totaal. In de subsleutel Command die u hierin maakt, plaatst u de opdracht “C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe” http://computertotaal.nl. Bij gebruik van een andere browser of website dient u deze opdracht uiteraard aan te passen. Op dezelfde wijze voegt u menu-items voor veelgebruikte programma’s toe. In Directory\Background\shell maakt u hier dan sleutels voor aan met de juiste programmanaam en een subsleutel met de naam Command. Hierin geeft u voor de waarde (Standaard) het pad naar het uitvoerbare bestand van de betreffende applicatie.

Programma’s en websites zijn op deze manier snel te openen.

3. Bij specifieke bestanden

Om contextmenu-items bij specifieke bestanden te laten verschijnen, moet u in HKEY_CLASSES_ROOT in de sleutel van het betreffende bestand zoeken. Om bijvoorbeeld dll-bestanden te registreren of te deregistreren, dient u gewoonlijk eerst het commando Regsvr32 of Regsvr32 /u te geven, gevolgd door het pad naar het betreffende dll-bestand. We willen liever Dll registreren en Dll deregistreren in het contextmenu bij een rechtermuisklik op zo’n bestand. Om dit voor elkaar te krijgen navigeren we naar HKEY_CLASSES_ROOT\dllfile, en aangezien zich hierin nog geen sleutel shell bevindt, maken we deze eerst aan. Hierin creëren we twee nieuwe sleutels: Dll registreren en Dll deregistreren. In elk van deze sleutels maken we weer een subsleutel Command, en hierin voorzien we de waarde (Standaard) respectievelijk van de commando’s Regsvr32 %1 en Regsvr32 /u %1. Merk op dat ook hier de toevoeging %1 weer vereist is. Hierna treft u beide opties aan in het contextmenu bij dll’s.

Dll’s registreert u nu met twee muisklikken.

0 Reactie(s) op: Rechtermuisknopmenu aanpassen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.